Er was de afgelopen weken veel te doen om de aangekondigde importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president vindt dat de handelsbalans tussen Europa en de VS nu in het nadeel van Amerika uitvalt. Hij dreigt met grote stijgingen van de importtarieven, waardoor een reactie van Europa niet uit kan blijven. Maar hoe meer Trump oproept dat Amerikanen voor zichzelf moeten kiezen, des te meer Europese consumenten lijken te denken: Dat kunnen wij ook! En dat begint al in de supermarkt.
Het blijkt alleen niet altijd even makkelijk om van producten in de supermarkt te achterhalen of het om een Europees of een Amerikaans merk gaat.
Consument Piet Provilij weet hier inmiddels alles van. Hij en zijn vrouw besloten onlangs, als vorm van protest tegen het beleid en de aangekondigde heffingen van de huidige Amerikaanse regering, alleen nog maar producten uit Nederland of uit Europa te kopen tijdens het boodschappen doen. Zo kwam Piet er in zijn zoektocht achter dat zelfs sommige hagelslagmerken die een oer-Hollands karakter hebben, tóch van een Amerikaans concern afkomstig blijken te zijn.
Het goede nieuws is, zo bevestigt ook retaildeskundige Paul Moers in Kassa, dat voor elk Amerikaans product uit de supermarkt een Europees alternatief te vinden is. Bijkomend voordeel voor de portemonnee kan zijn dat je hiermee vaker bij huismerken van de supermarkten uit zult komen, die doorgaans goedkoper zijn dan de (Amerikaanse) A-merken.
En zouden de supermarkten zelf het ook gemakkelijker gaan maken voor Nederlandse burgers om producten uit Europa te herkennen in de winkel, zoals bijvoorbeeld in Denemarken al het geval is? Moers verwacht niet dat dit in Nederland snel zal gebeuren, maar een trend als deze (het boycotten van Amerikaanse producten in de winkel) kan via bijvoorbeeld sociale media in een sneeuwbaleffect terecht komen. Uiteindelijk verkopen de supermarkten wat de consument wil kopen, stelt Moers.
Nederlandse consumenten hoeven volgens retailexpert Moers echter niet snel te vrezen voor hogere prijzen van Amerikaanse producten in de supermarkt. Dit omdat er niet veel producten zijn die sec uit Amerika komen. In de meeste gevallen heeft een uit Amerika afkomstig merk namelijk óók een fabriek in Europa.
Voor de activistische consument Piet maakt dit echter geen verschil in zijn koopgedrag; hij kiest enkel en alleen nog voor de Europese of Nederlandse merken tijdens zijn rondje boodschappen doen.
Wil jij zelf onderzoeken welk Europees alternatief er is voor uit Amerika afkomstige gadgets of voedingsmiddelen? Er zijn verschillende initiatieven ontstaan via fora zoals dit topic op Tweakers of websites als Go European waar dit voor je is uitgezocht.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!