Het Universitair Medisch Centrum Utrecht behandelt vleesbomen in de baarmoeder sinds kort met ultrasoon geluid, in plaats van een ingrijpende operatie waarbij vaak de hele baarmoeder moet worden verwijderd. Tot nu toe is de voor Nederland nieuwe methode bij vier patiënten succesvol toegepast.
Dat meldde het UMC dinsdag. Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen waar naar schatting de helft van alle vrouwen mee te maken heeft. Een klein deel ondervindt klachten doordat de knobbels op omliggende organen drukken. Dat kan leiden tot bloedingen, pijnklachten en verminderde vruchtbaarheid.
Met utrasoon geluid wordt de vleesboom verhit tot ongeveer 60 tot 70 graden. Het verhitte weefsel sterft af waarna het lichaam het zelf opruimt. De gezwellen worden niet verwijderd maar wel dusdanig verkleind dat de klachten verdwijnen.
De behandeling, die enkele uren in beslag neemt, wordt uitgevoerd in een MRI-scanner. Die maakt het mogelijk het hele proces rechtstreeks te controleren en te sturen. Het betekent wel dat vrouwen lang stil moet liggen, maar daar staat tegenover dat de ingreep geen pijn doet. Bovendien kan de patiënt dezelfde dag weer naar huis.
,,Een paar dagen na de behandeling zijn vrouwen alweer op de been'', aldus arts-onderzoeker Marianne Voogt van de afdeling Radiologie van het UMC Utrecht. ,,Het is veel minder ingrijpend dan een operatie, met veel minder complicaties.''
De methode met ultrasoon geluid is in de Verenigde Staten al langer in gebruik en behoort daar inmiddels tot de standaardbehandelingen. Het UMC Utrecht verwacht dat dit op termijn ook in Nederland het geval zal zijn, al is de behandeling niet geschikt voor alle typen vleesbomen.
Bron: ANP