Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Tarieven universiteiten moeten transparanter'

29-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
student930x520
De bedragen die universiteiten berekenen aan mensen die een tweede studie doen en aan buitenlandse studenten, zijn nog steeds te ondoorzichtig. Tom van den Brink, voorzitter van het ISO, het Interstedelijk Studenten Overleg, zegt dat naar aanleiding van een rondgang langs de universiteiten door de NOS.
Sinds een aantal jaar krijgt een onderwijsinstelling slechts voor één studie per persoon geld van de overheid. Om de tweede studie te kunnen bekostigen, mogen instellingen zelf het zogeheten instellingstarief bepalen. Onderzoek van de NOS wijst uit dat de kosten hiervoor sterk uiteenlopen.

Prijsverschil

Volgens ISO is het onduidelijk hoe het bedrag tot stand komt en is er een prijsverschil tussen dezelfde studies aan verschillende universiteiten. ,,Het is raar dat iemand die naast je in de collegebanken zit, een ander bedrag betaalt dan jij. Daarmee wordt de schijn gewekt dat universiteiten hun kas spekken. Als dat bedrag dan betaald moet worden, laat dan zien waar je het aan besteedt. En waarom is rechten in de ene plaats duurder dan de andere?''

Transparant

De NOS sprak met de vereniging van universiteiten (VSNU). Die zegt dat universiteiten niet volledig transparant mogen zijn vanwege het verbod op kartelvorming. Ook zou het lastig zijn om precies te berekenen welke kosten allemaal in dat instellingstarief meegenomen zijn, schrijft de NOS. ISO roept de onderwijsminister op opnieuw actie te ondernemen en aan te sturen op wetgeving hierover. ANP/NOS
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor