Wie een allergische reactie krijgt van huisstof, lijdt aan een huisstofmijtallergie. Als je dit hebt, sta je niet alleen. Zo'n één tot anderhalf miljoen Nederlanders zijn allergisch voor huisstofmijt. Waar kun je een huisstofmijtallergie aan herkennen?
In totaal komen er in Nederland meer dan 1600 soorten mijten voor. Over het algemeen zijn ze zeer klein en vallen ze nauwelijks op. Veel mensen zullen een teek, die nauw verwant is aan de mijt, weleens hebben gezien. Maar de huisstofmijt? Dit achtpotige beestje is maar 0,3 millimeter groot. Met wat moeite kun je de mijt wel zien kruipen. Als ze met meer zijn, zien ze eruit als witte puntjes. Op een donkere ondergrond zijn ze beter zichtbaar.
De huisstofmijt, of kortweg huismijt, vind je binnen overal: van kantoor tot bioscoop, van hotel tot restaurant… tot in je eigen huis.
Van direct zonlicht houdt het kleine beestje niet. De mijt leeft daarom het liefst in donkere, wat vochtige plekken. Huidschilfers van huisdieren en mensen eet het ‘t liefst. Daarom is de slaapkamer een geliefd territorium van de mijt. Onder matrassen, in kussens of dekbedden kun je de huisstofmijt tegenkomen, maar ook op meubels en de vloerbedekking kruipt het rond. Dat het er is, is op zich niet erg of schadelijk. Het wordt een probleem als je allergisch bent voor de huismijt. Dat geldt helaas voor vijf tot tien procent van de mensen in ons land.
Terwijl ze door het stof rondscharrelen, laten de mijten vervellingshuidjes en uitwerpselen achter. Deze bestanddelen in het stof (allergenen genoemd) kunnen bij mensen gezondheidsklachten geven.
Sta je weleens op met rode, tranende ogen? Met een loopneus die ervoor zorgt dat je vaak moet niezen? Dit soort klachten openbaren zich bij een huisstofmijtallergie. Andere aanwijzingen die hierop kunnen duiden zijn: benauwdheid, kriebelhoest, eczeem, astma, hoofdpijn en vermoeidheid.
Mocht je nu denken, dit zou bij mij weleens de oorzaak van mijn klachten kunnen zijn? Ga dan langs bij je huisarts. Via een huidtest en bloedonderzoek is specifiek na te gaan of er sprake is van een huisstofmijtallergie.
Een arts heeft diverse opties om de huisstofallergie te behandelen. Soms wordt een neusspray voorgeschreven met ontstekingsremmers erin. Allergieën worden ook behandeld met antihistaminica, waarbij de stof (histamine) die klachten oproept wordt geblokkeerd.
Een langduriger traject onder begeleiding van een arts is immunotherapie. Hierbij wordt een patiënt via injecties met huisstofmijtextracten geleidelijk minder gevoelig gemaakt voor de uitwerpselen en schilfers van de huismijt. Dit helpt soms pas na een jaar.
Ben je een van de één tot anderhalf miljoen mensen met deze allergie? Dan kun je het de huismijt heel moeilijk maken met het regelmatig schoonmaken van je huis en een goede luchtvochtigheid binnenshuis.
Hoe je dit exact moet aanpakken, wordt uitgebreid uit de doeken gedaan in een gratis folder die je (tegen verzendkosten) kunt aanvragen bij het Longfonds.
Bronnen: Allesoverallergie, MMc.nl, Slaapinfo, UZA.be, Vroege Vogels
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!