Zorgverzekering en zwangerschap: wat moet je weten?
27-01-2021
•
leestijd 3 minuten
•
1518 keer bekeken
•
Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan is het een goed idee om een blik op je zorgverzekering te werpen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Want wat wordt er precies vergoed? Je leest het hier!
Wat vergoedt de basisverzekering?
Heb je voldoende aan je basisverzekering of zul je toch een aanvullende verzekering moeten afsluiten? Dat is afhankelijk van de zorg die je wilt of gaat krijgen. Sommige vergoedingen voor zwangerschap krijg je helemaal of gedeeltelijk vergoed uit de basisverzekering en voor andere vergoedingen moet je een aanvullende verzekering aansluiten, stelt Independer. In principe wordt de zorg vergoed die moeder en baby nodig hebben voor, tijdens en na de bevalling. We leggen hieronder uit wat er wel en niet wordt vergoedt.
Verloskundige wel, kraamzorg niet geheel
Vanuit de basisverzekering wordt de verloskundige vergoed. Dit geldt voor alle afspraken en controles. Echter, sommige kosten rondom verloskundige zorg kunnen wel ten laste komen van het eigen risico. Denk hierbij aan geneesmiddelen en vervoerskosten.
Voor kraamhulp geldt echter een eigen bijdrage. Het aantal uren dat een vrouw kraamzorg nodig heeft, wordt bepaald door een indicatieprotocol. Hierdoor kan het aantal uren dat wordt vergoed variëren van 24 tot 80 uur, verdeeld over maximaal tien dagen vanaf de dag van bevalling. Je kunt je wel aanvullend verzekeren voor kraamhulp. Kies dan wel een kraambureau uit dat onder contract staat bij de verzekeraar om voor de vergoeding in aanmerking te komen. De eigen bijdrage bij kraamzorg bedraagt in 2021 4,60 euro per uur.
Echo’s, medische nazorg en meer
Echo’s voorgeschreven door de huisarts, gynaecoloog of verloskundige, de 20-wekenecho en de medische nazorg na een bevalling worden ook vergoed. De 8-wekenecho wordt alleen vergoed op basis van een medische indicatie. Daarnaast worden bloedonderzoek, gynaecologische hulp en bepaalde geneesmiddelen vergoed.
Bevallen met of zonder medische indicatie
Of sommige behandelingen of afspraken vergoed worden, is afhankelijk van een medische indicatie. Vrouwen hebben de keuze om thuis te bevallen, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis. Een thuisbevalling wordt volledig gedekt door de basisverzekering, maar bevallen in het ziekenhuis wordt alleen vergoed als dit medisch noodzakelijk is. Bij een bevalling in een geboortecentrum zonder medische indicatie geldt een eigen bijdrage van 369,40 euro. De rest wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
NIPT test, vruchtwaterpunctie en vlokkentest
Verder krijg je een NIPT test, vruchtwaterpunctie en vlokkentest vergoed indien hier een medische indicatie voor is. Verder wordt een ziekenhuisopname vergoed tijdens je zwangerschap als er complicaties plaatsvinden.
Eigen risico
Niet alleen is het belangrijk om te kijken naar wat in de basisverzekering valt, ook is het goed om te letten op het eigen risico. Zo betaal je bijvoorbeeld voor verloskundige zorg en kraamzorg geen eigen risico, maar voor bloedonderzoek en gynaecologische hulp dan weer wel. Hier zie je wat er wel en niet onder het eigen risico valt.
Aanvullend verzekeren
Zoals vermeld zijn er bepaalde zaken die je niet uit je basisverzekering vergoed krijgt. Het gaat hierbij om zwangerschapscursussen, bekkenfysiotherapie, babymassage, een kraampakket, hulp bij borstvoedingsproblemen, ivf-behandelingen – na de derde poging – en een bevalling in het ziekenhuis zonder medische oorzaak.
Vermeldt de geboorte bij je verzekeringen
Indien het kind geboren is, is het belangrijk de geboorte van je kind zo snel mogelijk door te geven aan je verschillende verzekeraars, zoals je zorgverzekeraar, reisverzekeraar en uitvaartverzekeraar. Het is handig om hiervoor alvast een conceptmail op te stellen, die je na de geboorte kunt versturen.