In Amerika gebeurt het al wat langer, maar de trend is inmiddels ook overgewaaid naar Nederland: Vitamine-infusen. Een prijzige behandeling die door verschillende cosmetische klinieken wordt aangeboden, waarbij er via een infuus vocht en een grote hoeveelheid vitamines in je bloedbaan worden gespoten. Het kost tussen de 200 en 350 euro en zou helpen om van een kater af te komen, of om vermoeidheid en somberheid te bestrijden. Maar of het nou zo’n goed idee is…
Wat zit erin?
In Kassa hebben we vaker aandacht besteed aan wat een overschot van bepaalde vitamines voor nadelige gevolgen kan hebben. Op de websites van aanbieders van de vitamine-infusen staat aangegeven welke vitamines er in de ‘cocktail’ zitten die wordt ingespoten, maar niet de exacte dosis per vitaminesoort.
Ook aan de telefoon worden we niet wijzer, en wordt ons aangeraden om een gesprek met de arts die het infuus kan zetten in te plannen voor meer informatie. We gaan als consument langs bij drie klinieken voor een informatiegesprek met een arts, waarin we erachter willen komen hoe je als consument wordt voorgelicht over de infusen: Welke gezondheidsclaims komen er aan bod en krijg je duidelijkheid over wat er precies via het infuus in jouw bloed gedruppeld gaat worden? De uitspraken van de artsen in kwestie legden we vervolgens voor aan Jaap Seidell, hoogleraar Voeding & Gezondheid aan de Vrije Universiteit.
Langs bij klinieken
In de informatiegesprekken werden een aantal bijzondere uitspraken gedaan door de artsen in kwestie. Zo stelde een van de artsen dat een vitamine-infuus goed helpt om een kater te bestrijden, het zou een kater zelfs voor 95% verminderen. De volgende arts gaf aan dat vitaminen via de maag nauwelijks zouden worden opgenomen in het lichaam, omdat de lever bijna alles eruit zou filteren, en zo’n infuus daarom een manier is om alle vitaminen die je nodig hebt echt op te kunnen nemen.
De laatste arts gaf aan dat het vitamine-infuus dat zij gebruiken gebaseerd is op de zogeheten ‘Myers cocktail’, maar zei daar direct bij dat hij ons niet ging aanleveren wat de hoeveelheden van de vitamines die erin zitten precies zijn. Daarvoor moeten we op Internet zoeken naar de Myers cocktail, waar volgens de arts “ontzettend veel wetenschap over is”.
Claims onder de loep
Hoogleraar Seidell reageert op de verschillende artsen. Het is volgens Seidell niet bewezen dat vitamines een kater zouden verminderen; het vocht dat je via het infuus ook binnenkrijgt kan daarbij helpen zoals water drinken dat ook doet, maar de vitamines niet. Ook weerlegt Seidell de uitspraak dat vitaminen via de maag niet voldoende opgenomen kunnen worden door het lichaam en stelt dat ons lichaam er juist op is gebouwd om alle benodigde vitaminen gewoon uit voeding op te nemen.
Seidell stelt daarnaast dat er in de medische literatuur niks over de effectiviteit en eventuele schadelijkheid van de ‘Myers cocktail’ te vinden is, en noemt het een ‘hele rare medische houding’ van een arts om tijdens een gesprek geen openheid van zaken te geven over een medische behandeling en klanten naar informatie op het Internet te verwijzen om antwoord op hun vragen te vinden. De hoogleraar benadrukt daarnaast dat we weten dat een ‘quick fix’, zoals het vitamine-infuus, uiteindelijk niets oplevert. “Zomaar bij vage klachten hoge dosis vitamines toedienen is potentieel gevaarlijk en misschien helemaal niet effectief”, aldus Jaap Seidell.
Te veel B6
Eerder besteedden we
in Kassa
aandacht aan de gevolgen van te veel vitamine B6. Er is onlangs een wettelijk maximum gesteld van 21 milligram B6 voor supplementen. Een van de artsen antwoordde tijdens het informatiegesprek op onze vraag hoeveel vitamine B6 er in het infuus zit dat dit zou gaan om 50 microgram òf 50 milligram “een van de twee”. Omdat dit nogal een groot verschil is, belden we de kliniek naderhand nog een keer. Bij navraag blijkt dan dat in het vitamine-infuus van de betreffende kliniek inderdaad 50 mílligram vitamine B6 wordt gebruikt. Dat zegt niet meteen dat je direct gevaar loopt, maar een overschot aan B6 kan zenuwproblemen of uitval als gevolg hebben, het is dan ook niet voor niks dat er een maximale norm voor is vastgesteld.
Agnes Kant (Lareb)
In de studio reageert Agnes Kant, directeur van het bijwerkingencentrum Lareb. Kant benadrukt dat een hoge dosis aan B6 onwenselijk is in verband met bovengenoemde gevolgen, en benadrukt dat het überhaupt ongewenst is dat mensen een hoge dosis vitaminen toegediend krijgen als niet duidelijk is of er überhaupt sprake is van een vitaminetekort. Dat zou dan eerst onderzocht moeten worden. Het Lareb raadt mensen aan om, als ze denken een tekort te hebben aan vitamines, contact op te nemen met hun huisarts om uit te zoeken of dat zo is en dan samen met de huisarts te besluiten wat te doen.
Reacties klinieken
Twee van de drie klinieken wilden op geen enkele wijze reageren op onze bevindingen. De derde kliniek geeft schriftelijk aan het gesprek dat is gevoerd niet als representatief te beschouwen voor de werkwijze van de kliniek en de arts in kwestie. Daarnaast stelt de kliniek dat de arts voor de precieze inhoud van de infusen inderdaad naar het Internet heeft verwezen, maar daarnaast heeft opgemerkt dat hij best bereid was om alle stoffen en hoeveelheden op te schrijven.
Tot slot stelt de kliniek dat zij 5 verschillende infusen aanbieden die allemaal gebaseerd zijn op de zogeheten Myers cocktail, maar die desgewenst verder uitgebouwd kunnen worden waardoor de inhoud (door deze toevoegingen) kan verschillen. Achteraf geeft deze kliniek op onze vragen over de hoeveelheid vitamine B6 in het infuus aan dat er 4,53 milligram B6 in het infuus aanwezig zou zijn.