Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgt de kat van de buren voor overlast? Raadpleeg deze katvriendelijke tips

13-09-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
51493 keer bekeken
  •  
kat poes kater huisdier tuin 1127
Veel mensen ergeren zich groen en geel aan de aanwezigheid van de kat van de buren in de voor- of achtertuin. Deze poept, plast en gaat op vogeltjesjacht. Welke diervriendelijke tips om katten te weren werken echt? En welke kun je maar beter overslaan? Wij gingen te rade bij een kattengedragsdeskundige.
Katten scharrelen rond omdat ze van nature territoriale dieren zijn. Zie je er eentje regelmatig door je tuin lopen? Dan is dat voor jou misschien irritant, maar voor de kat is dat natuurlijk gedrag. Diana Kraa is gedragstherapeut voor katten bij een landelijke organisatie van diergedragsdeskundigen. Hoe denkt zij over de diverse middelen die er zijn om katten te weren? Werken ze: ja of nee? En wat zijn de absolute aanraders?

1 - Ultrasoon geluid of hoge geluidsgolven

Wil je een buurtkat uit je tuin houden dan kun je een kattenverjager kopen. Zo’n apparaatje verspreidt een toon die voor het dier irritant is. ‘Werkt het ook echt of is het nep?’, vroeg Borgje zich af op ons Kassa-forum.
 
Ja, geluidsverspreiders kunnen werken zegt Diana Kraa. Toch raadt ze dit soort apparaatjes niet aan. Er zijn immers meer dieren die het extreem hoge geluid kunnen waarnemen. “Het konijn van de buren dat de hele dag dat geluid hoort, kan er gek van worden”, waarschuwt Kraa. “Ook zijn er katten die zich er niet aan storen, dus bij die helpt het geluid niet.”

2 – Spuiten met water

Dringt een kat ongewenst de tuin binnen, dan kun je deze ook verjagen met een straal water uit de platenspuit of tuinslang. “Dat valt voor mij onder de categorie: je tuin onaantrekkelijk maken, zodat de kat daar liever niet komt”, stelt de kattengedragsdeskundige. “Dat is een methodiek die zeker kan werken. De kat krijgt dan door dat een tuin niet leuk is om te zijn.”
Je moet het wel consequent volhouden om de kat dit door te laten krijgen, tekent Kraa daarbij aan. Ook vindt zij een harde straal uit bijvoorbeeld een tuinslang “niet erg katvriendelijk.” Een klein beetje water gooien of in de handen klappen is volgens haar een beter alternatief. Maar het is een tip voor de volhouders, want dit één keertje doen is niet genoeg. 

3 – Helpen geuren?

Er zijn speciale geurtjes, bijvoorbeeld in sprays, op de markt die claimen katten weg te jagen. “Dat is niet zo heel erg effectief”, oordeelt Kraa. “Als het een keer regent, is het weg.” Toch kunnen geuren wel helpen om een tuin onaantrekkelijk te maken. Aan citroengeur hebben de dieren volgens Kraa een hekel. “Er zijn planten die een citroenachtige geur afgeven. Die blijven staan en geven hun geur ook af als het heeft geregend.” Aanraders zijn volgens haar de citroenverbena en ooievaarsbek. Ook de vuurwerkplant verspreidt een sterke geur waar katten een hekel aan hebben.

4 – Stroomdraad om de tuin

Je tuin afbakenen met schrikdraad is ook een optie om katten te weren. Bij aanraking krijgt het dier een lichte schok. Hierbij gaat het uiteraard om het schrikeffect. “Ik heb zelf weleens zo’n schok gevoeld en vindt zo’n draad niet erg katvriendelijk”, oordeelt Kraa. Geen aanrader dus. Bovendien laten niet alle dieren er zich door afstoppen. “Er zijn katten die denken: ‘het zal wel.’ Die nemen het schokje op de koop toe en stappen daarna over de draad heen.”

5 – Dek de bodem af

Kraa heeft zelf een tip uit de categorie: maak je tuin onaantrekkelijk. “Dek de bodem af. Katten doen hun behoefte graag in los zand. Door bodembedekkers in je tuin te planten, kunnen ze niet gaan graven.” Een alternatief voor bodem bedekkend groen is kippengaas, adviseert Kraa. “Dit kun je op de grond spannen of een paar centimeter ingraven zodat je het niet ziet.” Ook hiermee voorkom je dat een kat in de grond graaft, alvorens die zijn of haar behoefte doet.  

6 – Tuin afzetten?

Als je niet wilt dat de kat van de buren komt rondstruinen, dan kun je ook ertoe overgaan om de tuin af te zetten. Dat klinkt als een drastische stap, maar volgens Kraa kan dat best meevallen. “Zorg dat je bij de ingangen van je tuin struiken met stekels dicht tegen elkaar plant. Katten houden niet van die stekeltjes. In plaats van een stekelstruik is gaas ook een optie om een ingang te blokkeren.”

7 - Rolsysteem op muur of schutting

Baasjes van katten die hun huisdier het liefst op eigen terrein houden, kunnen volgens Kraa ook aan de slag om te voorkomen dat het dier door de buurt gaat lopen. “Een goede manier om je tuin af te zetten is het aanbrengen van een rolsysteem. Die bevestig je boven op een schutting of muurtje. De rollende stang zorgt ervoor dat een kat geen grip krijgt, waardoor die niet er meer overheen kan klimmen”, aldus de gedragsdeskundige. "En je kunt je eigen tuin ook afzetten met ijzeren staanders met gaas ertussen gespannen. Dat werkt ook goed."

8 – Een kattenhoekje maken

Lukt het je maar niet om een kat uit je tuin te houden? Of wil je niet dat het beestje overal z’n behoefte gaat doen? Dan adviseert Kraa om een klein stukje zand vrij te houden. “Als je de bodem afdekt en een hoekje vrijlaat, dan kan die daar terecht. Dan heb je in de rest van je tuin tenminste geen last van urine of kattenpoep.”

9 – Een kattenren

Kraa is er voorstander van om katten naar buiten te laten. Wil je als baasje niet dat je geliefde dier de benen neemt of een gevaarlijke straat oversteekt, dan kun je de aanschaf van een kattenren overwegen. “Die zijn er in verschillende maten. Hoe groter hoe beter”, tekent ze er wel bij aan. “Katten hebben een natuurlijke behoefte aan rennen, klimmen, springen en op een prooi jagen. Het is goed voor het welzijn om ze dit te kunnen bieden in de vorm van een buitenruimte. In de ren of tuin of op je balkon moet dan wel een krabpaal of grote takken aanwezig zijn. Richt de plek dus een beetje in", raadt Kraa aan. "Met een grote ren of een afgeschermde tuin kun je ze op een veilige manier laten spelen. Zo voorkom je ook overlast voor de buren.”

10 – Vogeltjesjacht voorkomen

Katten zijn jagers en vogeltjes zijn een geliefde prooi. “Het zijn roofdieren”, stelt Kraa. “Uit onderzoek is gebleken dat ze minder de neiging tot jagen krijgen als je ze eten geeft met meer vlees. Het verzadigde gevoel tempert de jachtlust.” Een andere optie is om meer met je kat te gaan spelen. “Ook daarmee verminder je de behoefte bij het dier om erop uit te trekken om te gaan jagen.”

Deel je tip met iedereen!

Weet jij nou ook een (diervriendelijke) tip die in de praktijk écht blijkt te helpen tegen katten in de tuin? Deel die met een reactie onder dit artikel met anderen.

Hoe zorg ik dat mijn kat de kattenbak gaat gebruiken?

Wil je ervoor zorgen dat je kat de kattenbak gaat gebruiken? En zijn of haar behoefte niet in de tuin van de buren doet? Bekijk hier de video met een tip van dierengedragsdeskundige Eline.
Benieuwd naar meer tips van Eline om het gedrag van honden en katten in goede banen te leiden? Raadpleeg ons speciale dossier Huisdiergeklier!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor