Waar moet je op letten bij apps om te videobellen?
11-04-2020
•
leestijd 2 minuten
•
351 keer bekeken
•
Sinds de coronacrisis doen we het bijna allemaal: videobellen. Er zijn inmiddels zoveel programma’s dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Skype, Facetime, Zoom, Jitsi Meet, ga zo maar door. Kassa kijkt aan de hand van een paar voorbeeld apps naar wat nou belangrijk is om op te letten bij deze apps.
In de reportage kijken deskundigen naar Zoom, Whatsapp, Jitsi Meet, Houseparty en Hangouts. Naast verschillen in functionaliteit zijn er ook verschillen op het gebied van privacy. Niet iedere app heeft 'end-to-end encryption', waarbij het videogesprek is versleuteld van verzender naar ontvanger. Als die uitgebreide versleuteling er niet is, kan de app-maker in theorie met jouw gesprek meekijken.
Extreme privacyvoorwaarden Houseparty
De app Houseparty gaf tot vrijdag zelfs expliciet in haar privacy voorwaarden aan dat de app-maker de inhoud van jouw gesprek mag gebruiken alle mogelijke doeleinden. Bijvoorbeeld jouw ideeën, kennis of uitvindingen mogen door de app-maker naar eigen inzicht worden gebruikt. Nadat Kassa hier vragen over stelde, zijn de privacy-voorwaarden aangepast.
Technologiedeskundige en jurist Danny Mekić is in de studio en vertelt waar hij op let bij het gebruik van de apps om te videobellen. Vergeet vooral niet dat ook het apparaat waarmee je videobelt veilig moet zijn. Als je smartphone een virus heeft, kan de beveiliging van de app nog zo goed zijn, maar loop je alsnog het risico dat er iemand meekijkt.
Corona-app
Danny Mekić gaat ook in op de plannen van minister Hugo de Jonge om met een corona-app de verspreiding van het virus te beperken. Deze week werd ook bekend dat Apple en Google hun besturingssystemen gaan aanpassen zodat zo’n corona-app goed gaat werken.
Volgens Mekić zijn er een aantal punten waar zo’n corona app aan moet voldoen:
Anonimiteit, Jouw gegevens moeten anoniem blijven en de app moet je niet kunnen volgen.
De gegevens moeten op je telefoon worden opgeslagen en niet op een centrale plek.
Het moet op vrijwillige basis.
De app moet ook weer stoppen nadat de coronacrisis voorbij is en niet later weer eens voor iets anders gebruikt worden.
Het moet op open source basis. Dus de het script van de app, de code, moet openbaar zijn. Zodat voor iedereen transparant is wat de app doet en hoe die werkt.
Als het aan Mekić ligt, worden de voorwaarden en doelstellingen van zo’n app vooraf wettelijk vastgelegd of wordt de app ondergebracht in een stichting waarin de regels en de doelstelling vooraf zijn vastgelegd.