Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Waarom drijft je gehakt of kip vaak in het water tijdens het bakken?

30-04-2025
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
91991 keer bekeken
  •  
water kip vlees bakken 1280 braden

Vleesliefhebbers die gehakt, kip of ander vlees uit de supermarkt bakken of braden, zal het vast weleens zijn overkomen. Na een paar minuten ligt je vlees niet alleen in de boter te sudderen, de pan vult zich ook met een laagje water. Niet iets dat je graag ziet als je vlees probeert klaar te maken. Waar komt dat door? Is het vleesproduct ingevroren geweest? Is er stiekem water aan toegevoegd dat er weer uit sijpelt? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken.

Het vlees is ingevroren geweest

Bak of braad je vlees dat in je vriezer heeft gelegen? Door de vrieskou treedt er bij vlees celbeschadiging op. Hierdoor verliest het zo’n vijf tot acht procent aan vocht. Dit komt deels vrij zodra je het vlees in de hete braadboter of -olie legt en dat verklaart het extra beetje water in de pan. Wil je voorkomen dat je gesmoord vlees krijgt? Zet het vuur dan iets hoger.

Is vlees ontdooid? Kijk op de verpakking

Vlees dat een tijd in de vriezer heeft gelegen, kan dus water afgeven. Ook vlees dat je bij de slager of in de supermarkt koopt, kan een tijd in een vriezer hebben gelegen.

Op de verpakking moet staan of het vleesproduct eerder ingevroren is geweest. Volgens Europese etiketteringsregels (uit 2014) is het verplicht om de datum te vermelden waarop vlees voor het eerst is ingevroren.

Dit is op het etiket af te lezen aan de term ‘ontdooid’. De datum van de eerste keer invriezen staat er dan bij op de verpakking.

Aan sommige vleesproducten wordt met opzet water toegevoegd

Wist je dat fabrikanten ook met opzet water toevoegen aan vlees? De redenen die zij hiervoor aandragen, zijn divers.

- Sappiger vlees

Tijdens het bewaren verliest vlees een beetje van zijn natuurlijke vocht. Door vlees van een extra beetje water te voorzien, wordt het sappiger.

- Kruiden en paneermeel mengen beter

Als je oplet, zijn het vaak gepaneerde schnitzels (kip, rund en varken) of gemarineerde producten waarbij water is gebruikt als ingrediënt. De kruiden voor de wiener-, zigeuner- of andere schnitzels mengen beter dankzij het water. Ook het droge paneermeel of het krokante laagje van maïsvlokken hecht makkelijker aan schnitzels door water te gebruiken, is een ander argument.

- Schnitzels, ham en kip met meer dan 10 procent toegevoegd water

Hoeveel water heb je nodig om kruiden of paneermeel te mengen, zou je denken. Een paar procentjes hooguit? Kijk je op het etiket, dan zie je dat het fors meer kan zijn.

Wat te denken van deze gepaneerde varkensschnitzels van Albert Heijn. Het gehalte vlees bedraagt (slechts) 64 procent. Des te opvallender is de hoeveelheid water op de ingrediëntenlijst: liefst 12 procent.

Zin in ‘culinaire beenham honing-mosterd’? Bij supermarkt Plus bevat dit vleesproduct naast 78 procent varkensvlees ook 15 procent water dat is ingespoten.

Gemarineerde kipfilet van supermarkt Jumbo is nog een voorbeeld van een ‘waterknaller’. Je krijgt voor 4,19 euro 300 gram gemarineerde kip. Dat wil zeggen, 10,4 procent daarvan is geen kip maar water.

Weeg thuis het vlees ook eens na

“Structureel ondergewicht” bij voorverpakt vlees en vis

Volgens voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer wordt er stelselmatig gesjoemeld met ons eten. Hij schreef erover in het boek Leugens op mijn bord (2022).

Water dat aan vlees- en visproducten wordt toegevoegd, komt daarin ook aan de orde onder de noemer “klooivoedsel.” Aan de kassa betaalt de consument voor het volle gewicht, maar tijdens de verwerking en het bewaren, sijpelt het nodige aan vocht weg uit voorverpakte vlees- en visproducten. Het totaalgewicht klopt misschien wel, maar het werkelijke gewicht aan vlees of vis? Dat is lager. Velzeboer noemt dit verschijnsel “structureel ondergewicht”; de consument betaalt hierdoor meer voor vlees en vis dan hij krijgt.

Steekproef gewichtsverlies vlees en vis

Om dit fenomeen te bewijzen, hield de onderzoeker een steekproef waarbij hij vlees- en visproducten uit de supermarkt nawoog. “De Consumentenbond heeft hetzelfde gedaan en kwam tot dezelfde conclusies”, verklaart Velzeboer. “Ik raad de consument aan om thuis het vlees uit de winkel ook eens na te wegen voordat je het in de pan doet. Die weegschalen voor thuis zijn best betrouwbaar.”

Door het waterverlies gaat er van het oorspronkelijk gewicht relatief veel af. Tijdens zijn metingen constateerde de onderzoeker een ondergewicht van 4,8 procent gemiddeld bij vleesproducten en 7,8 procent bij vis. Voor zijn boek heeft Velzeboer uitgerekend dat een gezin met een doorsnee vlees- en visconsumptie door het gewichtsverlies jaarlijks ruim 50 euro te veel betaalt. Tel uit je verlies.

Pleidooi: vermeld het netto uitlekgewicht op de verpakking

Om “de leugen” van het ondergewicht te stoppen, houdt IJsbrand Velzeboer een pleidooi voor eerlijkheid vanuit de supermarkten richting de consument. “Op het etiket moet het uitlekgewicht worden vermeld. Op de verpakking zie ik 200 gram staan en de prijs. Daar baseer ik mijn aankoopbeslissing op. Maar uiteindelijk kan het 170 gram zijn wat ik koop.”

“Mijn betoog is: de supermarkt is eigenaar van het bewaarproces. Die moet weten: wij verliezen zoveel procent vocht in het matrasje onder het vlees. Wij gaan het naar waarheid declareren aan de klant. Maar dat doet geen supermarkt. Dat is de oneerlijkheid in deze handel”, vindt de voedingsmiddelentechnoloog.

Advies: Ga naar de keurslager of koop biologisch

Zijn goede raad aan iedereen die liever geen vlees met ondergewicht blieft? “Ga naar de keurslager of delicatessenwinkel als je geen klooivoedsel wilt. De ambachtelijke slager weegt het vlees voor je waar je bij staat. Maar in het dorp waar ik woon is er maar één slager en die vraagt wel de hoofdprijs... Als consument capituleer je dan al snel. Dan ga je toch dat goedkope vlees kopen in de supermarkt. Dat is het dilemma wat je krijgt.”

Je kunt ook voor biologisch vlees kiezen, geeft Velzeboer mee als tip. “Daar wordt minder mee geklooid. Maar dat vinden mensen vaak niet eens lekker, want die biokip? Die smaakt nog echt naar kip.“

Aan welke andere vleeswaren wordt water toegevoegd?

Klik op de linkjes hieronder en je ziet aan welk vlees flink wat water is toegevoegd:

Door hulpstoffen wordt vocht vastgehouden

Overigens lekt niet al het toegevoegde water weg in de pan als je vlees bereidt. De vleesfabrikanten verstaan de kunst om het extra ingespoten water zoveel mogelijk in het vleesproduct te laten, ook als je het klaarmaakt. Dat kan door hulpstoffen zoals fosfaat toe te voegen. Dat is een stabilisator en heeft als e-nummer E450 op de verpakking. Een paar tienden van een procent zorgt er al voor dat er 10 procent van het vocht wordt vastgehouden.

Wil je dit soort artikelen voortaan rechtstreeks ontvangen? Neem dan een abonnement op de Kassa-nieuwsbrief.

Water toegevoegd aan vlees? Dit zijn de regels

Water is spotgoedkoop en geeft extra gewicht aan vleesproducten. Mag dit ‘zomaar’ aan vleesproducten worden toegevoegd door fabrikanten? De regels schrijven het volgende voor:

Onbewerkt vlees? Mag geen toegevoegd water bevatten

Koop je rauw vlees dat verder niet is bewerkt? Dan mag hier niets aan zijn toegevoegd, dus ook geen water. Wettelijk is vastgelegd dat ‘onbewerkt vlees’ alleen zo mag heten als het niet is gepaneerd of gemarineerd. Ook mag het niet zijn gekruid of gerookt, of op een andere manier zijn bewerkt.

Toch kan het zo zijn dat het onbewerkte vlees een beetje water heeft opgenomen. Dit gebeurt tijdens het koelen van het vlees. Zie je dus een heel klein beetje water in de pan verschijnen tijdens het bereiden van een onbewerkt stukje kipfilet? Dan is dat hiermee te verklaren.

Aan bewerkt of gekruid vlees mag de fabrikant water toevoegen

Aan rauw vlees dat wel bewerkt of gekruid is, mag water worden toegevoegd. Je leest het dan in de ingrediëntenlijst terug.

Meer dan 5 procent water? Dan lees je “met toegevoegd water”

Gaat het om meer dan 5 procent water? Dan lees je dat ook terug op het etiket, omdat de vleesmaker verplicht is om het te vermelden. Je leest dan ‘met toegevoegd water’ met daarbij het percentage.

Dat de hoeveelheid toegevoegd water aan vlees flink kan oplopen, hebben we gezien aan de voorbeelden van de gepaneerde schnitzels, culinaire beenham en gemarineerde kipfilet van Albert Heijn, Plus en supermarkt Jumbo.

Bronnen: Vakbladvoedingsindustrie, Scientanova.com, Pointer (KRO-NCRV), NVWA, Voedingscentrum

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor