Patiënten nemen via sociale media zoveel onzinnige gezondheidsinfo tot zich, dat artsen dit merken in de spreekkamer. 85 procent van de artsen heeft te maken met patiënten die verkeerd zijn geïnformeerd over gezondheidszaken, blijkt uit onderzoek. Die foute informatie kan leiden tot gezondheidsschade, waarschuwt artsenorganisatie KNMG.
Om mensen weerbaarder te maken tegen misleidende medische informatie is een bewustwordingscampagne gestart via de website: Isdatechtzo.nl.
Veel mensen volgen medisch advies op van sociale media en andere online platforms, maar controleren nauwelijks of de informatie afkomstig is van betrouwbare bronnen.
Onjuiste medische informatie kan ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid, stelt de artsenfederatie. Zo kunnen misleidende adviezen mensen ervan weerhouden om tijdig professionele zorg te zoeken.
Video bij de bewustwordingscampagne ‘Gecheckt? Wel zo gezond!’. Tekst loopt door onder de video.
Dat steeds meer Nederlanders worden blootgesteld aan medische desinformatie, blijkt ook uit recent onderzoek van AI-bedrijf Textgain. Op Instagram, TikTok en YouTube verschijnen dagelijks gemiddeld 280 video's over gezondheid. Veel van deze video's bevatten onjuiste of misleidende informatie. In totaal zijn er in de eerste drie maanden van 2025 ongeveer 25.000 Nederlandstalige gezondheidsvideo's geplaatst op de bekende sociale platforms.
Ben je op zoek naar betrouwbare informatie over jouw gezondheid, kijk dan op Thuisarts.nl.
Weet je niet zeker of je de huisarts moet bellen? De website Moetiknaardedokter.nl vertelt jou wanneer je wel of niet naar de huisarts moet. En bij twijfels over bijvoorbeeld vaccinaties, zonnebrand of de griep kun je bellen met De Twijfeltelefoon.
bronnen: KNMG, ANP, Isdatechtzo.nl
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!