Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vangstverbod op dioxinepaling per 1 april

08-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
paling_09.jpg
De vangst van paling in met dioxine vervuilde wateren wordt als het aan staatssecretaris Henk Bleker (Visserij) ligt per 1 april verboden. Het verbod treft ongeveer 85 vissers die in de vervuilde gebieden ook niet meer mogen vissen op de wolhandkrab.
Bleker wil een vangstverbod om te voorkomen dat de met dioxine vervuilde paling in de handel komt en op het bord van de consument belandt. Te veel dioxine kan kanker veroorzaken. Hoewel van enkele risicogebieden (Biesbosch) bekend was dat daar zogenoemde dioxinepaling werd gevangen, bleven vissers er paling opvissen. Het verbod maakt daar nu een einde aan.
Het verbod geldt op advies van onderzoekers voor een groter gebied dan alleen de rivieren en Biesbosch die aanvankelijk als risicovol werden aangemerkt. In de jaren '80 nam de vervuiling van wateren door pcb's en dioxines af, maar in de jaren '90 stopte die daling. Bleker meldt de Kamer dat hij de situatie op de voet volgt. Als de situatie in de gebieden met een vangstverbod verbetert, past hij de maatregelen aan. Maar hij verwacht niet dat dat op korte termijn gebeurt.
De staatssecretaris geeft verder aan dat het verbod voor een aanzienlijk gebied geldt. Het vangstverbod wordt van kracht voor onder meer de Dordtsche Biesbosch, Hollandsch Diep, Ketelmeer, Boven -, Beneden - en Nieuwe Merwede, Dordtsche Kil, Haringvliet, Julianakanaal, Roer, Waal, Maas (van Eijsden tot de Bergsche Maas), IJssel, Lek en het Oostvoornse Meer. Bleker sluit niet uit dat de komende jaren na nader onderzoek nog meer visgebieden moeten worden gesloten.
Overeenkomsten die de 85 door het verbod geraakte vissers reeds hebben gesloten zal de bewindsman vergoeden. Verder bekijkt hij of de palingvissers in aanmerking komen voor compensatie, voor verlies aan inkomsten aangezien ze nu ook geen schone aal meer op de markt mogen brengen.
Palingvissers voelen ook de effecten van het vangstverbod op wolhandkrab. De wolhandkrab is eigenlijk bijvangst, maar omdat het een delicatesse is in de Chinese en Vietnamese keuken, is het een aantrekkelijke bron van neveninkomsten geworden voor de vissers.
ANP

Meer over:

paling, diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor