Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Wat is het 'wondermiddel' WD-40 en waar kun je het wel/niet voor gebruiken?

23-06-2025
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
58444 keer bekeken
  •  
wd40_spray_1280px

Veel mensen hebben thuis wel een busje WD-40 staan. Weet jij waar je het wel/niet voor kan gebruiken?

© Kassa

Veel mensen (her)kennen de kenmerkende blauw-gele spuitbussen met WD-40. Roest en verf verwijderen, een piepend scharniertje verhelpen, het product wordt op verschillende manieren gebruikt. Wat voor (wonder)middel is WD-40 eigenlijk? Waar kun je WD-40 zoal voor gebruiken? En voor welke toepassingen is WD-40 absoluut niet geschikt? Je leest erover in dit artikel.

WD-40 is een middel dat in veel huishoudens voor verschillende doeleinden wordt toegepast. Denk aan restjes verf verwijderen, roest bestrijden of als middel tegen piepende en krakende scharniertjes. Het middel is in 1953 in de Verenigde Staten ontwikkeld door Norm Larsen, oorspronkelijk als middel om roest in een stalen zuurstoftank tegen te gaan.

De naam 'WD-40' staat voor Water Displacement - 40th attempt, waarmee wordt verwezen naar het feit dat het pas bij de veertigste poging is gelukt om het waterverdrijvende middel te maken voor de doeleinden waar het product in eerste instantie voor bedoeld is. Het wordt gemaakt op basis van verschillende koolwaterstoffen, maar wat er precies in zit en hoe het product is samengesteld? Dat is nog altijd een geheim.

Dat weerhoudt vele mensen wereldwijd er niet van om WD-40 op veel verschillende manieren te gebruiken. In dit artikel lees je waar je WD-40 zoal voor kunt gebruiken en wanneer je WD-40 beter links kunt laten liggen.

Voortaan als eerste op de hoogte? Neem een abonnement op de Kassa-nieuwsbrief!

Wat is WD-40 precies en wat doet het?

WD-40 is technisch gezien een olie, maar doet vooral dienst als smeermiddel en een waterverdrijvende spray. Ook doet WD-40 dienst als reiniger voor metalen, waaronder roestvrij staal, chroom en aluminium. Er zitten smeeroliën in, oplosmiddelen en verschillende additieven.

Het bedrijf deelt niet wat er precies in zit, maar geeft wél aan dat WD-40 geen kankerverwekkende stoffen bevat. Datzelfde geldt voor teratogene stoffen (stoffen die tot beschadiging of misvorming van een ongeboren kind kunnen leiden) en mutagene stoffen (stoffen die de genen kunnen beschadigen). WD-40 is daarnaast zuurvrij en bevat geen siliconen. Het bedrijf dat WD-40 maakt, belooft een minimale houdbaarheid van vijf jaar.

De fabrikant van WD-40 spreekt over de volgende vijf basisfuncties.

1. Smeren

Je kunt er (onderdelen van) apparaten mee smeren, zodat ze soepeler lopen. Dat alles komt door een synthetische olie in de spray die zich aan het oppervlakte hecht van het object waar je het op aanbrengt.

2. Losmaken

De olie in WD-40 maakt vastgeroeste onderdelen los. Dat geldt óók voor vastzittende en zelfs voor bevroren onderdelen.

3. Beschermen

Dezelfde olie dient ook als beschermingsmiddel. Er zitten corrosiebestendige (oftewel roestbestendige) ingrediënten in die metalen oppervlakten beschermt tegen vocht en andere corrosieve elementen.

4. Reinigen

WD-40 is een probaat middel om vuil en vet mee te reinigen. Je kunt het middel toepassen op (onderdelen van) gereedschappen, apparatuur en voertuigen. Ook kun je er lijm mee oplossen.

5. Vocht verplaatsen

WD-40 verdrijft vocht. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om condens te verdrijven, zodat elektrisch contact efficiënter verloopt. Denk aan bougies of elektrische aansluitingen in voertuigen.

Waar kun je WD-40 zoal voor gebruiken?

De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid, dus we beperken ons tot een aantal gangbare en minder gangbare toepassingen.

1. Roest voorkomen (of verwijderen)

Spuit wat WD-40 op een doekje en smeer metalen onderdelen in. Je kan het overtollige materiaal vervolgens met een ander doekje afnemen. Zo creëer je als het ware een beschermlaag tegen roest.

2. Piepende en krakende scharnieren verhelpen

Ken je dat geluid van een piepend, krakend scharnier, bijvoorbeeld van een deur of kastje? Spuit wat WD-40 open tussen de scharnieren. Vervolgens open en sluit je de deur een paar keer om de olie ook bij minder zichtbare of bereikbare plaatsen te laten komen. Het is aan te bevelen om een doekje bij de hand te houden om overtollige olie mee op te vangen.

3. Kapotte ritsen herstellen

Als een rits van een tas of kledingstuk niet meer goed werkt, kun je proberen om er wat WD-40 op te spuiten. Afhankelijk van de aard van de schade heb je best kans dat de rits daarna weer soepel opent en sluit.

4. Reinig je kookplaat

Tijdens het koken ontstaan er regelmatig vetvlekken op je kookplaat. Deze worden hardnekkiger naarmate ze langer blijven zitten. Met een beetje WD-40 heb je het hardnekkigste vuil zo weg: het meeste vuil laat zich vervolgens namelijk eenvoudig verwijderen met een doekje.

5. Verwijder verf en nagellak

Ook verf- en nagellakvlekken kun je behandelen met WD-40, voornamelijk als het gaat om kleine spetters. De wijze van behandeling is als volgt. Spuit wat WD-40 op een doekje en poets de vlek(ken) ermee weg.

6. Verwijder (resten van) stickers

Sommige stickers hebben de vervelende eigenschap dat er residu blijft zitten als je probeert om de sticker te verwijderen. WD-40 is zoals gezegd een middel dat lijm oplost. Je spuit gewoon wat op de (restanten van) de sticker of de lijmresten en je kunt vervolgens proberen om de restanten los te trekken als je het middel een paar minuten hebt laten inwerken. Met een doekje poets je de rest zo weg. Dit geldt óók voor plakbandresten.

7. Vlekken verwijderen

Zitten er vlekken op houten meubels of op de muur? Spuit wat WD-40 op een doek en probeer de vlekken weg te poetsen.

8. Kauwgom verwijderen

Ook resten kauwgom kunnen erg hardnekkig – en dus vervelend – zijn. Als je een kauwgomvlek met WD-40 behandelt, krijg je het waarschijnlijk zo los. Het kan zijn dat je het enkele keren moet proberen voordat de vlek verdwijnt.

9. Haal verstrikte sieraden uit de knoop

Sieraden zoals dunne kettingen en armbanden kunnen in de knoop raken, en dat is buitengewoon vervelend. Met WD-40 kun je proberen om dit soort knopen te ontrafelen. Voorzichtigheid is hierbij uiteraard geboden en in het geval van dure sieraden of sieraden waar je om andere redenen extra voorzichtig mee bent, is het raadzaam om een juwelier te raadplegen.

Als aanvullend advies geldt hier dat je de sieraren ná behandeling met WD-40 goed moet reinigen, en wel omdat restanten WD-40 voor vlekken op je kleding kunnen zorgen.

10. Verschillende gereedschappen onderhouden

Je kunt WD-40 toepassen op allerlei soorten handgereedschap en elektrisch gereedschap. Een (ketting)zaag, een decoupeerzaag, hamers, boren, messen van de grasmachine: het kan allemaal. Overigens verdient het wel aanbeveling om de gebruiksaanwijzing van bepaalde – met name elektrische – gereedschappen erop na te slaan voordat je met WD-40 aan de slag gaat.

11. Kaarsvet uit de kandelaar verwijderen

Zet jij regelmatig een kaars in een kandelaar? Dan ben je vast bekend met het verschijnsel 'aangekoekt kaarsvet'. Ook hier is WD-40 een probaat middel. Je kunt na het schoonmaken een klein beetje WD-40 in de kandelaar spuiten om te voorkomen dat een nieuwe kaars – en dus het kaarsvet – vast komen te zitten.

12. Schoonmaakmiddel voor de auto

In auto's ontstaat viezigheid, zowel aan de binnen- als buitenkant. Denk aan vettigheid, restjes olie, vogelpoep of insecten. WD-40 kun je als schoonmaakmiddel gebruiken om dit soort vuil te verwijderen.

Waar kun je WD-40 beter niet voor gebruiken?

Uiteraard zijn er ook een aantal situaties waarin je beter géén WD-40 gebruikt. We noemen er een aantal

1. Niet voor vastzittende of roestige bouten en moeren

WD-40 is minder geschikt om vastzittende of erg verroeste bouten, moeren, sloten en klemmen mee los te krijgen. In deze gevallen kun je beter kruipolie gebruiken.

2. Spuit géén WD-40 op je fietsketting

Een fietsketting heeft regelmatig onderhoud nodig en dient voor een soepele werking met enige regelmaat gesmeerd te worden. Hiervoor is WD-40 niet het meest geschikte middel. Het werkt weliswaar wél tegen roest, maar het middel is niet vettig genoeg om de ketting te smeren. Voor dit karweitje gebruik je beter kettingsmeer, zoals kettingolie of ketting wax.

3. Pas géén WD-40 toe op gevoelige elektronica

WD-40 is niet geschikt om in je laptop, tablet, pc, televisie of smartphone te gebruiken. Daar is de elektronica van deze apparaten te gevoelig voor. Bereikt de olie de binnenkant van dit soort apparaten? Dan kan dat voor flinke schade zorgen. Contactspray is een beter alternatief voor gevoelige elektronica.

Raadpleeg in dit soort gevallen de handleiding van je product of informeer bij de fabrikant hoe je het beste te werk kunt gaan in het geval van specifieke problemen.

4. Wees voorzichtig met het gebruik van WD-40 op plastic

Het ligt wellicht voor de hand om WD-40 te gebruiken op plastic, en als je vuil wilt verwijderen, werkt het over het algemeen goed. Maar polycarbonaat en doorzichtig polystyreen raken door het gebruik van WD-40 beschadigd. Maar hoe kom je erachter of bepaalde plastic objecten van polycarbonaat zijn? Dat kan soms best ingewikkeld zijn.

Plastic objecten kun je daarom beter behandelen met een siliconenspray. Dan neem je het zekere voor het onzekere.

5. Gebruik géén WD-40 op keukenspullen

Een kurkentrekker of kelnersmes waarvan de uitschuifbare onderdelen klemmen, een blikopener die niet soepel meer loopt of plastic opbergbakken: WD-40 kun je beter niet toepassen op producten die je in de keuken gebruikt. Je wilt immers niet dat restanten WD-40 in contact komen met jouw voedsel.

Zijn er verder nog nadelen of gevaren aan (het gebruik van) WD-40?

Herhaaldelijke blootstelling aan WD-40 kan tot een droge of gebarsten huid leiden. Het inhaleren van de spray kan leiden tot duizeligheid en is uit gezondheidsoverwegingen sowieso geen goed idee: dit dien je te allen tijde te vermijden.

Het advies is dan ook om WD-40 buiten te gebruiken of in goed geventileerde ruimten.

Houd WD-40 ook uit de buurt van bronnen van warmte / hitte en open vuur. Het product is namelijk licht ontvlambaar. Je kunt de spray wél gebruiken bij temperaturen tussen de -50 en de 150 graden Celsius zonder dat de werking verandert. Vrijwel niemand zal ooit temperaturen meemaken die buiten deze bandbreedte liggen.

Ook is er de milieuimpact. De exacte samenstelling van WD-40 is geheim, maar het is een chemisch middel dat uit allerlei oliën en verschillende additieven bevat. Over het algemeen kun je wel stellen dat gebruik van WD-40 niet per se goed is voor het milieu.

Waar gebruik jij WD-40 voor? Laat het weten in de reacties.

Bron: ID.nl, Industore, RTL Nieuws, WD-40

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor