Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke verzekering sluit je af voor welk voertuig?

26-07-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2569 keer bekeken
  •  
motor 1127
Rijd jij een motor? Of vaar je graag met een boot? Dan dien je hiervoor in de meeste gevallen een verzekering af te sluiten. Lees hier alles wat je moet weten over verzekeringen voor jouw voertuig.
Wanneer je in het bezit bent van een motorvoertuig, zoals een brommer, auto of motor, en het voertuig op jouw naam staat, dien je een verzekering af te sluiten. Je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Ben je in het bezit van een boot? Dan ben je echter niet wettelijk verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Hieronder zetten we uiteen wat jij over verzekeren moet weten bij welk type voertuig.

Auto

Wil je een autoverzekering afsluiten, maar weet je nog niet welke dekking je moet nemen? Dan vind je hier alles wat je moet weten.

Oldtimer

Heb je een oldtimer? Dan bestaan er speciale verzekeringen, die vaak goedkoper zijn dan de gewone autoverzekering. Of een auto als oldtimer bestempeld wordt, verschilt per verzekeraar en per merk. Bij de meeste verzekeraars is een auto van 25 jaar of ouder een oldtimer. Er bestaan een aantal verzekeringen voor jonge oldtimers, ook wel ‘youngtimers’, auto’s van vijftien tot 25 jaar.
Wanneer je in het bezit bent van een oldtimer, dien je een WA-verzekering af te sluiten. Je kunt kiezen voor twee tarieven, namelijk het jaartarief – waarmee je het hele jaar mag rijden – en het zomertarief – waarmee je alleen gedurende de zomertijd (maart tot oktober) mag rijden.

Zelfrijdende auto

Voor zelfrijdende auto’s, die nog niet zijn toegestaan op de weg, is er op dit moment nog geen speciale autoverzekering. De verwachting is dat deze er wel komt, wanneer zelfrijdende auto’s wat gangbaarder worden. Er zijn nu namelijk ook nog geen zelfrijdende auto’s te koop in Nederland. Wel zijn er auto’s te kopen met zelfrijdende functies. Hiermee kun je dan bijvoorbeeld automatisch inparkeren.

Caravan

Is verzekeren bij een caravan nodig of niet? De Consumentenbond legt uit dat schade die je veroorzaakt met een caravan vaak gedekt is door de autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Schade aan de caravan zelf kun je dekken met een caravanverzekering. Let hierbij wel op het eigen risico en op de verschillende uitkeringsregelingen.

Camper

Een camper is een motorrijtuig en valt daardoor onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Dat betekent dat een verzekering verplicht is. De verzekering voor een camper wijkt af van de normale autoverzekering. Een verschil is dat de verzekering voor een camper vaak goedkoper is, aangezien je er ook minder vaak mee rijdt dan je normaal gesproken met een auto zou doen. Dat betekent dat de verzekeringsmaatschappij minder risico loopt, waardoor de premie omlaag kan. Wel zijn de verschillende verzekeringen en dekkingen vergelijkbaar met de autoverzekering. Zo heb je een WA-verzekering, een WA+-verzekering (ook bekend als beperkt casco) en een allriskverzekering (ook bekend als volledig casco).

Motor

Voor een motorverzekering gaan dezelfde richtlijnen op als voor een autoverzekering. Echter, als je een oldtimer hebt, is het bijvoorbeeld raadzaam om na te denken of je jouw motor het hele jaar door wilt verzekeren. Wanneer je tussen 15 december en 1 maart niet op je motor rijdt, kun je bij veel verzekeraars korting krijgen op je premie. Intussen blijf je dan bijvoorbeeld wel verzekerd voor diefstal, afhankelijk van je (aanvullende) verzekering.
Ook is het handig om na te denken over het meeverzekeren van je motorhelm en kleding. Zo is bij vele verzekeraars schade aan je helm en kleding meeverzekerd wanneer je een WA+- of allriskverzekering afsluit.

Brommer, brommobiel, bromfiets, snorfiets of brommobiel

Ben je in het bezit van een brommer of scooter? Zoals we hierboven al stelden, moet je ook dan in het bezit zijn van minimaal een WA-verzekering om de weg op te mogen. Aanvullend verzekeren is bij een bromfietsverzekering ook mogelijk. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om na te denken over een verzekering voor ongevallen voor opzittenden of over een aanvullende dekking waarmee je maar liefst drie jaar verzekerd bent van je aankoopbedrag.
Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met meer dan twee wielen met een beperkte maximumsnelheid. Ze gaan maximaal 45 kilometer per uur. Hieronder vind je een afbeelding van het voertuig. Ook voor de brommobiel geldt dus minimaal een WA-verzekering.
brommobiel 1127

Scootmobiel

Een scootmobiel telt als een motorrijtuig. Daarom is het verzekeren van het motorrijtuig verplicht, ondanks dat het voertuig slechts een lage snelheid kan bereiken. Om benadeelden financieel te beschermen is de WA-verzekering verplicht. Schades veroorzaakt met motorrijtuigen kunnen echter niet geclaimd worden op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Boot

Ondanks dat bootbezitters niet wettelijk verplicht zijn een WA-verzekering af te sluiten, wordt er volgens de ANWB in bepaalde situaties een WA-dekking verplicht gesteld door een beheerder of organisatie. Zo kun je hiertoe door de organisatie van een wedstrijd of de beheerder van een jachthaven worden verplicht. Ook bestaat er buiten Nederland in enkele landen wel een wettelijke verplichting. Dit is in veel landen in het Middellandse Zeegebied het geval, waaronder Griekenland, Italië, Kroatië en Spanje.
Besluit je je boot te verzekeren? Dan kun je kiezen uit een WA-dekking, een WA+-dekking en een allriskdekking. Dit is te vergelijken met de verzekering voor een auto. Met een WA+-dekking is je boot onder andere verzekerd tegen schade door diefstal of vandalisme. De allriskverzekering is de meest uitgebreide verzekering. Daarbij is je boot ook verzekerd voor schade door vorst en lekvaren.

Vliegtuig

Als eigenaar van een vliegtuig ben je – net als bij andere voertuigen – verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Bij een vliegtuig ben je daarnaast wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je ook de schade die jij veroorzaakt aan iemand anders of aan de spullen van een ander.
De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen voor luchtvaart bevatten zogeheten ‘sublimieten’. Welke bedragen je precies dient te verzekeren bij de aansprakelijkheidsverzekering verschilt per geval en persoon. Het doet er namelijk toe hoeveel vermogen je hebt, of je eventueel andere aansprakelijkheidsverzekeringen hebt afgesloten, hoeveel mensen je kan vervoeren, waarvoor het toestel gebruikt wordt en welke wetgeving er geldt.
Verder kun je ook schade aan het toestel zelf verzekeren, met bijvoorbeeld een allriskverzekering. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden!

Elektrische fiets

Nederland is een echt fietsland en sinds een paar jaar omarmen we ook de elektrische fiets massaal. Haalt jouw e-bike maximaal 25 kilometer per uur? Dan valt deze onder de categorie ‘gewone’ fietsen. In dat geval volstaat een fietsverzekering. Lees er hier meer over.
Bij een Speed Pedelec, een fiets die harder kan dan 25 kilometer per uur, gelden dezelfde regels als voor een bromfiets.

Schadevrije jaren meenemen

Hoewel het bij de meeste verzekeraars niet mogelijk is de schadevrije jaren van je scooter of brommer mee te namen naar je autoverzekeraar, kun je dat bij een enkele verzekeraar wel. Bij een motor is het iets gangbaarder, hoewel verzekeraars niet verplicht zijn de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met een motor mee te tellen voor je autoverzekering.
Artikel is geüpdatet op 26 juli 2021.
Heb jij nou een vraag over verzekeren? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor