Uitspraak rechter: avondklok moet per direct worden opgeheven
16-02-2021
•
leestijd 2 minuten
•
244 keer bekeken
•
De avondklok in Nederland moet per direct worden opgeheven. De rechtbank in Den Haag heeft dit bepaald nadat actiegroep Viruswaarheid een zaak was begonnen.
Volgens de rechtbank was de avondklok geen noodsituatie "zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak". De avondklok was ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer.
'Vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid'
De rechtbank heeft al aangegeven dat de avondklok per direct van tafel moet, ook als de staat in beroep gaat. Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag maakt de avondklok "een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer". Bovendien beperkt de regel "onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging".
Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok.
Hoger beroep over avondklok
De overheid wil dat de avondklok wordt aangehouden tot er een hoger beroep is geweest. Daarom vraagt de Nederlandse staat het gerechtshof de uitspraak van de rechter over het opheffen van de avondklok te schorsen in afwachting van dit hoger beroep. Het hof in Den Haag buigt zich vandaag om 16:00 over dit zogeheten schorsingsincident.
Wellicht behoud avondklok via noodverordening
Daarnaast is er een andere wettelijke manier waarop de avondklok behouden zou kunnen worden, mocht deze via de rechter worden opgeheven. Dat geeft Henny Sackers, hoogleraar strafrecht en criminologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, aan tegen de Gelderlander. Volgens de hoogleraar kan dit door de avondklok op te nemen in de noodverordening in gemeenten. Dit zou dan alleen voor een korte periode kunnen gelden.