Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Willekeur bij publicatie voedselveiligheidswaarschuwingen door NVWA

17-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
NVWA 930x520
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit blijkt voedselveiligheidswaarschuwingen in 2017 vaak laat of helemaal niet te publiceren. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. 25 waarschuwingen komen 1 of meerdere dagen later op de site van de toezichthouder te staan. 28 gevallen haalden de site, Twitter of Facebook van de NVWA helemaal niet.
Glas, metaal, listeria en salmonella
Voedselveiligheidswaarschuwingen worden gedaan als levensmiddelen schadelijk kunnen zijn voor de consument. Vaak is er sprake van een terugroepactie of wordt publiek aangeraden het product niet te eten. In 2017 waren er onder meer waarschuwingen over bacteriën als listeria en salmonella of zat er glas en metaal in levensmiddelen. De meeste meldingen gingen over problemen met allergenen. In totaal kwam Kassa over afgelopen jaar 93 waarschuwingen tegen waarvan er 65 op de site, Twitter- en Facebookpagina van de NVWA zijn geplaatst.
Kamervragen
Coalitiepartij D66 wil dat de NVWA voortaan alle voedselveiligheidswaarschuwingen zo snel mogelijk op haar site plaatst. Voedselproducenten moeten daarvoor naast de melding dat er iets mis is ook altijd de publiekswaarschuwingen naar de NVWA sturen. Iets waar het volgens de partij nu nog vaak misgaat. Kamerlid Tjeerd de Groot van de partij wil hier de minister met schriftelijke Kamervragen op aanspreken.
Willekeur
Opvallende voorbeelden van voedselveiligheidswaarschuwingen die niet of laat worden gepubliceerd gaan over bloedworst en rundvleeskruiden. In september 2017 publiceert de NVWA een waarschuwing over bloedworst van supermarktketen Hoogvliet. Die is besmet met listeria en er volgt een terugroepactie. Twee maanden later blijkt de bakbloedworst van Hoogvliet besmet met listeria. Opnieuw is er een terugroepactie van Hoogvliet. Maar deze keer wordt er geen waarschuwing door de NVWA geplaatst.
Op 26 mei 2017 zet de Deense woonwinkelketen Søstrene Grene met verschillende vestigingen in Nederland een waarschuwing over Anna & Clara's rundvleeskruiden op haar site. Daar zitten de allergenen pinda’s en selderij in, maar dat staat niet tussen de ingrediënten. Pas 12 dagen later plaatst de NVWA de waarschuwing op haar site en social media.
NVWA wettelijk niet verantwoordelijk
Juist voor mensen met een voedselallergie is het belangrijk dat zij goed geïnformeerd worden over problemen met hun eten. Maar er is niet 1 instantie of plek waar alle veiligheidswaarschuwingen worden geplaatst. Dat komt doordat de NVWA wettelijk gezien niet verantwoordelijk is voor de communicatie van de waarschuwingen. Dat zijn de fabrikanten en die kunnen zelf kiezen op welke manier ze een productwaarschuwing plaatsen. Zo ontstaat een versnipperde verspreiding van de waarschuwingen en kan het voorkomen dat iemand met een allergie een veiligheidswaarschuwing mist.
Hoewel de NVWA dus niet alle waarschuwingen publiceert, is de toezichthouder in principe wel op de hoogte van alle problemen met levensmiddelen. Want als er iets mis is, zijn fabrikanten verplicht dat te melden bij de voedselwaakhond. De NVWA ziet het echter niet als haar taak daar dan ook altijd het publiek over in te lichten. Fabrikanten kunnen wel gebruik maken van de site van de NVWA om waarschuwingen te plaatsen. De toezichthouder ziet dat enkel als een service naar de voedingsproducenten en het publiek. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor