Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VanMoof failliet verklaard, Kwikfit kan door gebrek aan onderdelen geen reparaties uitvoeren

18-07-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
730 keer bekeken
  •  
vanmoof_1127

Geparkeerde VanMoof-fietsen in Amsterdam

© Brbbl, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0 - via Wikimedia Commons)

Na de eerdere uitstel van betaling is e-bikebedrijf VanMoof nu failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. De door de rechter aangestelde bewindvoerders gaan nu als curatoren onderzoeken wat de mogelijkheden voor een doorstart zijn. In een verklaring laten ze weten dat ze hopen een partij te vinden die de activiteiten van VanMoof wilt voortzetten. Voor reparaties hoef je niet meer bij een VanMoof vestiging aan te kloppen, deze zijn namelijk gesloten. Bij Kwikfit kun je je VanMoof wel laten maken, enkel moeten de klanten hier zelf voor betalen. Maar door een gebrek aan onderdelen kan ook Kwikfit niet alle reparaties meer uitvoeren.

Alleen de bedrijfsonderdelen in Nederland vallen onder het faillissement

VanMoof zag zich vorige week al genoodzaakt om zijn winkels te sluiten en uitstel van betaling aan te vragen. Bij de vestigingen in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam kwamen klanten voor een dichte deur te staan, terwijl ze in sommige gevallen nog een fiets binnen hadden staan. Wereldwijd telde het merk in twintig steden eigen winkels. De bedrijfsonderdelen buiten Nederland vallen overigens wel buiten het faillissement.

VanMoof leed tientallen miljoenen euro’s verlies

De broers Taco en Ties Carlier richtten het bedrijf in 2009 op om "de perfecte stadsfiets" te maken. Deze trok vooral de aandacht door zijn minimalistische ontwerp. De onderneming leek aanvankelijk succesvol, maar volgens de laatste bekende cijfers leed het bedrijf inmiddels tientallen miljoenen euro's verlies. In een interne mail aan het personeel, die door verschillende media wordt geciteerd, schrijven de oprichters bedroefd te zijn over het bankroet, maar wel trots op wat ze in de voorbije jaren hebben bereikt.

Gebrek aan speciale onderdelen, hogere kosten voor reparaties en internationale groei deed VanMoof de das om

De curatoren moeten de specifieke toedracht van het faillissement nog onderzoeken. Maar het is bekend dat er grote investeringen nodig waren voor al de speciale voor VanMoof ontwikkelde onderdelen. Ook kampte de onderneming met hoger dan verwachte kosten voor reparaties die onder de garantieregeling vallen en er werd veel geld uitgegeven aan internationale groei.

Enkel kapitaalinjecties konden het bedrijf nog omhoog houden

Dit alles financierde het bedrijf telkens met nieuw aangetrokken kapitaal en leningen van durfinvesteerders. VanMoof had zelf eerder dit jaar al twijfels of het nog lang op die weg door kon gaan. Het bestuur waarschuwde dat het allerminst zeker was dat er genoeg nieuwe kapitaalinjecties zouden komen die het bedrijf overeind zouden houden. Verder waren er op sociale media ook veel klachten over lange wachttijden voor reparaties van haperende fietsen. Sinds de oprichting van VanMoof zijn er in totaal 190.000 fietsen van het merk verkocht in de wereld.

Ook Kwikfit kan door gebrek aan onderdelen geen reparaties uitvoeren

Specifieke onderdelen voor fietsen van het noodlijdende VanMoof, waarmee KwikFit reparaties kan uitvoeren, zijn op. Dat zei directeur E-mobility bij KwikFit Pieter Bikker in het radioprogramma BNR Mobility. Sinds bekend werd dat de Amsterdamse elektrische fietsenmaker op omvallen stond, loopt het volgens hem storm bij de garageketen.

Klanten moeten zelf betalen voor reparaties

VanMoof is nu failliet verklaard. Daardoor kan KwikFit, met wie de fietsenfabrikant sinds enkele weken een samenwerkingsovereenkomst heeft, alleen reparaties aan de fietsen uitvoeren waar klanten zelf voor betalen. Desondanks stond de telefoon volgens Bikker "roodgloeiend". "Mensen komen spontaan bij onze locaties naar binnen met de VanMoof in de hand", zegt hij bij BNR.

VanMoof-bezitters kunnen terecht in Amsterdam, Utrecht en Den Haag

VanMoof-bezitters kunnen terecht bij een drietal vestigingen van KwikFit, in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Maar heel specifieke onderdelen voor de fietsen zijn daar nu op, aldus Bikker. Het vervangen van remmen of banden gaat nog, maar accu’s van VanMoof zelf bijvoorbeeld niet. "We zijn met VanMoof in gesprek om te kijken of we daar op een of andere manier iets op gang kunnen krijgen. Dat lijkt mij ook in het belang van VanMoof, wat er ook gebeurt", stelt Bikker. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor