Voor komend studiejaar (2021-2022) verwachten universiteiten wederom meer aanmeldingen voor bacheloropleidingen. In de afgelopen twintig jaar nam het aantal studenten toe van 164.000 naar 327.000 studenten vorig jaar.
De universiteiten verwachten dat het aantal studenten dat zich voor de universiteit aanmeldt ongeveer met vijf procent toeneemt, aldus voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Een aanmelding wordt pas officieel als er inschrijfgeld door een student is betaald. Met name buitenlandse studenten melden zich veelal aan bij meer dan één opleiding en maken op een later moment een definitieve keuze. Hierdoor is de uiteindelijke toename moeilijk in te schatten.
Het is volgens de VSNU niet alleen maar goed nieuws dat het aantal nieuwe studenten toeneemt. "Het water staat ons aan de lippen en dat wordt door deze toename alleen maar erger", zegt Pieter Duisenberg. Daarom moet het kabinet ervoor zorgen dat de basisfinanciering structureel op orde komt, vindt de voorzitter. Ook stelt hij dat zonder extra investeringen van het kabinet deze toename op termijn gevolgen gaat hebben voor de kwaliteit van het onderwijs, aangezien de angst heerst dat de werkdruk bij medewerkers en docenten nog verder toeneemt. Het kabinet heeft al eerder toegezegd structureel 645 miljoen euro uit te trekken om de hogere studentenaantallen in het hoger onderwijs te compenseren.
Ook neemt het aantal mensen toe dat een online opleiding volgt. Halverwege dit jaar groeit het aantal mensen dat een onlineopleiding heeft gevolgd naar ruim een derde (36 procent) van Nederland. Dat is een stijging van 8 procentpunt ten opzichte van een jaar geleden. Daarmee groeit het totale aantal online cursisten midden 2021 naar 5 miljoen. Dit staat in de de E-Learning Monitor, een onderzoek van Multiscope onder 4600 Nederlanders.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!