Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zo bestrijd je onkruid zonder gif

29-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2922 keer bekeken
  •  
onkruid wieden tuinieren 1127
Aan alle kanten schieten ongewenste planten omhoog in je tuin of op je balkon. Hoe kom je op een milieuvriendelijke manier van al dat onkruid af? We delen zeven tips!

Wat is precies onkruid?

De een vindt herderstasjes mooi. De andere koestert misschien wel de brandnetels in zijn tuin. Het label 'onkruid' is voer voor discussie. Wat is het precies? De Dikke Van Dale houdt het op: 'ongewenste plant(en) tussen gekweekte gewassen.' Het zijn vaak de grassen, kruiden en plantjes die je bestaande planten in de weg gaan zitten. Omdat ze de rest overwoekeren, in het zicht gaan staan, of gewoon lelijk zijn.

Begin vroeg in het jaar met bestrijden

Ook wanneer het op onkruid aankomt, geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom alvast een les voor volgend voorjaar. Start zo vroeg mogelijk met het verwijderen van ontluikend ongewenst groen. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder werk het is om het te elimineren.

Haal het weg tussen tegels

Tussen (stoep)tegels keert onkruid vaak snel weer terug. Je kunt beginnen met het gieten van kokendheet water. Houd kinderen wel uit de buurt en let op als je blote benen en/of voeten hebt. Na het begieten, zitten de wortels van het onkruid losser tussen de tegels en gaat verwijderen makkelijker. Het beste is om plantjes inclusief wortel te verwijderen, anders groeit het spul snel weer aan.

Doe veegzand tussen de voegen

Grond waarop nauwelijks iets groeit is brekerzand, ook wel veegzand genoemd. Dit is ideaal om op stoep en oprit tussen de voegen te gebruiken, in het voorjaar of als je klaar bent met wieden. Je haalt het geelgekleurde zand het bij een tuincentrum.

Gebruik stukken schors

Wil je voorkomen dat onkruid oprukt in de perken van je tuin of in je balkonbak? Gebruik dan stukken schors. Deze leg je tussen de vaste planten en struiken op de grond, zodat onkruid er niet kan ontkiemen.

Kies bodembedekkers

Een levend alternatief voor schors zijn bodembedekkers. Dat zijn plantjes die laag bij de grond en dicht op elkaar groeien. Te denken valt aan de gele- en gevlekte dovenetel, kruipend zenegroen, klokjesbloem, ooievaarsbek, maarts viooltje, maagdenpalm of wilde aardbei.

Wied regelmatig

Krijgt je ondanks deze maatregelen toch last van onkruid? Maak regelmatig een rondje over je balkon of door de tuin en trek alle zichtbare onkruid eruit. Kiemende plantjes kun je met de hand verwijderen. Meerjarige onkruiden met penwortels of wortelstokken kun je het best met een schepje met wortel en al uit de bodem halen, anders komen ze rap weer terug. Een wekelijkse rondgang door je tuin voorkomt dat wieden een klus wordt.

Eet je onkruid op

Tot besluit nog een leuk weetje. Enkele soorten onkruid uit je tuin kun je gewoon opeten. Van onder andere zevenblad, paardenbloem en veldzuring kun je bijvoorbeeld een lekkere salade maken. Beluister de radioreportage met Caroline Zeevat en Suze Peters, schrijvers van Het Onkruidboek, op de site van Vroege Vogels! Je leest er ook een recept van topkok Jim de Jong.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor