Berichtendienst Signal is in Nederland aan een opmars begonnen. Het wordt door gebruikers gepromoot als een veiliger alternatief voor WhatsApp, waardoor veel mensen het aanmoedigen of overwegen om over te stappen. Maar is dat ook echt nodig?
Zowel WhatsApp als Signal maken gebruik van end-to-end versleuteling, wat betekent dat de inhoud van je berichten versleuteld is en niet door Whatsapp en Signal zelf gelezen kan worden. Alleen is er een groot verschil als het gaat om de verwerking van de zogenaamde metadata. Dat is alle informatie over jou als gebruiker, zoals je locatie, het tijdstip van je berichten, met wie je communiceert, je contactenlijst en je telefoontype. Dat wordt gebruikt vooral gebruikt voor advertenties door Meta, het bedrijf achter WhatsApp, maar ook Facebook en Instagram.
Deze gegevens bewaren WhatsApp en Signal
Signal verzamelt vrijwel geen metadata. Het slaat alleen het minimale op, zoals de aanmaakdatum van je account en het laatste moment dat je de app hebt gebruikt. Maar dus niet jouw berichtinformatie, zoals WhatsApp wel doet. Daarnaast is Signal een non-profitorganisatie die draait op donaties zonder commercieel belang. Dat betekent dat Signal dus veel strikter is in het beschermen van je privacy.
Toch blijft de vraag: Moet je nu overstappen naar Signal? Momenteel is een volledige overstap lastig, omdat het gebruik van WhatsApp zo verweven is in ons leven. Maar zorg dat je je bewust bent van welke informatie je op welk platform deelt. Overweeg bijvoorbeeld om privacygevoelige informatie voortaan te versturen via Signal.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!