Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sterkste stijging huren in zes jaar tijd

07-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
huur sleutels 1127
Per 1 juli van dit jaar betaalden huurders gemiddeld 2,9 procent meer huur dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging sinds 2014, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de huurstijging vooral wijt aan de hogere inflatie. Die wordt gebruikt om vast te stellen hoeveel de huur maximaal mag worden verhoogd.
De huren van sociale huurwoningen die niet in handen waren van een woningcorporatie stegen het meest, met 3,4 procent. Daarna volgden de vrijesectorwoningen met 3 procent.

Inflatie hoog

Bewoners van sociale huurwoningen van woningcorporaties moesten gemiddeld 2,7 procent meer betalen. Zij zagen hun huur daarmee minder omhooggaan dan andere huurders. Maar het verschil met vorig jaar was wel het grootst. Toen gingen hun huren nog met 2 procent omhoog.
In Nederland is aan banden gelegd hoeveel de huurprijzen jaarlijks mogen worden verhoogd. Dat wordt onder meer berekend aan de hand van de inflatie en - bij gereguleerde huurwoningen - het inkomen van de bewoners. Dit jaar was de inflatie hoog vergeleken met eerdere jaren en dat werkte door in de huurprijzen.  Verhuurders mogen wel meer geld vragen voor hun woningen als er nieuwe bewoners in trekken. Dit jaar verhoogden zij de huur dan met gemiddeld 9,5 procent, ruim een procentpunt meer dan een jaar eerder.

Verhuurders mogen wel meer geld vragen voor hun woningen als er nieuwe bewoners in trekken. Dit jaar verhoogden zij de huur dan met gemiddeld 9,5 procent, ruim een procentpunt meer dan een jaar eerder.

PvdA en SP: bevries de huren

De oppositie is boos over de flinke huurstijging tijdens de coronacrisis. De Eerste Kamer nam eerder een motie aan om de huren te bevriezen. Daar ging het kabinet niet in mee. De SP en PvdA willen dat de huren alsnog worden bevroren. De PVV noemt de huurstijging in crisistijd onbeschoft.

Minister: maatregelen om huurders tegemoet te komen

Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) komt de stijging vooral hard aan bij mensen met een hoge huur en een relatief laag inkomen. Volgende week op Prinsjesdag komt ze met maatregelen om deze groep tegemoet te komen.

Grootste stijging in Rotterdam

Voor het eerst in jaren stegen de huren niet het meest in Amsterdam. Hier was de stijging 3,5 procent. Den Haag zat daar met 3,6 net boven. Maar in Rotterdam werd de grootste stijging genoteerd, van 4,1 procent.
De Woonbond vindt het de hoogste tijd dat het kabinet betaalbaar wonen een topprioriteit maakt, na de sterke huurstijgingen. "Dat is extra wrang nu veel huurders in onzekerheid zitten over de ontwikkeling van hun inkomen. Ze zijn vaak al een veel te groot deel van hun inkomen kwijt aan huur", stelt de belangenbehartiger van huurders. De Woonbond pleit voor het afschaffen van de verhuurderheffing. Daardoor zou er meer kunnen worden gebouwd en worden geïnvesteerd in betaalbare woningen. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor