Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: welke on-ear bluetooth koptelefoon is het best?

  •  
28-04-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
6467 keer bekeken
  •  
koptelefoon-muziek.jpg
Lekker genieten van muziek tijdens het huishouden, in de sportschool of gewoon op de bank. En dan zonder dat anderen daar 'last' van hebben? Dan komt een koptelefoon goed van pas natuurlijk! Na de producttest met over-ear koptelefoons van een aantal weken geleden richten we ons nu op on-ear koptelefoons met een bluetooth verbinding (waarbij twee apparaten draadloos met elkaar verbonden zijn). Ook deze keer is de hoofdvraag weer: welke koptelefoon is de beste?
Wat is on-ear?
On-ear koptelefoons draag je, zoals de naam al doet vermoeden, met de kussens van de koptelefoon op je oorschelpen. Wessel Oltheten , docent studiotechnologie aan de HKU: "On-ear is bedacht om draagbaar te zijn, dus dat is een kleiner ontwerp dan over-ear, en bovendien wat lichter uitgevoerd. Doordat de hoofdtelefoon op je oren drukt geeft het een iets ander geluid, en op de lange termijn zit het minder comfortabel."
Hij vervolgt: "Door de kleinere bouw is er wat minder ruimte om er een heel grote speaker in te bouwen, die je weer nodig hebt voor goede lage frequenties. Die lage frequenties worden bij on-ears dus ‘opgeofferd’ voor een kleiner, lichter ontwerp."
Producten
We schaffen zes on-ear koptelefoons aan tot 80 euro (zonder korting). Het betreft koptelefoons die algemeen verkrijgbaar zijn en niet binnenkort uit het assortiment verdwijnen. We kopen de volgende koptelefoons en betalen:
- Fresh 'n Rebel Caps Wireless (52,99 euro)
- House of Marley Positive Vibration 2 BT (74 euro)
- Jabra Move Wireless (74 euro)
- JBL T450BT (49 euro)
- Philips SHB3075 (49,99 euro)
- Sony WH-CH500 (59 euro)
Testpanel
Ook de on-ear koptelefoons worden enkele weken uitvoerig getest door Wessel en vier van zijn (oud-)studenten. Ditmaal zijn Antal van Nie en Jan Pieter van Kesteren te zien in de reportage, maar achter de schermen werken Arie van den Velden en Friso Hoekstra mee aan de verschillende testonderdelen.
En opnieuw maken twee dj’s van 3FM onderdeel uit van het testpanel. Deze keer nemen Domien Verschuuren en Eva Koreman de zes koptelefoons onder de loep.
De HKU heeft op de klank van alle koptelefoons wel iets aan te merken, maar er springen er wel een paar uit. "De House of Marley heeft iets minder detail dan een echt goede hoofdtelefoon, maar luistert zeker niet verkeerd. Op de JBL zit een soort filter om de ‘JBL-sound’ te creëren; dat kan fijn zijn bij popmuziek, maar niet als je naar akoestische muziek wilt luisteren. De Jabra klinkt vooral in het hoog wat gek, maar in het laag is ‘ie een verademing in vergelijking met de rest. Hij probeert niet indrukwekkend te zijn." Over de klank van de Fresh ’n Rebel is de HKU op zich best te spreken, maar een 'rare waas' zorgt voor een laag eindcijfer.
De dj’s van 3FM kunnen ook vooral de House of Marley, JBL en Jabra waarderen. Wel zijn zij een stuk positiever over het geluid van de Sony dan de HKU. Philips eindigt bij de dj’s onderaan vanwege het ontbreken van details.
Qua gebruiksgemak springen bij ons volledige testpanel de House of Marley en de Jabra eruit. De koptelefoon van Fresh ’n Rebel zit ook prettig, alleen worden de knopjes daar als minder prettig ervaren. De JBL zit strak en is niet prettig op het moment dat de koptelefoon langer wordt gedragen. Ook op het gebruiksgemak van de Sony en Philips hebben de meeste panelleden het nodige aan te merken. Eva vindt het vooral vervelend dat haar haren steeds vast komen te zitten in het uitschuifgedeelte van de Philips.
Kunsthoofd
Het objectief meten van de hoofdtelefoons is lastig, omdat de klank van een hoofdtelefoon pas ontstaat in samenwerking met de akoestische eigenschappen van het hoofd en de oren van een luisteraar. En die zijn bij iedereen verschillend.
Daarom maakt de HKU – net als bij de over-ear koptelefoons – gebruik van een kunsthoofd met microfoontjes op de plek van de oren. Hierdoor wordt de afgesloten luchtkamer nagebootst, maar zonder anatomische variabelen. Middels het afspelen van een testtoon – die alle hoorbare frequenties in gelijke hoeveelheid in zich heeft – wordt een objectieve meting gedaan van de geluidsproductie (frequentierespons) van de hoofdtelefoon. Wanneer je de metingen van verschillende hoofdtelefoons vergelijkt, kun je in de opvallende afwijkingen betekenis ontdekken. 
De HKU stelt vast dat vooral de Fresh ’n Rebel veel pieken en dalen laat zien in de frequenties. Wanneer ze (als test) het bijgeleverde kabeltje aansluiten, is het probleem direct verlopen. Er wordt vastgesteld dat het aan de bluetooth-verbinding van deze koptelefoon ligt, “want de concurrentie slaagt er wel in redelijk geluid te produceren met bluetooth”. De House of Marley valt op in positieve zin. "Het hoog staat in verhouding met het laag. Onze indruk is positief, vooral in combinatie met hoe het klinkt."
Batterijduur
Tot slot test de HKU ook hoelang de batterij het volhoudt. De specificaties lopen uiteen van 8 uur (Jabra) tot 20 uur (Sony). Nagenoeg alle koptelefoons houden dit met gemak vol, alleen de Fresh ’n Rebel (10 uur) valt na 9,5 uur uit en haalt dus net niet wat er in de omschrijving staat.
Uitslag
Het gemiddelde cijfer van de HKU telt drie keer mee, aangezien zij de koptelefoon uitgebreid en met vijf mensen hebben getest. Het gemiddelde cijfer van de twee dj’s telt één keer mee.
Eva Koreman maakt de uitslag bekend in de studio en wordt daarbij geholpen door zes dansers van Urban Dance Center uit Utrecht. De uitslag luidt als volgt.
HKU
DJ’S
EINDCIJFER
OPMERKINGEN
1. House of Marley Positive Vibration 2 BT
7,0
8,0
7,3
Zit prettig, ook comfortabel als je hem langer draagt. Geen afwijkingen in het geluid, klinkt redelijk. Goed uitgebalanceerd. Echte resolutie ontbreekt. Product is degelijk gebouwd. Tof design.
2. JBL T450BT
6,0
7,3
6,3
Zit oncomfortabel, te strak. Zeer gebruisvriendelijk. Klank is wat hard door een dosis vervorming. Werkt aardig voor popmuziek, niet voor klassiek. Geluid kan veel harder dan gezond voor je is. 
3. Jabra Move Wireless
5,0
8,5
5,9
Zit fijn. Bediening is prettig, geeft zelf instructies. DJ’s vinden klank erg fijn, HKU heeft andere bevindingen. Zit te veel ‘hoog’ in, klinkt als een verzameling krekels. Bij klassiek weinig problemen, maar bij popmuziek te afleidend. Mooie bouwkwaliteit.
4. Sony WH-CH500
4,0
7,5
4,9
Slechte pasvorm. Verbinden duurt lang, maar werkt wel. Besturing zit op een wat onhandige plek. Geluid is iel en dun. Ondanks nadruk in het hoog, toch geen gedefinieerd geluid. Vermoeiend om naar te luisteren. Lekkere bas.
5. Philips SHB3075
4,5
4,0
4,4
Constructie is licht, maar niet zo comfortabel. Bas lijkt voor korte tijd indrukwekkend, maar alle andere dingen hebben eronder te lijden. Klinkt onnatuurlijk. Weinig details in de muziek. Hapert soms, gevoelig voor wind.
6. Fresh ‘n Rebel Caps Wireless
3,0
6,0
3,8
Knopjes zitten op onhandige plek, geen prettige respons. Akoestische constructie en oude Bluetooth-versie gooien roet in het eten: veel informatie in de muziek gaat verloren. Klinkt totaal niet indrukwekkend. Is het allemaal net niet. Zit een opvallende ruis in.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor