Je trekt de koelkastdeur open en een muffe walm, een zure stank of een andere geur die duidt op bederf komt op je af. De vraag is dan: waarom stinkt je koelkast zo? Vaak is de oorzaak simpel te achterhalen, maar soms steekt er meer achter de vieze geur. We zetten de meest voorkomende oorzaken én praktische oplossingen op een rij.
Waar eten en drinken bewaard worden, krijg je vlekken en andere viezigheid. Als je per ongeluk knoeit met de inhoud van een verpakking kunnen er resten, druppels of vieze vlekken achterblijven. Deze overblijfselen kunnen op den duur gaan stinken, zeker als je er niet precies op bent.
Heb je per ongeluk gemorst en ruim je de gevolgen niet op? Dan gaan bacteriën en schimmels ermee aan de haal. Naast de zichtbare viezigheid kan dit ook voor een vieze geur zorgen.
Laat vieze vegen, druppels, kruimels of andere restanten niet liggen, ruim ze meteen grondig uit de weg.
Je koelkast is een fijne bewaarplek. Maar als deze vol staat, wil er weleens een bakje, zakje, fles of andere verpakking aan je aandacht ontsnappen.
Te lang bewaarde kliekjes of bijvoorbeeld rauw vlees dat over de datum is geraakt, kunnen flink gaan stinken. Loop alles wat je bewaard hebt na en controleer de houdbaarheidsdatums.
Weet je etenswaren of dranken die je te lang hebt bewaard te vinden? Dan heb je de boosdoener van de vieze geur snel te pakken.
Maar liefst een kwart van alle koelkasten staat te warm afgesteld, bleek een tijdje terug uit onderzoek door het Voedingscentrum. Dit verhoogt de kans op bederf aanzienlijk.
Want, hoe hoger de temperatuur, hoe sneller bacteriën en schimmels zich vermenigvuldigen in en op etenswaren. Daarmee komt de voedselveiligheid in het geding en loop je meer kans op een voedselvergiftiging. Bovendien verhoogt een hoge binnentemperatuur de kans op vieze geurtjes die je tegemoetkomen als je de koelkastdeur opentrekt.
Heb je continu een te hoge temperatuur ingesteld, misschien wel zonder dat je er erg in hebt? Dan kan een stinkende koelkast een terugkerend probleem zijn in je huishouden.
Tip: Leg eens een thermometer in de koelkast - minstens een paar uur - en controleer de temperatuur. Is die (ruim) boven de 4 graden? Stel het apparaat dan koeler af en breng de temperatuur in de koelkast terug tot maximaal 4 graden.
Onderzoek toont aan dat veel bacteriën significant sneller gaan groeien bij hogere temperaturen. Wist je dat de ziekmaker salmonella al vanaf 5,2 graden Celsius sneller groeit? Voor de E-coli bacterie, een andere ziekmaker, geldt dit vanaf een temperatuur van 7 graden. Het advies om de koelkasttemperatuur op 4 graden te houden, bestaat dus niet voor niets: het verlaagt het risico bederf en op voedselvergiftiging echt.
Een koelkast koelt en dat zorgt aan de binnenzijde voor condens. Je kent de druppeltjes op de achterwand wel. Soms bevriezen deze zelfs eventjes. Onderin in de achterwand zit een klein afvoergaatje waarlangs het condens- en smeltwater wordt afgevoerd. Dat is een continu proces.
De nattigheid wordt opgevangen in een speciale lekbak. Dit opvangbakje vind je aan de achterkant, boven de compressor. De hitte van dat onderdeel zorgt er weer voor dat het vocht uit lekbak verdampt.
In een goed functionerende koelkast verdwijnen de waterdruppels die zich op de achterwand bevinden ongemerkt via het afvoergaatje.
Controleer regelmatig of deze afvoer en de gleuven daarnaartoe niet verstopt raken. Een verstopping of een beetje stilstaand water in het afvoergootje kunnen aanleiding geven tot stank. Ook als gelekt vocht van bewaarde producten zich mengt met het water in de afvoer, kan het gaan stinken.
Komt de stank van je koelkast niet zozeer uit de koelkast zelf, maar van de achterzijde? Controleer dan of het vocht in de lekbak de boosdoener is en is gaan stinken. Reinig dat bakje grondig als dit het geval is. Reinig ook de koelkast aan de binnenkant, om te voorkomen dat eventueel vervuild lekwater opnieuw voor stank gaat zorgen.
In sommige minder goed werkende koelkasten vormt zich na verloop van tijd een duidelijk zichtbare klomp ijs. Aangezien ijs goed is in het vasthouden van vieze geurtjes kan het een bron zijn van een aanhoudende vieze geur. Ontdooi daarom regelmatig de koelkast. Bij een ijslaag van twee centimeter is het al de hoogste tijd.
Bovendien, een ijsvrije koelkast hoeft minder hard te werken en verbruikt minder kostbare stroom.
Is elk hoekje van je koelkast wel gevuld met iets? Dan kan de lucht niet goed doorstromen. Geurtjes van dranken of eten kunnen dan de overhand nemen en een ensemble aangaan. Je ruikt dan niet zozeer bederf als je de deur opentrekt, maar eerder een onbestemde, vaak wat muffe geur.
Kijk of je de koelkast in het vervolg wat minder vol kunt stoppen. En zorg sowieso voor ruimte tussen alle producten, dan kan de koude lucht beter door de koelkast circuleren, waardoor geurtjes minder goed blijven hangen.
Bronnen: Voedingscentrum, Which?, Researchgate, Miele, Thesealcompany
Meer over:
koelkast, geurtjes, stank, geurvreter, levensmiddelen, bewaren, eten, drinken, bacteriën, salmonella, e-coli, kassa's hulpartikelenMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!