De grootste legale aanbieder van online gokken in Nederland (Unibet) geeft spelers geen inzage in hun speelgeschiedenis over de periode dat het bedrijf nog geen vergunning had. Die data hebben spelers nodig om een claim over de geleden schade in te kunnen dienen. Unibet en andere aanbieders zijn in het afgelopen jaar in soortgelijke zaken in binnen- en buitenland door rechters veroordeeld omdat er niet gespeeld had mogen worden zonder vergunning.
Unibet, dat alleen al in Nederland tienduizenden claims vreest, stelt dat het dit niet kan doen, omdat het niet de ‘juridische controle’ over deze gegevens heeft. Het beroept zich bovendien op internationaal vastgelegde privacyregels. Maar Unibet frustreert inmiddels niet alleen de inzage in spelersdata, maar ook uitkering van door de Nederlandse rechter al opgelegde schadevergoedingen. Het bedrijf haalt alles uit de kast om zich aan haar verplichtingen te onttrekken en maakt daarbij handig gebruik van gokparadijs Malta waar het moederbedrijf is gevestigd.
Tweede Kamerleden Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Michiel van Nispen (SP) volgen dit dossier al jaren op de voet. Zij roepen de Kansspelautoriteit op nu eindelijk de vergunning voor dit bedrijf in te trekken. Unibet lapt de regels aan de laars en houdt zich keer op keer niet aan internationaal vastgestelde juridische afspraken, stellen zij. “Ze hebben al eerder een gele kaart gehad,” zegt Mirjam Bikker. “Nu is het tijd voor een rode kaart.” Maar Malta, waar het bedrijf en haar juridische opvolgers gevestigd zijn, handhaaft daar niet op.
Wanneer Kassa zich verder verdiept in dit onderwerp, stuiten we op nog iets wat vragen oproept. Een speler die we spreken zegt ons dat het eenvoudig is om de wettelijke stortingslimieten – die ervoor moeten zorgen dat spelers niet ineens hoge bedragen kwijtraken – makkelijk kunnen worden omzeild bij Unibet. Je hoeft aan de aanbieder alleen maar te verklaren dat je niet gokverslaafd bent en eventueel nog een financieel bewijs overleggen – dat makkelijk gefaket kan worden – en je mag de limiet verhogen.
Als we zelf proef op de som nemen en ons inschrijven bij Unibet, blijkt dat de maandelijkse limiet van 350 euro, zoals de wet voorschrijft, makkelijk verhoogd kan worden tot 50.000 euro. Hiervoor krijgen we alleen een medewerker in een chat te spreken die vraagt of we ons realiseren dat de limiet hoog is en of we dit kunnen veroorloven. Aanvullend schriftelijk bewijs is niet nodig. Wat niet zou moeten kunnen, blijkt kinderlijk eenvoudig.
Unibet komt met een ingewikkeld antwoord om dit goed te praten. Volgens hen klopt het dat de limiet kan worden verhoogd, maar als je daadwerkelijk bij wilt storten, wordt je alsnog financieel gecheckt. “Volgens de huidige regelgeving kan iemand, zelfs als hij of zij het bruto stortingslimiet verhoogt, nog steeds niet meer dan 700 euro per maand storten of verliezen zonder het succesvol toetsen van iemands financiële draagkracht.” Of dat ook in de praktijk gebeurt, is maar de vraag.
De uitgebreide reactie van Unibet lees je hier.
Ook de volledige reactie van de Kansspelautoriteit kun je hier teruglezen.
Ben je geïnteresseerd in het onderwerp gokverslaving en online gokken en wil je meer weten?
Raadpleeg de website Casinozorgplicht.nl.
Of lees dit boek van Michael van Dijk: U heeft helaas niets gewonnen. De gokindustrie en mijn verslaving ontrafeld.
Wil je meer weten over de massaclaim die tegen verschillende gokbedrijven loopt, kijk dan hier: dynamietnederland.nl
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!