Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verbod op maaltijdbezorging voor jongeren onder 16 jaar

30-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
afhaalmaaltijd 930x520
Per 1 juli wordt het verboden om jongeren onder de 16 jaar op commerciële basis maaltijden te laten bezorgen. Dat meldt Staatssecretaris Van Ark aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de motie van Weyenberg.
Eerder deden de Inspectie SZW en Tweede Kamer al een oproep om maaltijdbezorging door jongeren onder de 16 jaar te verbieden vanwege veiligheidsrisico’s. Maaltijdbezorgers werken onder hoge tijdsdruk en maken onderdeel uit van het drukke verkeer. Dat leidt voor jongeren tot onveilige verkeersomstandigheden. Na een wijziging van de Nadere Regeling Kinderarbeid gaat het verbod per 1 juli in.

Steeds meer jongeren onder 16 bezorgen maaltijden

De laatste jaren won het bestellen van maaltijden bij een restaurant of fastfoodketen sterk aan populariteit. Doorgaans zijn het jongeren die maaltijden bezorgen, als bijbaan. Waar eerder jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud nog met name maaltijden bezorgden, groeide met de komst van de e-bike het aantal bezorgers onder de 16 jaar. Zij verrichten vaak arbeid op tijden waarop zij volgens de huidige regelgeving geen arbeid mogen verrichten, constateert Inspectie SZW. Zo mogen jongeren onder de 16 jaar alleen 'lichte arbeid' verrichten en niet na 19:00 werken.

Toename ongelukken jonge maaltijdbezorgers

Ook bleek het aantal ongelukken met jonge maaltijdbezorgers toe te nemen. Om deze reden én het feit dat jongeren onder de 16 werken op tijdstippen waarop zij geen arbeid mogen verrichten, is het per 1 juli verboden om onder de 16 jaar op zelfstandige en commerciële basis maaltijden te bezorgen met deelname aan het verkeer. Bij overtreding van dit verbod kan Inspectie SZW een bestuurlijke boete opleggen.

Te kort dag

Veel bedrijven geven aan dat dit verbod hun 'onoverkomelijke problemen' geeft, schrijft ProFri, vakvereniging voor Professionele Frituurders, aan Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De vereniging vraagt om uitstel tot 1 oktober. Volgens ProFri zit er een te korte termijn tussen aankondiging en invoering van het verbod. Voor 15-jarigen golden al wel beperkingen. Het 'plotselinge totaalverbod' zorgt voor bedrijven voor grote problemen, stelt de vereniging. "Onze achterban wordt geconfronteerd met een vrijwel onmogelijke opgave om binnen een dag vervanging te vinden voor 15-jarige vakantiewerkers waarmee al afspraken zijn gemaakt."
Bron: ANP, Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor