TNT Express schrapt 4000 banen
25-03-2013
• leestijd 2 minuten
TNT Express verwacht de komende 3 jaar ongeveer 4000 banen te schrappen. Dat maakte het koeriersbedrijf maandag bekend.
Nieuwe strategie
De plannen maken deel uit van de nieuwe strategie, die de winstgevendheid van het bedrijf moet opkrikken. TNT richt zich daarbij vooral op de Europese markten en wil activiteiten in Brazilië en China zoals eerder aangekondigd van de hand doen.
Kosten
De reorganisatie kost het bedrijf de komende 3 jaar waarschijnlijk ongeveer 150 miljoen euro. In 2015 moet de bezuinigingsronde 220 miljoen euro aan besparingen hebben opgeleverd.
Ontslagen
Bestuursvoorzitter Bernard Bot gaf aan dat twee derde van de ontslagen in Europa zullen vallen. Hoeveel banen er in Nederland verdwijnen is volgens hem nog niet te zeggen. De sanering treft zowel operationele banen als ondersteunende diensten. Bot benadrukte dat TNT hoopt een groot deel van de reorganisatie met natuurlijk verloop en de afbouw van tijdelijk werk te kunnen realiseren. Op die manier moeten gedwongen ontslagen zoveel mogelijk worden voorkomen.
FNV Bondgenoten
Vakbondsbestuurder Reinier Stroo van FNV Bondgenoten houdt zich nog op de vlakte over het reorganisatieplan. ,,Heel moeilijk om daar nu iets over te zeggen. We wachten tot het plan verder is uitgewerkt. Wat het betekent voor Nederland weten we nog niet, rond de zomer moet daar meer over bekend zijn'', zegt Stroo. Hij pleit er wel voor dat aandeelhouders TNT de tijd gunnen om orde op zaken te stellen. ,,De waarde van TNT gaat op de lange termijn alleen maar omhoog als ze gewoon hun werk kunnen doen'', reageert de bestuurder.
Economische omstandigheden
Volgens TNT blijven de economische omstandigheden de komende jaren onzeker. Als de omstandigheden in Europa normaliseren, moet het mogelijk zijn de omzet in de periode tot en met 2015 met ongeveer 2 procent te laten groeien, verwacht het bedrijf. Daarbij zou een operationele winstmarge van 8 procent mogelijk moeten zijn. De investeringen komen de komende jaren waarschijnlijk uit op 2 tot 3 procent van de omzet, het werkkapitaal op circa 8 procent.
TNT verwacht de verkoop van zijn Chinese activiteiten binnenkort af te kunnen ronden en heeft de voorbereidingen gestart voor de verkoop in Brazilië. De verliezen in dat land zijn in de eerste 2 maanden van 2013 teruggelopen, meldde het bedrijf.
Overname mislukt
TNT, dat de gewenste overname door de Amerikaanse branchegenoot UPS begin dit jaar zag mislukken, richt zich de komende jaren vooral op klanten en segmenten die voor goede marges zorgen. De benodigde besparingen moeten onder meer komen door de centralisering van administratieve taken en het samenvoegen van depots binnen bepaalde regio's. Daarnaast wordt de managementstructuur veranderd en wordt er tot en met 2015 ongeveer 200 miljoen euro geïnvesteerd in de verbetering van ict.
TNT heeft momenteel wereldwijd ongeveer 69.000 mensen in dienst. ANP