Studenten uit gezinnen met middeninkomen hardst geraakt door leenstelsel
20-02-2020
•
leestijd 1 minuten
•
55 keer bekeken
•
Voor studenten met ouders met middeninkomens pakt het leenstelsel het minst positief uit, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg.
Het onderzoek van I&O Research, dat onder 900 ouders werd gedaan, laat zien dat het met name de groep studenten betreft wiens ouders gezamenlijk tussen de 49.000 en 69.000 euro verdienen. Zij ontvangen per jaar ruim 700 tot 1200 euro minder aan ouderbijdrage en aanvullende beurs dan hun medestudenten met minder draagkrachtige ouders.
Geen ouderbijdrage
De onderzoekers stellen ook dat acht procent van de ouders uit deze groep niet financieel bijdraagt aan hun kinderen. Deze groep studenten wordt het hardst geraakt. In totaal ontvangen deze groep studenten met ouders met middeninkomens totaal gemiddeld minder dan andere studenten. Een significant deel ontvangt dus helemaal geen ouderbijdrage. Gezien een normale studie zo'n vier jaar duurt, kunnen de bedragen flink oplopen, aldus voorzitter Kees Gillesse van het ISO.
Recht op aanvullende beurs
Studenten met minder draagkrachtige ouders hebben wel recht op een aanvullende beurs. De hoogte van deze beurs is afhankelijk van het inkomen van ouders. Studenten met ouders die jaarlijks gezamenlijk meer dan 100.000 euro verdienen ontvangen gemiddeld substantieel meer financiële ondersteuning dan de rest.