Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat doet een vitamineoverschot met je lichaam?

29-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51340 keer bekeken
  •  
vitamines 1127
Aan het begin van elk jaar zijn veel mensen bezig met een gezondere leefstijl. Daar wordt dan alles voor uit de kast getrokken: smoothies, sappen, detoxkuren… Mensen proberen vaak ook om zo maar voldoende vitamines binnen te krijgen. Maar zijn zoveel vitamines wel gezond? En wat doet een overschot met je lichaam? Kassa geeft uitleg.
In 2013 toonde Kassa al aan dat er aan de voorlichting over vitamines nogal wat schort. In winkelketens waarin vitamines worden verkocht, wordt soms aan de klant foutieve informatie verschaft, zoals het geven van een verkeerde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook namen we in 2019 zogeheten vitamine-infusen onder de loep. Dat is een infuus waarmee vocht en een grote hoeveelheid vitamines in je bloedbaan worden gespoten. Dat klinkt als een goed idee als je gezond wilt zijn, maar dat is het niet. Kortom: over vitamines wordt soms een hoop onzin verkocht.

Lost een overschot zichzelf op?

Veel mensen denken dat wanneer ze een overschot aan vitamines binnenkrijgen, dat dat overschot hun lichaam wel op de een of andere manier verlaat, bijvoorbeeld via urine. Bij vitamine C is dat ook daadwerkelijk het geval, maar hierbij kunnen de nieren wel overbelast raken.
Toch moet men niet zo licht denken over een te hoge inname van vitamines. Zo kunnen hoge doseringen vitamine B6 afwijkingen aan het zenuwstelsel en een verslechtering van de geheugen- en denkprocessen tot gevolg hebben.

Aanvaardbare bovengrens

Meer is dus niet altijd beter. Als je van sommige mineralen of vitamines over langere tijd te veel binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom zijn er voor enkele vitamines en mineralen een ‘aanvaardbare’ bovengrens ingesteld. De hieronder beschreven maximale dosering geldt voor volwassenen vanaf achttien jaar.
vitaminen bovengrens 1127
Ondanks de ingestelde bovengrens zijn er voedingssupplementen op de markt die deze overschrijden. Een voorbeeld hiervan is vitamine B6. Het is dan ook wettelijk vastgelegd dat er vanaf 1 oktober 2018 in supplementen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 mag zitten.

Wanneer krijg ik een te hoge hoeveelheid binnen?

Wie normaal eet, hoeft zich geen zorgen te maken: een gevaarlijk hoge inname van vitamines en mineralen komt dan (bijna) nooit voor. Je krijgt enkel te veel vitamines of mineralen binnen als je lange tijd voedingssupplementen met hoge doseringen hebt geslikt of als je veel voedingsmiddelen hebt genomen waaraan extra vitamines zijn toegevoegd.

Ongewenste bijwerkingen

Een overschot aan bepaalde vitamines en mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen en ook tot ongewenste bijwerkingen. Het gaat om bijvoorbeeld vitamine C, ijzer, kalium, bètacaroteen, fosfor en mangaan.
Zo kun je volgens het Voedingscentrum bij meer dan twee gram vitamine C darmklachten krijgen. Daarnaast heeft een overschot vitamine C een remmend effect op de opname van koper (terwijl de opname van ijzer juist wordt bevorderd bij een overdosis en er zodoende een ijzeroverschot kan ontstaan).
Voor deze vitamines en mineralen is echter geen bovengrens ingesteld, zoals dat bij de eerdergenoemde vitamines en mineralen wel het geval is.

Veelgebruikte termen

Wil je voortaan beter in de gaten houden welke vitamines en mineralen je binnenkrijgt? Dan is het handig om deze etikettermen te kennen.
  • AHD = aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • µg (mcg) = microgram
  • mg = milligram
Let vooral goed op de ADH. Zo kun je aan het etiket aflezen of een product niet te veel van de ADH van een bepaalde vitamine of mineraal bevat. Neem ook niet meer dan de ADH van elke vitamine.
Bron: Consumentenbond, Gezondheidsplein, Voedingscentrum

Kassa's Leefstijlprogramma

Volg Kassa’s leefstijlprogramma online! Je kunt hier het dossier raadplegen waarin artikelen en video’s staan over leefstijl, voeding, beweging en meer. Je kunt je ook hier aanmelden voor onze Facebookgroep, waarin leden elkaar kunnen helpen en ondersteunen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor