Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Voor het eerst meer duurzame energie dan energie opgewekt uit steenkool

17-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenwashing groene energie 1127
De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen is voor het eerst groter dan die uit steenkool. Ook vorig jaar wekte Nederland een recordhoeveelheid stroom op in ons land.

Productiepiek gascentrales

In Nederland steeg de productie van elektriciteit in 2019 naar 121 miljard kilowattuur (kWh). Daarmee is de productie zes procent toegenomen sinds 2018, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de productie van duurzame energie vertoonde een stijgende lijn. Wat de woordvoerder van het CBS opvallend vindt, is dat gascentrales bijna een kwart meer elektriciteit produceren dan een jaar eerder, terwijl kolencentrales een beweging in de tegengestelde richting laten zien. Er werd in 2019 een recordhoeveelheid elektriciteit geproduceerd in Nederland, mede dankzij de productiepiek van gascentrales.
Deze cijfers zijn opvallend, aangezien het kabinet het beleid heeft dat Nederland van het gas af moet. Voor 2030 moeten namelijk twee miljard Nederlandse huishoudens van het gas af. Maar zoals we ook in 2019 schreven is dat nog niet zo eenvoudig. Ook geven veel mensen aan niet zo snel van het gas te willen. Vaak worden de hoge kosten hiervoor als belangrijkste reden aangegeven. Wil je meer weten over of van het gas afgaan een goed idee is? Bekijk dan hieronder onze uitzending over aardgasvrij wonen van 7 maart 2020.
Volgens de woordvoerder zijn gascentrales wel op zoek naar andere manieren om geld te verdienen, aangezien de winning van Gronings gas wordt afgebouwd. Zo wordt er in Nederland steeds meer aardgas geïmporteerd vanuit Rusland en Noorwegen en wordt aardgas vloeibaar gemaakt in de Verenigde Staten, om vervolgens te exporteren. Steenkolencentrales ondervinden zodoende nog concurrentie van gascentrales, die goedkoper elektriciteit kunnen produceren, omdat ze hierbij minder CO2 uitstoten. Bedrijven mogen enkel Co2 uitstoot wanneer ze in het bezit zijn van emissierechten. Omdat de Europese Unie de uitstoot omlaag wil brengen, is het bezig emissierechten duurder te maken.
Bron: ANP, RTL Nieuws, Kassa
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor