Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vakbond wil verhoging wettelijk sociaal minimum om armoede tegen te gaan

18-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1499 keer bekeken
  •  
FNV-logo-930x520

Gemeenten moeten geen gemeentelijke belastingen heffen aan mensen die van minder dan 150 procent van het wettelijk minimum moeten rondkomen. Dat zegt vakbond FNV. Volgens FNV moeten deze mensen ook gebruik kunnen maken van voorzieningen zoals bijzondere bijstand voor onvoorziene, noodzakelijke medische kosten.

Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. Volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong kunnen meer mensen het hoofd boven water houden "door de grens te verhogen, die nu in veel gemeenten op 110 tot 130 procent van het wettelijk sociaal minimum ligt." Volgens Jong geldt het ook voor de zogenoemde werkende armen. Het wettelijk sociaal minimum voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder ligt op ruim 1200 euro.

Armoedebeleid

Vanwege Wereldarmoededag presenteert de vakbond een plan waarin het gemeenten oproept het over te nemen in het armoedebeleid. De FNV wil op deze manier armoede op lokaal niveau aanpakken. "Een menswaardig leven moet voor iedereen betaalbaar zijn, maar Nederland is daar nog lang niet", stelt FNV.

Kostendelersnorm

Hoge woon- en zorgkosten, de zogenoemde kostendelersnorm en meer lage inkomens leiden tot "nodeloze armoede, opstapelende schulden, stress en sociaal isolement", aldus Jong. "Armoede wordt bestraft in Nederland, terwijl de juist de oorzaken moeten aanpakken".  De kostendelersnorm houdt in dat een bijstandsuitkering wordt aangepast aan het aantal volwassenen dat in een huishouden woont. Hier lees je meer over de kostendelersnorm.

Menstruatiearmoede

FNV, de Woonbond, ouderenorganisatie KBO-PCOB en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland ondertekenden in 2020 de oproep om de kostendelersnorm te schrappen. FNV lanceerde eerder het manifest menstruatiearmoede, als onderdeel van het lokale armoedebeleid. Eén op de tien meisjes en vrouwen in Nederland hebben onvoldoende geld om menstruatieproducten te kopen. Zij missen hierdoor bijvoorbeeld lessen op school.

De vakbond roept ook de landelijke overheid op om meer te doen tegen armoede, zoals het wettelijk minimumloon te verhogen van 10 euro naar 14 euro per uur. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor