Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vieze oordopjes: zo maak je ze schoon

15-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
22546 keer bekeken
  •  
Oordopjes muziek luisteren blij

Iedereen heeft ermee te maken: oorsmeer. Hoewel het gele mengseltje van talg, haartjes en keratine een belangrijke functie heeft, leidt het voor veel mensen die muziek luisteren met oordoppen in tot een grote ergernis: oorsmeer in de oordoppen. We leggen je uit waarom oorsmeer belangrijk is en hoe je de oordoppen goed kunt schoonmaken zonder dat je ze kapot maakt.

Iedereen heeft oorsmeer. Dat is maar goed ook, want een gezonde gehoorgang heeft oorsmeer en het gele spul heeft dan ook meerdere functies. Zo zorgt het voor de afweer tegen ziekmakende bacteriën en schimmels en beschermt het tegen vocht en uitdroging van de dunne gehoorganghuid. Daarnaast zorgt het ervoor dat er geen vuil, stof of insecten in het oor komt.

Hoe verwijder je oorsmeer het best?

Oorsmeer komt vrij doordat de gehoorgang zichzelf reinigt van te veel oorsmeer. Zo wordt de huid van de gehoorgang langzaam vernieuwd richting de uitgang van je oor. Het oorsmeer wordt op die manier vervolgens afgevoerd. Ook zorgen kauwen, gapen en praten ervoor dat oorsmeer naar buiten komt.

Je kunt oorsmeer het beste verwijderen door middel van een wattenstaafje. Maar let op: alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van je oor mag verwijderd worden. Als je het wattenstaafje te diep in de gehoorgang doet, dan heb je kans dat je het oorsmeer er dieper induwt en dat je de huid beschadigt met als gevolg een ontsteking. Daarnaast is het natuurlijk ook geen prettig gevoel als het wattenstaafje te diep gaat.

Naast wattenstaafjes bestaan er ook andere oorsmeeroplossers. Zo wordt ook weleens geadviseerd om baby- of slaolie te gebruiken om oorsmeerproblemen te voorkomen. Dit lost het oorsmeer niet op en voorkomt ook niet dat oorsmeer niet meer uit je oor komt. Dergelijke middelen maken oorsmeer wat dunner en weken het los van de gehoorganghuid, zodat de natuurlijke afvoer beter verloopt. Echter, sommige oorsmeeroplossers bevatten conserveringsmiddelen die een allergische reactie kunnen opwekken in het oor. De meeste artsen adviseren daarom ook om geen oorsmeeroplosser te gebruiken.

Oordoppen schoonmaken

Oorsmeer in je oordopjes ziet er niet alleen vies uit, het kan ook nog eens schadelijk zijn voor je oren. Want niet alleen oorsmeer blijft aan je oordopjes plakken, ook stof en bacteriën blijven eraan vastzitten. Daarnaast kan de geluidskwaliteit slechter worden van al die viezigheid. Tijd om ze dus grondig schoon te maken.

Vuil verwijderen

Het is een open deur, maar we zeggen het toch maar voor de zekerheid: koppel eerst je oortjes los van de telefoon. Je telefoon kan wel tegen wat spatwater, maar niet zo goed tegen vuil en alcohol.

Om het zichtbare vuil uit de oordopjes te krijgen, gebruik je een tandenstoker of een oude, droge tandenborstel. Het is belangrijk om te weten dat je naar beneden moet borstelen en daarbij ook de speakers naar beneden houdt. Anders valt het vuil juist in de oortjes.

Schoonmaken

Doe een beetje ontsmettingsalcohol op een wattenstaafje of stukje keukenpapier en wrijf zachtjes over het oortje. Het papier of wattenstaafje moet je niet te nat maken, want de oordopjes zijn vaak niet waterbestendig.

Als je draadloze oordopjes hebt, kun je deze stap overslaan. Heb je wél een draad eraan, dan zal het wellicht niet meer zo wit zijn als dat het ooit was. Dit komt door bijvoorbeeld zweet, make-up of het weer. Het draadje kan je natuurlijk ook schoonmaken met een stukje keukenpapier en alcohol.

Sommige oordopjes hebben verschillende onderdelen die je uit elkaar kunt halen. De plastic onderdelen kun je het beste weken in warm water met zeep. Je moet wel alles laten drogen voordat je ze weer gebruikt. Er is een kans dat de oortjes anders kapotgaan en een nat oor is daarnaast natuurlijk ook niet fijn.

Bron: KNO.nl, Eigen Huis & Tuin

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor