De smartphone is niet meer weg te denken. We kijken, luisteren en streamen ons suf. Maar het bewaren van die data op megacomputers in datacentra blijkt niet goed te zijn voor het milieu. Minder YouTube filmpjes kijken dus, of moet er wat anders gebeuren?
Groene stroom
Videodiensten zijn grootverbruikers van stroom, maken nog lang niet allemaal gebruik van groene stroom, blijkt uit recent
onderzoek
van Greenpeace. YouTube scoort het best, gevolgd door Amazon en Prime. Netflix, Twitter en Spotify daarentegen komen niet goed uit de bus. Zij maken veel gebruik van gas, kolen en nucleaire energie. Netflix scoorde in de middenmoot omdat het maar zelden data publiceert over de uitstoot van broeikasgassen.
“Verder ontwikkelen”
Volgens Ton Backx, hoogleraar aan de technische universiteit van Eindhoven, betekent deze uitkomst niet dat wij minder onze smartphone zouden moeten gebruiken om het milieu te sparen. ,,Iemand die Google Maps nodig heeft bijvoorbeeld, zal zijn smartphone echt niet aan de kant leggen om energie te besparen. Hij wil gewoon de weg weten. Het ‘internet of things’ zal alleen maar verder ontwikkelen. We zullen een steeds hogere snelheid van het internet verlangen.”
Beleidsplan
Het is wel nodig dat datacentra meer gebruik maken van duurzame energie. De energietransitie, een beleidsplan van de overheid om van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie over te stappen, moet hieraan een bijdrage leveren. Volgens dit plan moet Nederland in 2020 één van de duurzaamste landen van Europa zijn. Maar Nederland loopt hierin ver achter in vergelijking tot bijvoorbeeld Duitsland. ,,Daardoor is er simpelweg niet voldoende duurzame energie beschikbaar om datacentra op te laten draaien”, legt Backx uit.
Het zou op termijn wel mogelijk moeten zijn om alle datacentra van groene stroom te voorzien. De hoogleraar: ,,We zouden de hele wereld van duurzame energie kunnen voorzien als een grondoppervlak ter grootte van Spanje volgebouwd wordt met zonnepanelen”.
Computerchips
Ton Backx, pleit er voor om meer gebruik te maken van fotonica. Dat zijn computerchips die niet met elektrische stroompjes werken, maar op licht. Door het licht verwerken ze data sneller én zijn ze energiezuiniger dan elektriciteit. ,,Nederland is voorloper in de fotonica-techniek, dus verder hierop overschakelen is snel mogelijk. Het enige wat we moeten doen is datacenters anders inrichten. Doen we dit niet dan zal er volgens Backx in 2020 onvoldoende stroom zijn om de groeiende hoeveelheid dataverkeer te kunnen verwerken.”