Patiënt kan niet in ziekenhuis terecht door zorgplafond
08-12-2018
•
leestijd 3 minuten
•
786 keer bekeken
•
Je hebt borstkanker gehad. De arts ziet een plekje op je darmen en je hebt een darmonderzoek nodig om uit te sluiten dat het niet weer kanker is. Maar het ziekenhuis wijst je de deur, omdat het zorgplafond is bereikt. Het overkwam mevrouw Visser en ze is niet de enige. Veel patiënten lopen momenteel bij verschillende zorgverleners tegen een zogenoemd zorgplafond aan.
Veel ziekenhuizen hebben momenteel te kampen met een zorgplafond. Dat is een afspraak tussen het ziekenhuis en de zorgverzekeraar over hoeveel zorg zij mogen verlenen. Als dat geld op raakt, is het zogenoemde zorgplafond bereikt. Het ziekenhuis krijgt dan geen vergoeding meer van de zorgverzekeraar voor de gevraagde behandeling.
Verschillende verzekeraars
Patiënten van verschillende verzekeraars lopen daar momenteel tegenaan. Zo neemt het Zuyderland Ziekenhuis op dit moment geen patiënten aan die zijn verzekerd bij VGZ. Oogziekenhuis de Zonnestraal heeft momenteel geen ruimte voor CZ-verzekerden en het Deventer Ziekenhuis wijst Achmea-klanten de deur. Zij moeten zelf op zoek naar een andere zorgverlener.
Mevrouw Visser wordt doorverwezen naar het Medisch Centrum de Veluwe, maar krijgt daar tot haar ontsteltenis te horen dat het zorgplafond is bereikt. Medisch Centrum de Veluwe vertelt Kassa dit afschuwelijk te vinden, maar moet momenteel klanten van zowel Menzis als CZ de deur wijzen. "Weet dat wij al sinds september in onderhandeling zijn met Menzis om meer budget te krijgen. Na keiharde onderhandelingen met VGZ is het uiteindelijk wel gelukt om er geld bij te krijgen. VGZ-patiënten kunnen wij daardoor wel helpen, terwijl we klanten van CZ en Menzis de deur moeten wijzen", legt Adnan Yokaribas, directeur financiën van het Medisch Centrum de Veluwe uit.
Onwenselijk
Patiënten kunnen er via de website van de verzekeraar niet of nauwelijks achter komen of het zorgplafond is bereikt. Vergelijkingssite Zorgkiezer vindt dat een onwenselijke situatie. "Het is voor de consument ontzettend lastig te achterhalen of zorgverleners een zorgplafond hanteren. Hierover wordt nauwelijks tot niet gecommuniceerd op de website van zorgverzekeraars."
Uit onderzoek van Kassa in samenwerking met Zorgkiezer blijkt dat geen van de verzekeraars die zorgplafonds hanteren voor eerdergenoemde zorgverleners, hierover duidelijk communiceren op hun website. Ook valt nauwelijks informatie te vinden over wat een zorgplafond is en hoe de verzekeraar daarmee omgaat.
Toezicht
De Zorgautoriteit laat weten dat zorgverzekeraars wel goed op hun website zouden moeten communiceren over het bestaan van zorgplafonds en neemt de meldingen van Kassa hierover mee in haar toezicht op de zorgverzekeraars. Woordvoerder Erik Bloem: "Op dit moment vinden contractonderhandelingen plaats voor 2019. We merken dat tegen het einde van het jaar patiëntenstops in de media komen. Wij vinden dit onwenselijk, omdat hiermee contractonderhandelingen over de rug van de patiënt worden uitgevochten. Zorgverleners en zorgverzekeraars zouden hierover tijdig goede afspraken moeten maken, zodat patiënten hiervan niet de dupe worden."
Menzis laat naar aanleiding van onze uitzending weten mevrouw Visser nu wel in het Medisch Centrum de Veluwe terecht kan voor een darmonderzoek. Na lange onderhandelingen is het plotseling gelukt om het zorgplafond tegen alle verwachtingen in toch op te hogen. Ze zeggen echter dat het niet door de uitzending van Kassa komt...
De zorgverleners kan ik alleen maar complimenteren; onder alle omstandigheden blijven zij zorg verlenen. Alleen het zorgsysteem is zo ziek, dor en door rot. Ziekenhuizen kunnen failliet gaan, geen zorg verlenen ivm een "zorgplafond", wat is er loos? En we laten het allemaal geworden. Stel je nu eens voor: je bent verzekerd bij Menzis of CZ, je krijgt een ongeval en je moet naar een ziekenhuis. Sorry meneer of mevrouw, we hebben een zorgplafond en we kunnen u helaas niet helpen. En de NZA schrijft een nieuwe beleidsbrief.
En dan te bedenken, dat er zoveel mensen gratis gebruik maken van de zorg. Pas als je zelf zorg nodig hebt en je krijgt het niet, realiseer je je, dat niets voor niets gaat. Ofwel die rekening wordt op ons allen verhaald. Maar goed, dat wilden we toch zo graag?!
Zeer triest dit en dan geven we per maand al zoveel uit aan onze premie! Betalen we dan echt voor niks? Dit kan je toch geen zorg meer noemen? Zelfs honden hebben het beter! Moeten we dan massaal gaan stoppen met betalen? Als niemand meer betaald gaan ze misschien wel beter hun best doen voor alle zieken onder ons? Of laten ze ons gewoon lijden en dood gaan? Waar gaat onze geld heen? Ze verdienen echt genoeg aan ons!
Schande ,eerst wel allerlei onderzoeken week na week en dan is er de uitslag en dan niets aan doen in en in triest ,zeker om dit levens bedreigend is .Heel veel sterkte Mevr. Visser en hopen dat het toch snel gebeurd . Zelf heb ik het met een schouder die niet geopereerd wordt omdat ik niet jong genoeg ben en als ik 15 jaar ouder zou zijn werd het niet gedaan .ik ait er net tussen in .eerst onderzoek dan echo dan uitslag niet duidelijk genoeg dan weer weken later MRI dan uitslag duidelijk schouder in de pees en dan zeggen er wordt niet geopereerd ,eerst oefenen over 3 maanden terug met pijn alsnog operatie .ik heb nu het gevoel dat ook het Z-H waar ik behandeld ( of niet behandeld ) aan zijn quota zit .
Ik woon al bijna 18 jaar in Duitsland en kan gewoon zonder verwijsbrief naar de specialist en er is ook nog nooit een eventuele doorverwijzing geweigerd.. Je hoeft nooit lang op een afspraak te wachten en ik ben altijd in het ziekenhuis geholpen. Ben blij niet meer afhankelijk van de Nederlandse zorg te zijn.
Al diverse keren in het nieuws geweest einde jaar, en toch blijven wij dit in NL gewoon accepteren. Waar heb ik een verZEKERing voor ? Toch om her onzekere risico om te zetten in een ZEKERe oplossing ? Dat zorgverzekeraars te weinig hebben ingekocht is HUN p[probleem, waar ZIJ voor opdraaien en NIET de verZEKERde. Dus... geen zorg ingekocht, dan vliegt u me desnoods maar naar Australië.. op de kosten van de ZORGverzekeraar. Gewoon, uw zorgverplichting nakomen, desnoods afgedwongen via een kort geding bij de rechter.
Sterkte en beterschap voor mevrouw Visser.Nederland heeft dit te danken aan de Privatisering en Marktwerking.
Dankjewel heer Hans Hoogervorst, dankjewel VVD
Woekerwinst in de zorg ? Bloedgeld !
Waarom komt dit nu pas uit? Afspraken van zorgverzekeringen met ziekenhuizen horen beoordeeld te worden door belanghebbenden (ministerie, patientenverenigingen, zorgverleners enz.) Pas als alle stakeholders hun fiat eraan hebben gegeven zouden die afspraken door moeten gaan.
Het is toch niet normaal in Nederland ( waar de schell geen belasting betaald en dat ze de dividend belasting wilde afschaffen) dat als je hulp nodig hebt je dat niet krijgt omdat de verzekering maatschappijen niet genoeg in kopen?Wij maken het in onze omgeving ook mee ,een wachtlijst van 1 1/2 jaar voor een GGZ instelling, en wachtlijsten bemiddeling doen ze gewoon niet aan. Ik hoop dat deze mevrouw van de uitzending de medische zorg krijgt die ze nodig heeft.
Ik vraag me weleens af als het bij de heren in Den Haag , iets in de fam.gebeurd of, de verzekering maatschappij dat het zelfde zegt ,als tegen heel veel. mederlanders die echt dringend hulp nodig hebben en het niet krijgen !!!
Ook ik heb een behandeling nodig die ik niet krijg. Tegen mij zeggen ze gewoon "we kunnen niks aan je doen" dan wel geven ze halve informatie. Op internet en info van ziekenhuizen zelf lees ik echter dat er veel meer mogelijk is dan mij wordt verteld. Confronteer ik de arts hiermee, dan wordt er doodleuk gezegd, voor jou niet.Zonder dat er een onderzoek komt. Uitleg kan ik ook wel vergeten. Vraag me af of hier sprake is van klasse zorg, zoals er ook sprake is van klasse justitie.Ik heb geen vertrouwen meer in de medische wereld. 1 ding is duidelijk. Ik kan stikken en het kan ze niks schelen.
Ben ik effe blij dat ik in België woon en geniet van de beste gezondheidszorgen. Geen gedoe met zorgplafonds. Ik kan naar de dokter en ziekenhuis gaan dat ik verkies. Nu begrijp ik waarom ik zoveel wagens met een NL- kenteken op de parking van vooral de ziekenhuizen in de grensstreek zie.