Voorkom overlast en klachten door de eikenprocessierups
15-06-2020
•
leestijd 3 minuten
•
199 keer bekeken
•
Het seizoen van de eikenprocessierups is weer in volle gang. Al ruim vijftien jaar is de 'jeukrups' aan een opmars bezig in ons land. Kun je picknicken, kamperen of de was ophangen in de buurt van besmette bomen? Wat zijn manieren om jeukklachten te voorkomen? En wat doe je als je die wél krijgt? We zetten het op een rij.
Vanwaar die naam?
De eikenprocessierups dankt zijn naam aan twee kenmerken. Je komt ‘m alleen op eiken tegen. Vanaf circa mei bewegen de rupsen zich gezamenlijk, als in processie, over de stam van de boom op zoek naar voedsel. Uiteindelijk groeit de rups tegen het eind van de zomer uit tot een bruin nachtvlindertje, de eikenprocessievlinder. Daarmee is het overlastseizoen van de rupsen ten einde.
Wil je zien hoe een kluwen eikenprocessierupsen eruitziet? Bekijk de video
De overlast
De processierups heeft van moeder natuur brandharen meegekregen. Die moeten het beestje beschermen tegen vijandige insecteneters. Als de rups of het nest waarin deze leeft wordt verstoord of aangevallen, worden de minuscule haartjes afgegeven. De brandhaartjes kunnen irriterende reacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken.
Kennisplatform Eikenprocessierups
Hoe moeten we omgaan met de almaar toenemende overlast van de rups? Sinds 2019 beschikt Nederland over het Kennisplatform Eikenprocessierups. In opdracht van het ministerie van Landouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onderzoeken zij het beestje. Welke praktische tips deelt het kenniscentrum ter voorkoming van overlast? We zetten er een aantal op een rij.
Kun je onder besmette eikenbomen picknicken?
Kom je onder een besmette boom of in de buurt van eentje? Dan moet je rekening houden met de gevolgen van contact met brandharen. Ga niet vlakbij een besmette boom op de grond of in de berm zitten. Kies bij voorkeur een andere plek. Tip: kies voor een picknick een omgeving met andere bomen dan de eik.
Kamperen in een besmet gebied?
Je kunt in een besmet gebied kamperen. Zet je tent, camper of caravan niet direct onder of in de buurt van besmette eikenbomen. Je kunt voordat je vertrekt naar de camping bij de beheerder informeren naar de actuele situatie ter plekke.
Was ophangen in de buurt van eiken met rupsen?
Heb je besmette eiken in de buurt staan? Dan loop je kans dat haartjes op de opgehangen was belanden. Het is dan onverstandig om was buiten te drogen.
Gevaar voor honden of katten?
Ook honden en katten kunnen gezondheidsklachten krijgen door haartjes van de rups. Met name als ze rond een eik op de grond rondsnuffelen. Gevallen van ernstig letsel van mondslijmvlies en tong zijn bekend. Houd je hond daarom goed in de gaten of aangelijnd als je in de buurt van eiken wandelt. Treden er ernstige klachten op? Neem contact op met de dierenarts.
Wat kun je doen ter bescherming?
Je kunt jezelf beschermen door je hals, armen en benen te bedekken. Als je op pad bent, kun je ervoor kiezen om een andere route te nemen.
Haartjes op kleding?
Is je kleding besmet met brandharen? Was deze dan voor gebruik op minstens 60 graden.
Wat zijn de gezondheidsklachten na contact met de brandharen?
Wie in contact komt met haren van de processierups kan last krijgen van de volgende klachten: branderige pijn of irritatie van de huid, jeuk, bultjes of blaasjes, rode huid/vlekken, kriebelhoest, irritatie in de keel of luchtwegen en jeuk aan of zwelling van de ogen.
Wat te doen bij klachten?
Wrijf en krab niet, maar spoel de huid en/of ogen goed met lauw water. Verwijder brandharen van de huid met plakband. Een föhn gebruiken, zoals soms wordt aangeraden, is niet verstandig. Vooral bij kinderen bestaat er gevaar op brandwonden. Zoek contact met de huisarts als oogklachten niet beter worden na spoelen. De klachten gaan binnen twee weken vanzelf weer over.
Bel onmiddellijk de huisarts als de tong of lippen steeds dikker worden, de oogleden steeds dikker worden of als je benauwdheidsklachten hebt.