Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom wordt het energielabel voor woningen duurder?

22-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
742 keer bekeken
  •  
huis energielabel 1127
Vanaf 1 januari 2021 komt er een nieuw en uitgebreider energielabel voor woningen. Aan het label kun je aflezen hoe energiezuinig (of onzuinig) het huis is. Waarom ben je meer kwijt aan het vernieuwde label? In dit artikel zetten we de veranderingen voor je op een rij.
Aan het energielabel kun je aflezen hoe energiezuinig een huis is. Woningen met het label A zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming. Ook maakt het duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn.

Een label A heeft een positieve invloed op de verkoopwaarde van een huis. Voor G geldt het omgekeerde, uiteraard.

Hoe gaat het nu?

Woningen hebben sinds 2015 een voorlopig energielabel. Dit is bepaald op basis van gegevens als het type huis, het bouwjaar en het oppervlak. Je kunt online nagaan welk voorlopig label je woning heeft.
Met energiebesparende maatregelen die je hebt genomen, is geen rekening gehouden. Om die wel mee te nemen, kun je een ‘definitief’ label digitaal aanvragen, via je DigiD. Dit doe je vaak pas als je je huis verkoopt, omdat je dan een definitief energielabel moet kunnen overleggen. Als je je woning zonder energielabel overdraagt, dan kan er een boete van 170 euro worden opgelegd.
Na de online aanvraag, die gemiddeld 7,50 euro kost, volgt een controle op afstand door een erkend deskundige. Pas na diens goedkeuring wordt het energielabel vastgesteld. Een definitief energielabel is na de datum van afgifte 10 jaar geldig. Heb je geen verkoopplannen? Dan volstaat het voorlopige energielabel.

Hoe gaat het vanaf 2021?

Vanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel wordt bepaald op een andere manier. Eenvoudig online aanvragen zoals hierboven staat omschreven, is er niet meer bij. Dat heeft minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken bepaald, ondanks dat de Tweede Kamer om uitstel van haar plannen had gevraagd.
Nieuw is dat je een afspraak moet gaan maken met een energieadviseur. Die komt bij je langs en bekijkt in een paar uur tijd het huis. De afmetingen, de aanwezige isolatie, de aanwezigheid van een cv-ketel of zonnepanelen… alles wordt opgenomen. Zo wordt volgens de minister het energielabel veel nauwkeuriger en betrouwbaarder bovendien. Eventuele aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Hogere kosten

Het gevolg van de uitgebreide check is dat de kosten voor een label fors stijgen. Bij een eengezinswoning gaan die gemiddeld 190 euro bedragen. Voor appartementen gemiddeld zo’n 100 euro. Het is straks aan de energieadviseur om de prijs van het energielabel exact te bepalen.
Minister Ollongren belooft alvast toe te gaan zien op de kostenontwikkeling in de praktijk. “Ik ga de ontwikkelingen in de markt nauwlettend volgen en de prijzen monitoren”, schrijft ze aan de Tweede Kamer. “Ik zal, op basis van de beschikbare gegevens, ook een internationale vergelijking maken van prijzen in andere Europese lidstaten met gelijke condities. Mede op basis daarvan kan gekeken worden hoe de kosten wellicht verder verlaagd kunnen worden.”

Advies VEH: vraag nu nog een energielabel aan

Vereniging Eigen Huis (VEH) is kritisch over het nieuwe energielabel. Dat zou weinig toevoegen ten opzichte van het huidige label, behalve dat je er meer aan kwijt bent.  
VEH adviseert huiseigenaren die de komende jaren overwegen te verhuizen of nog geen energielabel hebben om nog dit jaar het huidige label online aan te vragen (zie de uitleg hierboven bij 'Hoe gaat het nu?'). Het is dit jaar nog voordeliger dan in 2021 én het label is 10 jaar geldig.
Bronnen: Vereniging Eigen Huis, Rijksoverheid, Consumentenbond, Energielabel.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor