‘Veel Nederlandse autokopers dupe van tellerfraude’
29-04-2019
•
leestijd 2 minuten
•
326 keer bekeken
•
Duizenden Nederlanders worden jaarlijks de dupe van tellerfraude, meldt het AD. Hierbij is er gerommeld met de tellerstand van auto’s. Dit gebeurt vooral bij geïmporteerde auto’s. In 2018 werd bij 264.220 auto’s een onlogische tellerstand geregistreerd, blijkt uit cijfers van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT). Het terugdraaien van de kilometerstand kost consumenten en de Nederlandse staat zo'n 160 miljoen euro per jaar.
Er worden de laatste jaren veel auto’s geïmporteerd vanuit Duitsland. VAT-voorzitter Martin Huisman zegt dat bij één op de vijf auto’s die uit dat land komen gerommeld is met de tellerstand. Volgens Huisman wordt het schimmig zodra auto’s de grens over zijn, omdat er in Duitsland geen database van kilometerstanden is die je kunt toetsen. De koper is vaak degene die de teller terugdraait, en de auto daarna doorverkoopt.
Hoge kosten
Vereniging Aanpak Tellerfraude is het samenwerkingscollectief van BOVAG, RAI Vereniging, ANWB en VNA. De vereniging werkt samen met de RDW om tellerfraude te bestrijden. De VAT heeft becijferd dat consumenten jaarlijks 42 miljoen euro schade lijden door tellerfraude. Dit is 1500 euro per persoon. Consumenten betalen meer voor een voertuig dan deze waard is. Ook levert een auto die eigenlijk veel meer heeft gereden dan de kilometerstand doet vermoeden, hogere kosten op in de werkplaats.
Sjoemelen verboden
De fraude betreft niet alleen het naar beneden bijstellen van de teller. De Nederlandse staat wordt ook gedupeerd door kilometerstanden die zijn opgedraaid. Daardoor hoeft er minder BPM te worden betaald over een geïmporteerde auto.
Sinds 2014 is sjoemelen met de kilometerstand verboden. Breek je deze wet, kun je een boete krijgen van 10.000 euro of een jaar celstraf. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra pleitte eerder dit jaar voor een hardere aanpak van tellerfraude, de Nederlandse staat is namelijk ook “flink de dupe” van deze vorm van oplichting. Minister Grapperhaus (Justitie) komt in mei of juni met zijn reactie.