Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tijd voor de belastingaangifte? Lees deze tips

27-02-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1775 keer bekeken
  •  
belastingdienst blauwe envelop 1127
Vanaf 1 maart is het zover: het aangifteseizoen is dan weer geopend. Kun je wel een paar praktische tips gebruiken bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting 2019? We zetten er een aantal voor je op een rij.

Aangiftebrief gekregen?

Heb je de afgelopen weken de aangiftebrief ontvangen van de Belastingdienst? Dan moet je voor 1 mei aanstaande aangifte doen. Doe je dit niet? Dan loop je kans om een zogenaamde verzuimboete te krijgen. Deze bedraagt 385 euro voor de aangifte inkomstenbelasting en kan oplopen als je nog langer wacht.

Uitstel nodig?

Zoals bekend kun je vanaf 1 maart aangifte doen voor de inkomstenbelasting over 2019. Daarna heb je tot 1 mei de tijd. Wil je uitstel? Vraag die dan vóór 1 mei 2020 aan. Je hebt dan tot 1 september 2020 de tijd om aangifte te doen. Een bevestiging van uitstel stuurt de Belastingdienst binnen drie weken per brief.

Geen aangiftebrief?

Heb je geen aangiftebrief ontvangen? Het advies is om alsnog aangifte te doen, ook al is het niet verplicht. Misschien kun je belasting terugkrijgen. Bijvoorbeeld als je aftrekposten hebt, zoals voor ziektekosten. Dat is wel zo mooi meegenomen!

Bereid je voor

Zorg dat je goed voorbereid te werk gaat. Verzamel de benodigde jaaropgaven van je werkgever/salaris, jaaroverzicht van sparen en/of beleggingen, pensioenen en overzichten van je eventuele bijverdiensten. Mis je een van deze gegevens? Je kunt ze altijd even opvragen. Raadpleeg ter voorbereiding de checklist van de Belastingdienst.

Aftrekposten

Of én wanneer je in aanmerking komt voor een aftrekpost, kun je opzoeken via deze webpagina van de Belastingdienst.

Check de ingevulde gegevens

De vooraf ingevulde aangifte is een handige service, maar wat vooraf is ingevuld, blijkt niet altijd te kloppen. Bovendien is soms niet alles vooraf ingevuld. Loop de vooraf ingevulde gegevens dus goed na. Fouten moet je zelf herstellen en ontbrekende gegevens moet je zelf aanvullen. Vul de aangifte ook aan met aftrekposten, als je die hebt.

Meer of minder dan 16 euro terug?

Zie je dat je meer dan 16 euro terugkrijgt als je alles hebt ingevuld? Doe dan aangifte. Bedragen onder de 16 euro worden niet uitbetaald, helaas.

Meer of minder dan 46 euro betalen?

Als na het invullen blijkt dat je méér dan 46 moet betalen, dan ben je sowieso verplicht om aangifte te doen. Is het te betalen bedrag 46 euro, of lager? Dan is aangifte doen niet verplicht.

Wie kan helpen?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Heb je moeite met cijfers en getallen? En is er een andere aanleiding om hulp te vragen? Er zijn diverse opties voor hulp beschikbaar bij het invullen van de belastingaangifte. We zetten er hieronder een paar op een rij.
- Website Belastingdienst
Veel informatie kun je terugvinden op de website van de Belastingdienst.
- Belastingtelefoon (vermijd dure 0900-nummers!)
Zie je een 0900-nummer om de Belastingdienst te bereiken, bijvoorbeeld op Google? Dan betaal je te waarschijnlijk veel. De enige dienst die een 0900-nummer levert, is doorverbinden naar de Belastingtelefoon. Bij vragen bel je met de Belastingtelefoon: 0800 - 0543 (gratis). Reken wel op wachttijden in dit hoogseizoen van aangifte doen.
- Facebook en Twitter
Via sociale media kun je ook een vraag stellen. Je vindt de Belastingdienst op Facebook en Twitter.
- Belastingkantoor
Je kunt voor advies langsgaan bij een Belastingkantoor. Die is, helaas, niet in iedere gemeente te vinden. Op deze pagina kun je vinden waar een kantoor bij jou in de buurt is.
- Adviseur of consulent
Ondernemers of mensen met een ingewikkelde aangiften kunnen een belastingadviseur of -consulent inschakelen. Hier zijn kosten aan verbonden. Er zijn vele bureaus en bemiddelaars die zich rond deze tijd aanbieden om te helpen met de aangifte. Laat je vooraf goed voorlichten over de kosten en zorg dat de afspraken hiervoor zwart op wit op papier staan.
- Belastingadviseur met 'keurmerk'
Zoek je een echte belastingadviseur? Weet dat dit beroep niet wettelijk is beschermd. Iedereen mag zich ‘belastingadviseur’ noemen. Voor meer zekerheid kun je vragen of iemand is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de beroepsvereniging Register Belastingadviseurs. Wie hierbij is aangesloten, is onderworpen aan het Tucht- en beroepsrecht. Een lidmaatschap geldt dus in feite als een soort keurmerk.
- Advies in de bibliotheek
In diverse bibliotheken zijn adviseurs stand-by. Via deze pagina kun je kijken waar en wanneer er een belastingspreekuur is en waar je hulp kunt krijgen met invullen.
- Vakbonden en ouderenbonden
Ben je lid van een vakbond zoals de FNV of CNV? Dan kun je daar aankloppen. Ook leden van de ouderenbonden Unie KBO, PCOB en ANBO kunnen bij hun bond aankloppen voor advies en hulp bij het invullen.
- Familie, buur of kennis
Veel mensen doen een beroep op een familielid of kennis bij het invullen. Goed om te weten: als je iemand anders je belastingaangifte in laat vullen, heb je een machtigingscode van DigiD nodig. Die kun je hier aanvragen als het zover is.

Wijzigen kan

Heb je een foutje gemaakt? Of beschik je over nieuwe gegevens? Ook als je de belastingaangifte al hebt verstuurd, kunt je nog een wijziging doorvoeren. Dit kan zelfs als je al een definitieve aanslag hebt ontvangen. Een aangifte wijzigen kan zelfs tot vijf jaar na het jaar waarover de aanslag gaat, aldus de Belastingdienst.
Bronnen: Fiscalert, Belastingdienst, Ouderenombudsman, Nationale Ombudsman
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor