Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat zijn de voor- en nadelen van flitsbezorgdiensten?

15-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4424 keer bekeken
  •  
boodschappen 1127

Naast de normale bezorgdiensten van supermarktketens en online supermarkten zijn er nu ‘flitsbezorgdiensten’. Een jaar terug was dit fenomeen nauwelijks bekend, nu stampen de diensten in grote steden als paddenstoelen uit de grond. De bezorgers beloven in een mum van tijd je boodschappen te bezorgen. Dat is handig als je tijdens het koken beseft dat je een product vergeten bent. Wat moet je weten over dit soort bezorgdiensten?

In Nederland zijn er op dit moment vier flitsbezorgdiensten, namelijk de Duitse Gorillas en Flink, het Turkse Getir en het Britse Zapp. De snelle boodschappendiensten bevinden zich in allerlei steden, waaronder Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De bedrijven beloven, op Zapp na, de boodschappen binnen tien minuten te bezorgen. Zapp bezorgt binnen 20 minuten. Daarom ook de term ‘flits’, want ze zijn vliegensvlug. Bij je bestelling zie je wat de verwachtte bezorgtijd is.

Hoe werken de flitsbezorgdiensten?

Als klant kun je bijna de hele dag door via een app (en via de website in het geval van Flink) jouw producten bestellen. Bij sommige apps hoor je wel eerst een account aan te maken, bij andere kun je als ‘gast’ bestellen.

De bezorgers bieden elk minimaal duizend producten aan (en dan met name A-merken) en gaan in hun aanbod uit van de gemiddelde weekboodschappen. Je kunt er dus niet alleen terecht voor producten met een lange houdbaarheidsdatum, ook verse producten zijn aan te schaffen.

Koeriers wachten voor ‘dark stores’ (ook wel bevoorradingspunten) tot een order wordt geplaatst. Plaats jij een bestelling? Dan wordt deze in het distributiecentra verzameld en racet de bezorger op een elektrische fiets daarna naar jou toe om deze binnen de beloofde tijd te bezorgen.

Het gebruik van (elektrische) fietsen maakt een bestelling via flitsbezorgers duurzamer dan via andere bezorgdiensten, waarbij bijvoorbeeld een scooter of bestelbus wordt ingezet.

Welkomstkorting

Met scherpe prijzen en welkomstkortingen bieden de verschillende bedrijven tegen elkaar op om zo nieuwe klanten voor zich te winnen. Zo ontvangen veel bewoners in grote steden folders in hun brievenbus met een korting van 10 of 15 euro op een eerste bestelling. Als slimme consument kun je zo bij elke dienst je slag slaan en flink op je boodschappen besparen.

Overlast en onveilige verkeerssituaties: tijd voor regelgeving?

Wie al eerder van dit soort diensten gehoord heeft, kent het wellicht door de krantenkoppen over overlast in grote steden als Amsterdam. Doordat het verzamelen van koeriers bij de lokale minimagazijnen zorgt voor overlast en de tijdsdruk voor onveilige verkeerssituaties, is er een roep om speciale regelgeving rondom flitsbezorgers. Daarnaast vragen ook scholen om gemeentelijke regelgeving, omdat zij zien dat scholieren ongezonder eten in hun pauze door de bezorgdiensten.

Er is dan ook politiek aandacht voor het fenomeen. Zo kijkt GroenLinks naar de arbeidsvoorwaarden en rechten van werknemers en diende het in de gemeente Amsterdam een motie in voor onderzoek naar de diensten. Die motie werd aangenomen.

Businessmodel werkt alleen in grote steden

Door de belofte van de diensten, ‘bezorgen binnen tien minuten’, werkt het businessmodel alleen in grote steden. In kleine steden of dorpen is zo’n belofte namelijk moeilijk waar te maken, stelt Martijn Arets, expert in online platvormen, op NU.nl. Daarnaast is het moeilijk er winst te maken met het aantal klanten of bestellingen.

Is het wel winstgevend?

Daarnaast is er überhaupt de vraag of de flitsbezorgdiensten winstgevend kunnen zijn met hun opzet. Het personeel is namelijk duur en het proces is door het bezorgen van kleine orders vrij arbeidsintensief. Daarnaast zijn er locaties nodig om boodschappen op te slaan in de buurt van de consument en zorgen de welkomstkortingen voor een minder grote winstmarge.

Experts verwachten daarom dat het businessmodel in de toekomst gaat veranderen, met langere bezorgtijden en hogere bezorgkosten, meldt NU.nl. Dit zou grotere winstmarges mogelijk moeten maken.

getir flink gorillas zapp 1127

Bron: BNR, NU.nl, Parool, RTL Nieuws, Trouw, Volkskrant

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor