Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: wat is de beste bluetooth over-ear koptelefoon?

  •  
10-03-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1923 keer bekeken
  •  
koptelefoon-muziek.jpg
Of het nu klassieke muziek, een smartlap, een cheesy popsong of de nieuwe single van Lil' Kleine is: iedereen houdt van muziek. Als je helemaal op wilt gaan in de muziek, kan een koptelefoon uitkomst bieden. En of dat nu tijdens het stofzuigen is, tijdens het hardlopen of tijdens die lange treinrit: een bluetooth-verbinding - waarbij twee apparaten draadloos met elkaar worden verbonden - kan dan soms erg handig zijn. Deze koptelefoons zijn er in allerlei soorten en maten, maar welke moet je kiezen? Kassa zoekt het voor je uit.
Over-ear en bluetooth
Bij deze eerste van twee testen richten we ons op de ‘over-ear’ koptelefoons die via bluetooth werken. Bij over-ear koptelefoons omsluiten de oorkussens je oren, waardoor omgevingsgeluid naar de achtergrond verdwijnt. Vooral tijdens lange luistersessies zijn deze koptelefoons comfortabeler dan koptelefoons die je oren platdrukken.
Wessel Oltheten , docent studiotechnologie aan de HKU, vertelt: “Bluetooth betekent sowieso een degradatie van het signaal, dus het gaat nooit zo goed zijn als de originele bron. Maar als het op een moderne manier is geïmplementeerd, zoals bij nagenoeg alle koptelefoons uit de test, dan valt de schade mee.”
Koptelefoons
We schaffen zes koptelefoons aan tot 130 euro (zonder korting). Het betreft koptelefoons die algemeen verkrijgbaar zijn en niet binnenkort uit het assortiment verdwijnen. We kopen de volgende koptelefoons en betalen:
Testpanel
De koptelefoons worden enkele weken uitvoerig getest door bovengenoemde Wessel Oltheten en vier van zijn (oud-)studenten van de opleiding Muziek en Technologie van de HKU . In de reportage zijn Arie van den Velden en Friso Hoekstra te zien, maar achter de schermen werken ook Antal van Nie en Jan Pieter van Kesteren mee.
Daarnaast worden de koptelefoons door twee DJ’s van 3FM getest: Frank van der Lende en Kaj van der Ree.
Geluidskwaliteit en gebruiksgemak
De koptelefoon van Sony springt er voor de HKU uit wat betreft geluidskwaliteit. “Je hoort meer detail en met een speciale applicatie kun je de bass hoger en lager zetten, waardoor het prettig luisteren is, van hiphop tot klassieke muziek.” Ook het geluid dat de JBL produceert kan de HKU bekoren. “Doordat er niet veel bass in wordt gestopt, komt het geluid eerlijk en trouw over.” Vooral pop- en high energymuziek zijn volgens ons panel uitermate geschikt.
Pioneer slaat de plank mis volgens de HKU. “De klank is een ramp, heel schel.” Ook heeft de HKU het idee dat alles wat ze horen uit zijn verband wordt getrokken. Ook zit deze koptelefoon niet comfortabel. “Hij voelt als een afzakkende broek. En de knoppen moeten best een tijd worden ingedrukt voordat ze werken.”
Bij de DJ’s is de JBL-koptelefoon duidelijk de favoriet, zowel qua pasvorm als geluid. Philips en Pioneer eindigen onderaan hun ranglijst, maar krijgen van de DJ’s – in tegenstelling tot bij de HKU – wel een voldoende.
Kunsthoofd
Het objectief meten van de hoofdtelefoons is lastig, omdat de klank van een hoofdtelefoon pas ontstaat in samenwerking met de akoestische eigenschappen van het hoofd en de oren van een luisteraar. En die zijn bij iedereen verschillend.
Daarom maakt de HKU gebruik van een kunsthoofd met microfoontjes op de plek van de oren. Hierdoor wordt de afgesloten luchtkamer nagebootst, maar zonder anatomische variabelen. Middels het afspelen van een testtoon – die alle hoorbare frequenties in gelijke hoeveelheid in zich heeft – wordt een objectieve meting gedaan van de geluidsproductie (frequentierespons) van de hoofdtelefoon. Wanneer je de metingen van verschillende hoofdtelefoons vergelijkt, kun je in de opvallende afwijkingen betekenis ontdekken.
Als de HKU de metingen heeft verricht, valt op dat bijvoorbeeld de Skullcandy het zeer behoorlijk doet. De Sony en Philips hebben aanzienlijk veel bass, maar bij Sony is er dus de mogelijkheid dit aan te passen. De curve van Pioneer vertoont opvallend veel pieken en dalen. “De afwijkingen zijn zo scherp dat het echt storend is tijdens het luisteren. Het klonk al niet prettig, maar dat is hiermee bevestigd.”
Batterijduur
Tot slot test de HKU ook hoelang de batterij het volhoudt. De specificaties lopen uiteen van 12 uur (Pioneer en Philips) tot 22 uur (Skullcandy). Opvallend is dat alle koptelefoons dit met gemak volhouden en dus (meer dan) voldoen aan wat er op de verpakking staat.
Uitslag
Het gemiddelde cijfer van de HKU telt drie keer mee, aangezien zij de koptelefoon uitgebreid en met vijf mensen hebben getest. Het gemiddelde cijfer van de twee dj’s telt één keer mee.
Daarmee komen we tot de volgende einduitslag.
HKU
DJ’S
EINDCIJFER
OPMERKINGEN
1. Sony MDR-XB950B1
7,5
7,0
7,4
Mooie bouwkwaliteit. Zit goed. Werkt erg makkelijk. Te veel bass in de hoofdtelefoon, maar klinkt meer dan acceptabel. Handig dat je met applicatie bass kunt terugschroeven.
2. JBL E55BT
6,5
8,5
7,0
Zit goed. Geluid klinkt hard, ook al staat het zacht. Harder dan gezond voor je is. Vrij veel vervorming: werkt aardig voor popmuziek. Kunstmatige nadruk die ene keer beter uitpakt dan andere keer.
3. Skullcandy Hesh 3 BT
6,0
7,0
6,3
Precies om je oren heen, goed gewicht. Knoppen voelen niet fijn aan, werkt wel goed. Echte resolutie ontbreekt; oké voor pianomuziek, beter voor popmuziek.
4. Marmitek BoomBoom 577
5,0
7,3
5,6
Zit buitengewoon goed. Gebruiksgemak is prima. De hoofdtelefoon lijkt muziek wat tegen te houden. Beetje vaag en te wazig. Frequentie is niet uit evenwicht, definitie wel ver te zoeken. Komt met mooie opberghoes.
5. Philips SHB3175
5,0
6,5
5,4
Slechte pasvorm, drukt je oren plat (is effect on-ear). Absurd veel bass, daardoor alleen geschikt voor hiphop/EDM. Zitten modellen tussen die dat beter aanpakken. Vrij veel haperingen, gevoelig voor wind.
6. Pioneer SE-MS7BT-K
2,5
6,5
3,5
Erg groot. Patserig uiterlijk, ‘The Terminator’. Volumeknoppen moeten lang ingedrukt worden, onhandig. Klinkt ronduit verschrikkelijk (HKU), sterk verkleurde respons over het hele frequentiebereik. Robuuste koptelefoon, maar klinkt slisserig en dun.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor