Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verplichte griepprik in de zorg leidt tot veel bezwaren

20-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Griep ziek beer
Er zijn veel bezwaren voor een verplichte griepprik voor mensen die in de zorg werken. Momenteel bestaat er geen wet die zo’n verplichting toestaat. Het zou wellicht ook in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Mensen die in de zorg werken voelen er weinig voor.
Dit concludeert een commissie in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Zij deden onderzoek naar de verplichte griepprik. Directeur van het centrum infectiebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Jaap van Dissel, pleitte eerder dit jaar al voor een verplichte griepprik.

Campagnes

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de werkgevers en zorgmedewerkers voor een plicht is. 46 procent vind het onwenselijk. Meer dan tachtig procent verwacht verzet tegen een plicht, met als gevolg vertrekkend personeel.
De onderzoekscommissie adviseert de overheid in te zetten op “niet-verplichtende maatregelen”, zoals campagnes. Volgens de onderzoekers heeft een langdurige campagne van Radboud UMC geleid tot een verhoging van de griepvaccinatiegraad.

Vaccinatiegraad laag

In oktober trok Van Dissel aan de bel, omdat de vaccinatiegraad onder ziekenhuispersoneel rond de 30 procent ligt. Hij vertelde toen tegen De Telegraaf dat een zieke patiënt niet naar het ziekenhuis komt om onnodig besmet te worden met de griep. “Bovendien moeten we vermijden dat door uitval van zorgverleners met griep de spoedeisende hulp sluit of het aantal bedden wordt gereduceerd, zoals in 2018.” ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor