VEB: Nederlanders financieel bewuster maken
12-04-2010
• leestijd 2 minuten
Veel consumenten gaan nog altijd het schip in met te dure of onnodige financiële producten. Dat komt vooral omdat zij een flinke kennisachterstand hebben op het gebied van financiën. Om de consument op weg te helpen bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen, presenteerde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) maandag de 'VEB Financiële Canon'.
De canon is een plan met tien essentiële onderwerpen, waaronder rendement, risico, beurs en aandelen, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. ,,De Nederlander is financieel onvoldoende onderlegd. Een gemiddelde bankbediende kan hem van alles wijsmaken. Tegenover een beleggingsadviseur is hij doorgaans kansloos'', aldus VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter. Schandalen als die rond Legio Lease, Icesave, DSB en de woekerpolissen hebben volgens de beleggersclub laten zien dat er nog veel schort aan het financiële bewustzijn van de Nederlander.
Volgens Slagter bestaan over begrippen als rendement en risico de meeste misstanden. ,,Aanbieders van financiële producten suggereren veel te vaak dat een hoog rendement kan samengaan met een laag risico. Dat kan dus niet en mensen zijn zich daar onvoldoende van bewust'', weet de VEB-voorman.
Moderne financiële geschiedenis
Ook weet de gemiddelde Nederlander te weinig van de moderne geschiedenis van de financiële wereld. ,,De meeste horen alleen van de beurs als het misgaat. Maar het is belangrijk dat de gebeurtenissen in het juiste perspectief worden geplaatst'', aldus Slagter. Hij wijst erop dat in de afgelopen eeuwen beleggen in aandelen voor de langere termijn altijd verstandiger is gebleken dan het geld parkeren op een spaarrekening.
De belangenbehartiger voor particuliere beleggers vindt dat Nederlanders meer aandacht moeten besteden aan hun financiële oude dag. ,,Kennis over pensioenvormen, mogelijkheden voor het opbouwen van een aanvullend pensioen, de fiscale consequenties die dat heeft en welke kosten daarmee gemoeid zijn is noodzakelijke basiskennis voor iedereen die ooit wil stoppen met werken'', aldus Slagter.
Hij wil dat op basisscholen en in het middelbaar onderwijs veel meer aandacht komt voor deze onderwerpen, om de financiële basiskennis te vergroten. De VEB roept het komende kabinet zelfs op de VEB Canon toe te passen in het voortgezet onderwijs. De leerdoelen moeten op het gebied van financiële zaken een stuk ambitieuzer, aldus Slagter.
Vorig jaar presenteerde de VEB richtlijnen om het bonusbeleid bij bedrijven inzichtelijker te maken met de zogenoemde beloningskit. ,,We zien nog steeds merkwaardige vergoedingen, maar ook verbeteringen'', aldus een woordvoerder van de VEB.
Bron: ANP