Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Warmtepomp vervangt cv-ketel per 2026. Wat betekent dit voor huishoudens?

18-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
18233 keer bekeken
  •  
air conditioner warmtepomp cv 1127

Is je cv-ketel in 2026 of daarna aan vervanging toe? Dan moet de opvolger aan groene eisen voldoen, heeft het kabinet bekendgemaakt. De maatregel betekent dat huiseigenaren een duurzaam alternatief moeten installeren, zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp. Wat betekent dit in de praktijk?

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil haast maken met het ‘vergroenen’ van woningen. Het gebruik van aardgas terugdringen past in dat plaatje. "Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is", verklaart De Jonge.

Hybride of elektrische warmtepomp

De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Het warmtepompdeel verwarmt je huis zonder gebruik te maken van gas. Het apparaat kan warmte uit de bodem of buitenlucht halen en geeft die via een warmtewisselaar af aan het de verwarmingsinstallatie.

Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie zo’n hybride warmtepomp te laten installeren. Kiezen voor een ander duurzaam alternatief mag ook, zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet.

Natuur & Milieu: 'goed nieuws'

Natuur & Milieu noemt de belofte van De Jonge goed nieuws. Volgens de milieuorganisatie gaan zowel het klimaat als huishoudens met hybride warmtepompen erop vooruit. "Het gaat ook zorgen voor lagere energierekeningen. In een tijd van hoge gasprijzen en onzekerheid een extra voordeel."

Om aan de vraag te kunnen voldoen zijn afspraken gemaakt met installateurs en fabrikanten van de warmtepompen. Zo bouwen grote producenten momenteel fabrieken "waar zij op grote schaal en tegen lagere kosten hybride warmtepompen kunnen produceren", aldus minister De Jonge.

Niet alle woningen geschikt voor warmtepomp

Ongeveer drie op de tien Nederlandse woningen zijn niet goed geschikt voor een hybride warmtepomp. Het groenere alternatief voor de cv-ketel heeft meer ruimte nodig in huis. Die ontbreekt in sommige woningen. Naast ruimtegebrek speelt nog een ander probleem. Noodzakelijke onderdelen van het warmtesysteem kunnen niet altijd buiten worden geplaatst. Dat is bijvoorbeeld bij grote appartementencomplexen het geval.

Daarom gaat er voor ongeschikte woningen een uitzondering gelden, heeft het kabinet aangekondigd. 

Subsidie tot 2030

Het kabinet wil huiseigenaren een handje helpen bij de overgang naar een duurzamere opvolger voor de cv-ketel. Daarom is er tot het jaar 2030 subsidie voor de aanschaf van een duurzame warmte-installatie, waar nu al gebruik van gemaakt kan worden. Hoe hoog de subsidie per huishouden is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen circa de 500 en 3.000 euro. 

Een hybride warmtepomp kost tussen 4.000 en 7.000 euro, aldus de Consumentenbond. Dat is inclusief installatie, maar exclusief het gedeelte van de cv-ketel.

Een volledig elektrische warmtepomp is doorgaans duurder in aanschaf, met een prijs vanaf zo’n 6.500 euro.

De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat op 7 tot 15 jaar. Tegenover de investeringskosten staat een lagere energienota. Hoe snel een warmtepomp is terugverdiend, hangt af van iemands persoonlijke situatie. Vanwege de hoge gasprijs gaat het terugverdienen van de investering nu sneller. 

Links voor meer informatie

Op de website rvo.nl vind je de precieze subsidiebedragen per apparaat.

Via de site van Milieu Centraal kunnen huiseigenaren zich oriënteren op de aanschaf van een warmtepomp als vervanger van de cv-installatie. 

Informatie van de Consumentenbond over het vervangen van een cv-ketel voor een warmtepomp.

Bron: ANP, Milieu Centraal, Consumentenbond

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor