Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Waarvoor dienen die witte zakjes silicagel bij medicijnen, elektronica of nieuwe kleding?

07-07-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
21601 keer bekeken
  •  
silicagel 1280 zakje kopie

Je kent die kleine papieren zakjes wel. Ze zijn wit van kleur, bevatten vaak een slecht leesbare tekst en van binnen zijn ze gevuld met korreltjes. Als je een nieuwe koffer, een potje medicijnen of een schoenendoos met nieuwe schoenen opent, tref je dit soort zakjes vaak aan. Wat is het nut van deze witte zakjes? En waar zijn de kleine korrels die erin zitten van gemaakt?

De lijst met producten waarin je die kleine, onbestemde zakjes met korrels aantreft is lang. Een nieuwe smartphone, je nieuwe koffer, een schoenendoos met nieuwe stappers of een potje medicijnen? Bij tal van producten kom je ze tegen in de verpakking. Wat is precies het nut van die zakjes?

Drooghouden en beschermen

Het levert vaak een klein moment van verwondering op als je een verpakking opent en zo’n klein wit zakje aantreft: ‘Wat doet dat bij mijn nieuwe aanschaf?’, vraagt menigeen zich af.

Uiteraard worden ze niet zomaar aan producten toegevoegd; de kleine zakjes zijn hoogst functioneel. De korreltjes die erin zitten kunnen namelijk extreem goed vocht opnemen. Hierbij hechten watermoleculen uit de lucht zich aan het oppervlak van de korrels. Adsorberen wordt dit ook wel genoemd, niet te verwarren met absorberen. Bij adsorptie is er sprake van de hechting van een stof zoals vocht aan de oppervlakte (in dit geval van korrels), terwijl er bij absorptie sprake is van het opnemen van een stof. Maar dat terzijde.

Tal van toepassingen

Elektronische apparatuur is kwetsbaar voor vocht. Daarom worden de witte zakjes vaak mee verpakt bij nieuwe smartphones, draagbare speakers en tal van andere elektronica.

Voor medicijnen is het natuurlijk van belang dat de kwaliteit en houdbaarheid zo lang mogelijk op peil blijven. Tref je zo’n klein zakje aan in een nieuw aangebroken potje medicijnen? Laat het er gerust in zitten. Dat komt de houdbaarheid ten goede.

Nieuwe kleding of nieuwe schoenen overleven het transport naar winkel en klant beter als er ter bescherming witte zakjes zijn bijgedaan. Ook hier is de functie vocht en geurtjes opnemen, zodat de kwaliteit van het product beter wordt gewaarborgd.

Voortaan als eerste op de hoogte? Neem een abonnement op de Kassa-nieuwsbrief!

Silicagel als droogmiddel

Je hebt het woord misschien nog nooit gehoord, maar de minikorreltjes waarmee de zakjes zijn gevuld, zijn vaak gemaakt van silicagel (ook wel geschreven als silica gel). Dit heeft in verpakkingen de functie van droogmiddel. Silicagel adsorbeert dus vocht en kan daarom helpen bij het bestrijden van muffe geurtjes. Goed om te weten: de silicagel korrels adsorberen zelf geen geuren. Dit gebeurt indirect, omdat ze wel vocht vast kunnen vasthouden.

Doordat vocht wordt opgenomen, krijgen ook schimmels of andere schadelijke stoffen die gedijen in een vochtig klimaat minder kans. Ideaal spul dus om in verpakkingen te stoppen ter bescherming van het ‘hoofdproduct’.

Meestal kleurloos, maar soms met een blauwe of roze kleur

Silicagel bestaat uit kleine, vaste bolletjes van siliciumdioxide, dat ook wel ook wel silica of kiezelzuur wordt genoemd. Het is een natuurlijke verbinding die bestaat uit twee van de meest voorkomende materialen op aarde: silicium en zuurstof.

De silicagel korreltjes zijn meestal kleurloos, maar soms worden ze voorzien van een kleurindicator zoals het stofje kobaltchloride. Blauw gekleurde korreltjes zijn keurig droog. Zijn ze verkleurd naar de kleur roze? Dan duidt dat aan dat ze vocht hebben opgenomen.

Zie je dus dat de silicagel korreltjes roze zijn, dan hebben ze vocht opgenomen. Bij blauwe korrels is dit (nog) niet het geval.

Gel tijdens de productiefase

Silicagel heet overigens "gel" vanwege het productieproces waarbij eerst een gelachtige substantie wordt gevormd. Hoewel silicagel uiteindelijk uit vaste korrels bestaat, is de naam afgeleid van deze eerdere fase uit het productieproces.

Ook in voedsel en kattenbakvulling

In de industrie is silicagel misschien wel het meest gebruikte droogmiddel. Het komt bijvoorbeeld voor in kattenbakvulling waar het ook weer goed dienst doet als vocht- en geuradsorberend middel.

Zelfs in fabrieksmatig bereid voedsel komt siliciumdioxide voor. Het is een veelgebruikt antiklontermiddel, te herkennen aan het E-nummer E551 op de verpakking van voedingsmiddelen. Het wordt toegevoegd aan producten als koffiecreamer, soep-, saus- en kruidenmixen of zout om te voorkomen dat deze gaan klonteren.

Tal van opties voor recycling

Waar kun je deze zakjes voor (her)gebruiken?

Als je zo’n adsorberend silicagelzakje hebt aangetroffen in een product loont het om ‘m te bewaren. De zakjes kunnen op een later moment nog prima van nut zijn. Heb je er geen? Dan kun je deze zakjes ook los kopen bij diverse online warenhuizen. 

Waar kun je de witte zakjes voor (her)gebruiken?


- Geef vocht geen kans en bewaar je fotocamera of verrekijker samen met een of meer silicagelzakjes, zodat er geen vocht voor of achter de lens komt.

- Is je smartphone door een ongelukje nat geworden? Stop ‘m in een doos met silicagelzakjes om vocht aan het toestel te onttrekken. Is er sprake van serieuze waterschade bijvoorbeeld doordat de telefoon in het water is gevallen? Dan kun je de zakjes openknippen en een bakje vullen met silicagel korreltjes. Laat de telefoon daar een dag in liggen, hopelijk werkt die daarna dan weer.
 
- Ruikt je sporttas, rugzak of koffer muf vanbinnen? Stop er een aantal silicagelzakjes in en deze zullen het aanwezige vocht en daarmee de vieze geurtjes opnemen. 

- Is je auto van binnen vochtig geworden door bijvoorbeeld een natte paraplu of regenjas en beslaan de ruiten? Leg een aantal zakjes op het dashboard tegen het raam. 

- Bewaar zakjes silicagel bij je belangrijke papieren, je paspoort en foto's om ze te beschermen tegen vocht en schimmel.

- Wil je jouw (tuin)gereedschap beschermen tegen vocht en/of roestvorming? Leg een paar zakjes silicagel in de gereedschapskist.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor