Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom is plastic afval scheiden zo moeilijk?

14-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2367 keer bekeken
  •  
plastic 1127

Dat het scheiden van afval belangrijk is, weten we allemaal. Toch is het in de praktijk niet altijd even makkelijk. Want hoe weet je nou zeker wat in welke bak hoort? En hoe schoon hoort je plastic afval te zijn?

De cijfers

Onderzoek van afvalverwerker Suez wijst uit dat Nederlanders hun afval niet goed scheiden, terwijl ze er wel van overtuigd zijn dat ze het wel goed doen. Zo wordt maar zestig procent van al het huishoudelijk afval nu gescheiden en gooit 61,3 procent van de Nederlanders weleens iets bij het gewone huisvuil wat daar niet toebehoort. In totaal gooit elke Nederlander vier kilo ongescheiden huishoudelijk afval weg, meldt Rijksoverheid.
Jaarlijks gebruikt de gemiddelde Nederlander 22 kilo aan plastic verpakkingen. De verwachting is dat dit getal de komende twintig jaar verdubbelt. Het zou dus behoorlijk zonde zijn als deze producten niet gerecycled worden. Suez concludeert in het onderzoek dat maar liefst 87 procent van de Nederlanders er niet van op de hoogte is dat producten van wegwerpplastic, zoals een plastic mes of vork, bij restafval horen en niet in de afvalbak voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD).

Onduidelijkheden

Er bestaan soms wel wat onduidelijkheden bij het scheiden van plastic. Zo mag je je plastic in sommige gemeenten samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken inleveren, maar zijn er ook genoeg gemeenten waarbij deze producten apart worden ingezameld. De scheidingsregels kunnen per gemeente, en soms zelfs per wijk, verschillen. Volg daarom altijd het scheidingsadvies van jouw gemeente.
Ook weten mensen vaak niet in wat voor type zak hun plastic afval hoort. Je dient je plastic afval in een doorzichtige vuilniszak of in de oranje PMD-container in te leveren. Een PMD-zak hoef je niet te betalen en kun je online bestellen, afhalen bij het gemeentehuis of meenemen bij een groot aantal supermarkten. Doe je jouw plastic afval in een zak voor huisvuil? Dan is het voor ophaaldiensten of sorteringsdiensten niet makkelijk te achterhalen of het gaat om plastic afval of restafval. Bij onzekerheid zal jouw plastic afval daardoor terecht kunnen komen bij het restafval, wat natuurlijk zonde is van jouw afvalscheidingsinspanningen.

Typen plastic

Dat er zoveel typen plastic bestaan, maakt het scheiden van plastic wel een stuk lastiger. Zo kan plastic hard of zacht, licht of sterk en wel of niet hittebestendig zijn. En om het nog iets lastiger te maken: niet al het plastic mag bij het plastic afval. Een goede graadmeter om te bepalen of iets wel of niet bij het plastic afval hoort, is om na te gaan of iets een verpakking is of niet. Zo hoort plastic dat géén verpakking is, niet bij het plastic afval. Denk bijvoorbeeld aan tuinstoelen of plastic borden. Het plastic bord kan bij restafval, de tuinstoel kun je beter inleveren bij de milieustraat.

Wanneer je niet zeker weet wat in welke bak hoort, mag je een onderdeel bij het restafval gooien om ervoor te zorgen dat de gescheiden afvalstromen van goede kwaliteit zijn.

Combi-verpakkingen

Dat het scheiden van afval best moeilijk is, kunnen wij ons dus wel voorstellen. Want wat doe je bijvoorbeeld met de yoghurtbeker die is gemaakt uit zowel plastic, papier en aluminiumfolie? Of met een theezakje dat meestal bestaat uit een nietje, draad, papieren label, thee en kunststof omhulsel? Het advies is om zoveel mogelijk onderdelen uit elkaar te halen. Zo kun je bij je yoghurtbeker de plastic deksel bij het plastic doen, het papieren omhulsel bij papier en het aluminium trekdeksel bij het restafval. En een theezakje kun je in zijn geheel bij het restafval doen. Ook staat op verpakkingen vaak een weggooiadvies. Is dat niet het geval? Dan kun je de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal raadplegen voor scheidingsadvies.

Wel of niet schoon

Hoe schoon hoort je plastic afval te zijn? Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert, hoort leeg te zijn. Echter, het hoeft niet schoon te zijn. Het afwassen of omspoelen van plastic gebeurt namelijk in de recyclingfabriek. Ook hoef je etiketten niet te verwijderen.

Wil je meer weten over afvalscheiding? Bekijk hier ons dossier ‘de week van het afval’.

Bron: Consumentenbond, Milieu Centraal, Rijksoverheid, Suez

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

bv-user-448
bv-user-448
25 nov. 2019 - 14:31
Ik scheid zoveel mogelijk t afval. Maar ga eens naar de supermarkt , heb je dan flessen zonder statiegeld , dan staat daar : één container voor karton , één voor papier , n groene , bruine , witte , container voor de verschillende kleuren flessen , en één voor de plastic flessen. Als je dat alles kwijt bent , ben je bekaf om nog boodschappen te gaan doen. Lekker bezig in Nederland.
gerard van tol
gerard van tol
17 nov. 2019 - 17:27
Gewoon achteraf scheiden, dan gebeurd het door mensen, die hiervoor een opleiding hebben gehad. Het is bovendien een stuk goedkoper, omdat je in plaats van 3 tot 5 vervuilende (stikstof uitstotende) wagens er maar 1 nodig hebt.
1 Reactie
Engelse drop
Engelse drop1 mei 2020 - 12:25
Ik scheid niets is niet te doen voor een 1persoons huishouden met een kleine keuken en balkon op het warme zuidoosten. 
Jansje1949
Jansje1949
16 nov. 2019 - 13:55
Ik zou heel graag het afval willen scheiden! Ik woon in een flatgebouw koop/huur van 55 appartementen. Wij mogen ons afval, alles behalve glas en metaal, gooien in een perscontainer van Beelen, die dus altijd vol zit, verschrikkelijk stinkt en de drek die er uitloopt, nog geen muis of rat gezien, daar is het wachten op. Dit hebben de heren van Dutch Estate Retail B.V. ingesteld.Klagen op de vergadering van de VvE als vrouw heeft heel weinig zin. En als je dan ook nog weet dat deze stinkcontainer ons 10 euro per maand kost, verstopt in de servicekosten, reken eens uit wat dat wel niet allemaal kost? Ik heb geklaagd bij iedereen inclusief de politiek, niets heeft zin.     .  
frankve
frankve
16 nov. 2019 - 10:52
Het is inderdaad te ingewikkeld en daardoor bijna onbegrijpelijk. Ik lees in het artikel dat het aluminium dekseltje van de yoghurtbeker bij het restafval hoort, terwijl het toch echt metaal is? Dat is maar een klein voorbeeld. De theezakjes gaan bij ons dan weer bij het GFT. Maar dat mag dan ook weer niet begrijp ik vanwege het nietje. Maar wie haalt het nietje er nu uit:? Dat doet toch niemand en is ook niet reëel om te verwachten lijkt me.Anyway, vanuit de producenten is er echt nog wel wat te verbeteren, en de voorlichting naar de consumenten ook. Ook het door fabrikant verplicht laten markeren bij welke afvalstroom het hoort, zou een goede optie zijn. Van een gemiddelde consument hoef je toch niet te verlangen dat hij de samenstelling van een melkpak, chipsverpakking, kunststof verpakking volledig analyseert en op basis van kennis de juiste afvalmethode kiest? Wie weet nu echt het verschil tussen een thermohardende en thermoplastische kunststof? Laat staan het (op basis van uiterlijke kenmerken) herkennen van verschillen in ABS, PP, PS, PE etc?
lady100
lady100
15 nov. 2019 - 17:32
Fabrieken kunnen mee werken om hun producten niet meer in plastic verpakkingen te gebruiken goed voor het milieu. Uit onderzoeken is gebleken mensen hun afval niet goed scheiden kranten-karton en glas in de restafval container deponeren waar het niet thuis hoort mensen moeten meer bewust worden bij het scheiden van hun afval.
kama
kama
15 nov. 2019 - 16:49
In bijvoorbeeld de gemeente Putten moet wel degelijk worden betaald voor de PMD-zakken. Neutrale PMD-zakken worden er niet geaccepteerd.
gypsyjoy
gypsyjoy
15 nov. 2019 - 16:34
Van de hennepplant is makkelijk vervangbaar plastic te maken en dat is logischerwijs biologisch afbreekbaar. Weg met het makkelijke plastic en kom maar op met de hennep variant. Dat scheelt een boel vervuiling. "We" weten dat al jaren maar er wordt geen werk van gemaakt. Welke belangen houden dat tegen??
SuzanneD
SuzanneD
15 nov. 2019 - 16:23
Wat moeten we met kartonnen verpakkingen, zoals bijv. die van sommige ijsmerken, milkshakebekers of die van Anni Rolfi ondergoed van het Kruidvat, of kleding prijskaartjes (bijv. Wibra of Takko Fashion, teveel om op te noemen), die een plastic laagje erop hebben? Als je heel voorzichtig een scheurtje maakt in het karton, dan komt er een plastic laagje los. Ik weet niet wie het wel eens gemerkt heeft, maar het komt heel vaak voor. Ik kan er alleen geen info over vinden wat betreft hergebruik/ recyclen.  Wat plastic verpakkingen betreft: sommige landen gebruiken een nummer of lettersysteem (bijv. Australië). Plastic verpakkingen of andere soorten producten gemaakt van verschillende soorten plastic, hebben een nummer erop gedrukt staan, 1- 6. 1- 4 bijv. wordt gebruikt voor melkflessen of broodzakken, vleesschaaltjes etc. Die kunnen dan in de recyclebak. I.v.m. warmte en ongedierte worden die wel even afgespoeld. Een  tuinstoel, gemaakt van hard plastic en een andere chemische samenstelling, heeft dan 5 of 6 er op staan. Dus moet dat bij restafval, maar het liefst naar de gemeentewerf. Heel overzichtelijk. Misschien dat dit beter in Nederland kan worden ingevoerd? 
wong
wong
15 nov. 2019 - 16:01
Heel simpel: De fabrikant moet op zijn product vermelden in welk type afvalbak de verpakking hoort.
Erik88
Erik88
15 nov. 2019 - 14:25
Zo leer ik nog eens iets. Gooi alles bij het plastic omdat het plastic is.
jgmhes
jgmhes
15 nov. 2019 - 14:19
Al jaren verdwijnt bij mij compostbaar spul in de biobak, papier in de papierbak, glas in de glasbak en de rest in de vuilnisbak. Plastic scheiden met het nu bestaande systeem lost niets op, integendeel, men denkt dan dat plastic gewoon gebruikt kan blijven worden. Na de 2e wereldoorlog is de wegwerpmaatschappij ontstaan, vooral vanuit de VS. Dat is een -niet onbelangrijk- deel van de milieuproblematiek die nu aan de orde is. Niet alleen de productiewoede van allerlei plastic producten is aan de orde. Hetzelfde probleem geldt ook voor veeteelt, landbouw, verkeer enz. Het milieuprobleem moet aan de basis worden aangepakt dan hoeven we afvalstoffen nauwelijks meer te scheiden. Niet teveel consumeren, maar consuminderen. Daar willen de meeste producenten en consumenten niet aan
Engelse drop
Engelse drop
15 nov. 2019 - 13:28
Voor een 1 persoons huishouden met een kleine keuken. Alles in 1 zak en elke dag weggooien heel erg hygiënisch. 
manwijf
manwijf
15 nov. 2019 - 13:25
Toch weer iets geleerd. 
LouiseAmsterdam
LouiseAmsterdam
14 nov. 2019 - 10:07
 Ik doe mijn best, maar het is te ingewikkeld. Vleeswarenzakjes lijken soms papier, maar zijn geplastificeerd. Soms zelfs plastic met een papierkleur (lidl) Het is dus wel verpakking, maar waar moet het in? Zelfde met verpakking van vlees, het absorberende laagje zit vaak vastgelijmd, moet in de restafval, maar wie wil met zijn handen aan zo'n dubieus absorberend matje komen? Of moeten we eerst wegwerphandschoenen pakken ;(

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor