Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom je juist nú zonnebrand moet smeren!

02-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3749 keer bekeken
  •  
zonnebrandcreme 1127
Het voelt eindelijk echt als lente: de zon staat weer helder aan de strakblauwe hemel en de temperaturen lopen weer langzaam op. Veel mensen zullen denken dat ze met temperaturen rond de 20 graden nog niet hoeven te smeren en dat dat pas nodig is in de zomer, maar de zonnekracht is nu juist het sterkst. Daarom delen we enkele tips om je huid goed te beschermen.
Vanaf zonkracht 3 is het verstandig om je in te smeren, meldt dermatoloog Klara Mosterd van het Maastricht UMC+ in het AD. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid uv-straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Dit wordt uitgedrukt in een uv-index. In Nederland kan de zonkracht variëren van 0 tot 8. Hierbij geldt: hoe hoger de zonkracht, des te sneller je zult verbranden. Iedere dag krijg je bij de weersvoorspelling de zonkracht mee en zie je dus ook wanneer je je wel en niet in moet smeren.
Eind juni is de zon in Nederland het krachtigst, meer nog dan in juli en augustus. Dat betekent dat je je in juni dus nog beter en vaker moet insmeren dan in hartje zomer.

Zonkracht: hoe snel verbrand je huid?

Hieronder zie je een overzicht van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in samenwerking met KWF Kankerbestrijding van de zonkracht. Hierbij wordt ook per zonkracht een indicatie gegeven van hoe snel je huid kan verbranden en hoe lang de huid van een gemiddelde Nederlander overdag tussen 12 uur en 3 uur zon kan verdragen.
Zonnekracht in kaart - KNMI
Sowieso geldt het advies dat je op dagen met een hoge zonkracht de zon het beste kunt vermijden tussen 12 en 3. Op deze momenten is het verstandig om de schaduw op te zoeken. Daarnaast is het verstandig om veel water te drinken, zodat je goed gehydrateerd blijft.

Installeer een app met uv-index

Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Op je smartphone kun je apps installeren die de zonkracht, ook wel uv-index, aangeven. Ook verschillende weerapps geven de uv-index aan. Hierbij kun je zien wanneer het veilig is om in de zon te zitten en wanneer je je huid dient te beschermen.

Waar moet je op letten als je zonnebrandmiddelen koopt?

In 2016 onderzocht Kassa waar je op moet letten als je zonnebrandmiddelen koopt. Ook gaven we antwoord op de vraag hoe lang je zonnebrandmiddelen kunt bewaren.

Milieu-effect zonnebrandcrème

Elk jaar belandt circa 14.000 ton zonnebrandcrème in onze oceanen, meldt National Geographic. In dergelijke crèmes zitten allerlei chemicaliën, zoals oxybenzon en octinoxaat, die hierdoor ook in de zee terecht komen. Deze chemicaliën zijn zogeheten organische UV-filters. Als je op een mooie vakantiebestemming tussen het koraal zwemt, kan jouw zonnebrandcrème door zulke bestanddelen vervolgens de koraalriffen schaden. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit toonden aan dat oxybenzone dit proces versnelt. Dit kan namelijk de voortplanting en groeicyclus van het koraal verstoren. Dat kan uiteindelijk tot koraalbleking leiden.
Gelukkig zijn er alternatieven, zodat jij zowel je huid als het milieu beschermt. Het Haereticus Environmental Lab publiceert namelijk elk jaar een lijst met zonnebrandcrèmes die veilig zijn voor het milieu. Ook de Environmental Working Group deelt een gids voor veilige zonnebrandcrèmes.
Als je zelf in de winkel een zonnebrandcrème uitkiest, kun je ook kijken naar de bestanddelen. Zo is een crème waarin titaniumdioxide en zinkoxide zit veiliger dan een crème met oxybenzon. Verder bestaan er ook zonnebrandcrèmes die 'niet-nano'-deeltjes bevatten. Deze zijn veiliger, omdat ze niet door koralen kunnen worden opgenomen.
Bron: AD, Haereticus Environmental Lab, KNMI, KWF, National Geographic, Volkskrant, Wageningen Universiteit
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor