Verhuurders geven borg niet altijd terug bij einde huur
24-06-2021
•
leestijd 1 minuten
•
765 keer bekeken
•
Commerciële verhuurders geven regelmatig aan het einde van een huurcontract de betaalde borg niet terug. Dit gebeurt ook als er niets mankeert aan een woning. Verschillende organisaties die huurders bijstaan melden dit, bericht de NOS.
"Er zijn verhuurders die het als een extra verdienmodel zien", zegt Marcel Trip van de Woonbond. "We krijgen hier veel klachten over. Verhuurders proberen vaak iets te vinden waarom ze de borg niet terug zouden hoeven te betalen en hopen dan dat huurders het niet laten aankomen tot juridische procedures."
Honderden keren, alleen al in Amsterdam
Alleen al in Amsterdam gebeurt het honderden keren per jaar, verklaart Gert Jan Bakker van !Woon tegenover de NOS. Die Amsterdamse stichting helpt huurders die problemen hebben met hun huisbaas. "Het gaat vaak om schokkende bedragen. Wat opvalt is dat veel expats ermee te maken krijgen. Die moeten vaak twee tot drie keer de huur betalen aan borg. En een appartement in Amsterdam kost al snel 2000 per maand. Dan heb je het dus over 4000 tot 6000 euro."
Doordat tijdelijke huurcontracten meer voorkomen, hebben (malafide) verhuurders ook vaker de kans om de borg in te houden.