Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vijf vragen over de koopzondag

03-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
winkeltassen_shoppen_.jpeg
Dinsdagavond boog de Tweede Kamer zich over het kabinetvoorstel dat een einde moet maken aan de onduidelijkheid over en wildgroei van het aantal koopzondagen. Een belangrijk punt voor coalitiepartij ChristenUnie. Vijf vragen hierover aan Cynthia Ortega-Martijn, Tweede Kamerlid.
Waarom moet het aantal koopzondagen worden beperkt?
De afspraak in het coalitieakkoord is niet om het aantal koopzondagen te beperken, maar om misbruik van de toerismebepaling uit de Winkeltijdenwet tegen te gaan. De wet gaat uit van twaalf koopzondagen per jaar in iedere gemeente die daar behoefte aan heeft en biedt uitzonderingen voor gemeenten met een aanwijsbaar toeristisch gebied.
Waarom is dit zo'n belangrijk punt voor de ChristenUnie?
Gemeenten vinden de toerismebepaling in de wet niet helder, dus moet die aangescherpt. Het gaat ons erom dat de vrijheid van de één (om te winkelen), inperking betekent van de vrijheid van een ander (het recht op een rustdag). Hoe meer zondagen open, hoe meer de vrijwilligheid om op zondag te werken onder druk komt. Ook kan de kleine winkelier niet op tegen de grote winkelketens die iedere zondag open zijn. Wij staan ook voor de waarde van een collectieve rustdag. Een dag voor ontspanning en gezamenlijkheid ziet de ChristenUnie als onmisbaar in een jachtige cultuur. Wij willen ervoor waken dat op termijn sprake is van een 24-uurs economie.
Maakt het uit of er per 1 januari 2010 of vanaf 1 juli 2010 minder koopzondagen zijn?
Hoe eerder, hoe beter. Maar er komt een overgangstermijn van een jaar zodat gemeenten hun zaken op orde kunnen brengen. De ChristenUnie wil dat deze coalitieafspraak in deze kabinetstermijn effect zal sorteren.
Is het niet een erg betuttelende aanpassing van de regels?
Van betutteling lijkt me geen sprake. We staan voor een betrouwbare overheid die de eigen regels serieus neemt. Deze wet is in de 'Paarse' periode tot stand gekomen onder een D66-minister.
Heeft u ooit iets gekocht op zondag? Ook niet getankt of een treinkaartje aangeschaft?
Ik breng mijn zondagen niet door met winkelen, maar met bezinning en omzien naar de kwetsbare medemens. Het gaat mij niet om de vraag of kopen op zondag goed of fout zou zijn, maar of we de tegengestelde belangen goed afwegen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor