WhatsApp verandert voorwaarden: wat moet je weten en doen?
08-04-2021
•
leestijd 3 minuten
•
13759 keer bekeken
•
WhatsApp, eigendom van Facebook, vraagt haar gebruikers om de vernieuwde voorwaarden te accepteren. De eerste keer gebeurde dit in januari. Na ophef hierover kwam er uitstel. Nu moet je vóór 15 mei akkoord gaan. Doe je dit niet, dan kun je geen appjes meer versturen of ontvangen. Waar moet je precies mee instemmen om dit te voorkomen?
Afgelopen januari paste WhatsApp haar gebruikersvoorwaarden en privacybeleid aan. Met een pop-up in de app kreeg je dit medegedeeld. Facebook sprak zelf van betere integratie met andere Facebook-producten (zoals Messenger en Instagram). Veel gebruikers waren onaangenaam verrast, getuige ook deze reactie van WhatsApp zelf.
Facebook is, na een betaling van 19 miljard dollar, sinds 2014 eigenaar van WhatsApp. Het big tech-bedrijf heeft geen goede reputatie als het om privacy gaat. Kassa liet dit in 2018 zien in De Fuik van Facebook. Tekst gaat verder onder video
Als WhatsApp laat weten dat het meer data van gebruikers gaat delen met andere diensten van moederbedrijf Facebook, waaronder Messenger, Instagram en Facebook, zijn de rapen gaar. De oproep van Tesla-baas Elon Musk op Twitter om Signal te gaan gebruiken in plaats van WhatsApp kreeg veel aandacht.
Concurrerende chat-apps als Signal en Telegram kregen er opeens veel gebruikers bij.
Uitstel, maar geen afstel
Facebook begreep dat er actie nodig was. Vanwege de ophef werd besloten om de wijzigingen niet op 8 februari te laten ingaan, maar op 15 mei. Uitstel dus, maar geen afstel… Want de veranderingen worden gewoon van kracht. Het argument voor uitstel was dat WhatsApp ‘de tijd wilde nemen om meer en beter uitleg te verschaffen’ aan de gebruikers.
Waarom wijzigt WhatsApp de voorwaarden?
Wat zit er achter de nieuwe voorwaarden van WhatsApp? Bedrijven kunnen met bedrijfsaccounts gebruikmaken van WhatsApp en daar timmert de app-dienst flink mee aan de weg. WhatsApp is onder meer bezig om bedrijven makkelijker te laten communiceren met klanten via appjes.
Een gebruiker ziet bijvoorbeeld op Facebook of Instagram een advertentie. Deze kan via een button het bedrijf rechtstreeks benaderen via WhatsApp. Facebook wil vervolgens, op basis van dit soort gedrag van de gebruiker, de advertenties die hij of zij ziet personaliseren. Big tech is big business, legt WhatsApp hier zelf uit.
Betere bescherming WhatsApp-gebruikers in EU
Er is wat betreft het delen van gebruikersdata door WhatsApp met andere Facebook-producten wel een groot verschil of je in Europa woont en WhatsApp gebruikt of daarbuiten. Dat heeft alles te maken met de geldende privacyregels en bescherming van burgers.
WhatsApp moet ook met de nieuwe voorwaarden blijven voldoen aan de Europese wetgeving en mag daarom geen privacygevoelige data delen met Facebook. Anders wacht het bedrijf hoge boetes. In de praktijk verandert er daarom voor appende Europeanen weinig vanaf mei. Je chatgesprekken blijven sowieso privé, vanwege de end-to-end beveiliging die WhatsApp gebruikt.
Je moet akkoord gaan om WhatsApp te kunnen blijven gebruiken
Toch is het accepteren van de nieuwe voorwaarden wel van belang, wil je kunnen blijven appen na de ‘deadline’ van 15 mei. Doe je dit niet? Dan zorgt WhatsApp ervoor dat je geen volledig gebruik meer kunt maken van de app-dienst. Appjes lezen of verzenden lukt dan niet meer. Het is niet zo dat je je account kwijtraakt of dat dit wordt verwijderd. Enkel het gebruik wordt flink beperkt.
Wel stoppen? Download je app-geschiedenis
Wil je stoppen met het gebruik vanwege de nieuwe voorwaarden of om een andere reden? Dan kun je de app-geschiedenis van chats zelf downloaden en opslaan zodat je die niet kwijtraakt. Hoe? WhatsApp legt dat hier uit in enkele stappen voor Apple en Android-gebruikers.