Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Zo snel mogelijk verbod op bitcoin,' maant CPB-directeur

11-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
321 keer bekeken
  •  
1127bitcoin
Het kabinet moet snel een verbod invoeren op de productie, handel en het bezit van een cryptomunt als bitcoin. Dat schrijft Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau (CPB) in het Financieele Dagblad. Volgens hem is het onvermijdelijk dat 'de cryptozeepbel knapt.' 
De landen die daar als laatste actie tegen ondernemen, zullen de klos zijn, waarschuwt Hasekamp. "Hoe langer we wachten, hoe groter de negatieve gevolgen van de uiteindelijke crash."

'Ongeschikt betaalmiddel'

Hasekamp wil een voorbeeld nemen aan landen als China. Daar wordt het handelen in en het zogenoemde 'minen' van digitale munten mogelijk illegaal. Een groot aantal accounts op het Chinese Weibo-platform, vergelijkbaar met Twitter, is geblokkeerd vanwege hun link met crypto's. Net als de Chinezen ziet Hasekamp een digitale versie van al bestaande munteenheden als een mogelijke verbetering voor het huidige geldstelsel.
Cryptomunten zoals bitcoin zijn volgens de CPB-directeur ongeschikt als rekeneenheid en betaalmiddel. "Waardevastheid bestaat niet, het gebruiksgemak lijdt onder een gebrek aan acceptatie en de veiligheid wordt ondergraven door regelrechte zwendelpraktijken", schrijft hij. Hasekamp vindt dat crypto's alleen op het gebied van privacy en anonimiteit goed scoren, wat aantrekkelijk is voor criminelen.

'Geen vervanger van geld'

De waarde van cryptomunten is volgens Hasekamp gebaseerd op de hoop dat ze ooit echt geld zullen vervangen. "Maar dat gaat dus niet gebeuren", schrijft hij. Hasekamp rekent erop dat een verbod automatisch leidt tot waardedaling van cryptovaluta. "Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen."
Het CPB geldt als een belangrijk adviseur van het kabinet. Hasekamp is er sinds maart 2020 directeur. De organisatie wees al in 2018 op de risico’s van cryptohandel, maar concludeerde toen dat strengere regulering nog niet nodig was.

Strenge of soepele regelgeving

Maar kan er wel een nationaal verbod op cryptomunten worden ingevoerd? Het valt te bezien, omdat cryptomunten niet door een financiële instelling worden uitgegeven. Wopke Hoekstra wees in 2018 als minister van Financiën een verbod op cryptomunten van de hand. Andere landen kiezen juist voor een andere koers. In El Salvador is de cryptomunt bitcoin afgelopen week goedgekeurd als een wettig betaalmiddel.
De vrees voor strengere regelgeving heeft invloed op de koers van de bitcoin. Die is op dit moment 36,5 duizend dollar waard, bijna de helft van de waarde die het in april had (65 duizend dollar). De onrust wordt onder meer toegeschreven aan vrees voor strengere regelgeving en de ophef over het hoge energieverbruik bij het minen van digitale munten zoals bitcoins.

Anoniem?

Eerder deze week reageerde de koers van de bitcoin op een bericht dat de Amerikaanse autoriteiten de hand hebben kunnen leggen op miljoenen dollars aan bitcoins. Op de cryptomarkt zijn daardoor zorgen ontstaan dat de bitcoin toch niet zo veilig en anoniem blijkt te zijn als gedacht. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor