Elk jaar belanden honderdduizenden smartphones, laptops en tablets op afvalbergen of in verbrandingsovens, terwijl ze nog prima te repareren zijn. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft, in opdracht van stichting Natuur & Milieu. Met gericht overheidsbeleid zouden alleen al zo’n 800.000 mobiele telefoons extra te repareren of ‘refurbishen’ zijn.
Het vaker repareren van elektronische apparaten kan volgens het onderzoek de Nederlandse economie zo’n 35 miljoen per jaar opleveren en 400 tot 550 banen. Consumenten zouden er gemiddeld 50 euro per jaar door kunnen besparen wanneer hun mobieltje langer meegaat.
Als je ook nog laptops en tablets meeneemt in deze berekening, gaat het om wel 90 miljoen euro voordeel en 1500 banen.
Ook de milieu-impact is groot. Volgens het onderzoek is de potentiële klimaatwinst zo’n 2 megaton aan CO2-uitstoot per jaar. “Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van meer dan 600.000 auto’s, of 1,2 miljoen retourvluchten Amsterdam – New York”, aldus Natuur & Milieu. Daarnaast kunnen met reparaties schaarse grondstoffen als lithium, koper en neodymium behouden worden.
Toch gooien veel consumenten hun apparaten liever weg dan dat ze aan een reparatie beginnen. Mensen vinden een reparatie vaak nog te duur en te veel gedoe. Er zijn daarom volgens Natuur & Milieu maatregelen nodig om consumenten vaker te bewegen naar het repareren van apparaten.
Natuur & Milieu zou graag zien dat Nederland een voorbeeld neemt aan landen als Frankrijk en Oostenrijk, waar bijvoorbeeld speciale reparatievouchers voor consumenten bestaan. Met deze vouchers kun je met overheidssubsidie een apparaat laten repareren.
Andere suggesties van Natuur & Milieu zijn een lager btw-tarief voor gerepareerde producten, een maximumprijs voor onderdelen of een verplicht aandeel refurbished elektronica in winkels.
Bron: Natuur & Milieu, ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!