Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Aanslagpleger Israelisch restaurant: 'De vulkaan in mij barstte'

  •  
11-07-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
HaCarmel
De 29-jarige Syrische asielzoeker Saleh A. die ervan wordt verdacht op 7 december vorig jaar de ruiten van een Israëlisch koosjer restaurant in Amsterdam-Zuid te hebben ingeslagen en vervolgens een Israëlische vlag te hebben gestolen, stond woensdag voor de rechter.
De rechter heeft Saleh A.  een celstraf van zes weken opgelegd, deze heeft hij inmiddels al uitgezeten. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van vier weken met een proeftijd van twee jaar.
Saleh A. wordt veroordeeld tot een zwaardere staf dan een vernieler in een doorsnee-zaak, zegt de rechtbank. #HaCarmel
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tijdens de behandeling van de zaak fors rekening gehouden met de context waarbinnen de vernieling en diefstal hebben plaatsgevonden, dat meldt Rechtbankverslaggever Saskia Belleman  van De Telegraaf . De verdachte werd officieel vervolgd voor vernieling en diefstal.
Volgens de Officier van Justitie (OvJ) kunnen vernieling en diefstal worden bewezen, want juridisch gezien is er geen sprake van discriminatie of terrorisme. Tegelijkertijd is er wel sprake van discriminatoire aspecten aan de vernieling.
Het OM eiste in eerste instantie 52 dagen gevangenisstraf, gelijk aan het voorarrest van A., een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en een contact- en gebiedsverbod gedurende een proeftijd van 2 jaar. Dat contact- en gebiedsverbod geldt voor een straal van 100 meter rond de horecazaken van de familie Bar-On.
Ook moet Saleh A. voldoen aan alle eerder genoemde voorwaarden, zoals behandeling, begeleid wonen, toezicht van de Reclassering. #HaCarmel
Saleh, die nu vier jaar in Nederland is, draaide naar eigen zeggen volledig door toen hij de Israëlische vlag opmerkte bij het eethuis. "Toen knapte er iets in mij. De vulkaan in mij barstte. Het kwam door de beslissing van Trump om de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te vestigen", zei hij in een interview met De Telegraaf .
Saleh A. ontkende later anti-semitische gevoelens te koesteren. Hij kwam tot zijn daad “uit verdriet over de situatie in Palestina”, zei hij. En ook vanwege de erkenning door president Trump van Jerusalem als hoofdstad van Israël. #HaCarmel
Zorgwekkender was dat Saleh A. ook tijdens een eerdere pro formazitting zei dat het inslaan van de ruiten van #HaCarmel “de eerste stap” was. Wat hij daarmee bedoelde en wat de eventuele volgende stap zal zijn, wilde hij niet zeggen.
“Dat vertel ik later. Dat hoeft niemand te weten”, zei Saleh A. En ook: “Deze zaak is afgelopen. Het was een boodschap.” #HaCarmel
Tijdens de zitting weigerde A. vragen te beantwoorden en bleef hij ratelen over "de noodzaak om de Palestijnse zaak te bespreken", schrijft Belleman. "Tegen de Reclassering heeft A. gezegd dat hij een vulkaan was die op uitbarsten stond."
Salah A. heeft de rechtszaak van woensdagmiddag niet in hechtenis hoeven afwachten. 
Hij kreeg wel een gebiedsverbod, moest meewerken met de reclassering en meewerken aan onderzoek door gedragsdeskundigen. Het contact met de reclassering verliep niet best. Hij liep op 9 januari weg uit een gesprek. #HaCarmel
"Toch besliste de rechtbank dat hij niet vanwege een schending van de voorwaarden opnieuw achter de tralies hoefde", aldus Belleman. "Hij kreeg nog een kans. Hem werd nogmaals uitgelegd wat de voorwaarden bij zijn vrijlating waren. Vanaf dat moment hield Saleh A. zich beter aan de voorwaarden.
Tot mei. Hij kwam twee keer niet opdagen bij de Reclassering. De officier van justitie liet hem weer aanhouden, en vroeg om opheffing van de schorsing van de hechtenis. In dit geval wees de rechtbank de vordering wel toe. Hij moest 28 dagen terug achter de tralies. In totaal heeft A. 52 dagen vastgezeten."
De eigenaar van #HaCarmel , Sami Bar-On, claimt een schadevergoeding. En ook eist hij een contact- en gebiedsverbod voor Saleh A. Dat laatste vindt hij volgens advocaat Loonstein het belangrijkst.
"De grootste angst voor de mensen van restaurant HaCarmel is dat Saleh A. opnieuw toeslaat. “Wat gebeurd is, is gebeurd. Maar wat gaat er nog komen?”, zegt advocaat Loonstein . Saleh A. zei tijdens een eerdere zitting dat de vernieling pas “de eerste stap” was, schrijft Belleman. 
Het uitroepen van Allah is groot en het meedragen van een Palestijnse vlag, zegt genoeg over de beweegredenen van Saleh A., vindt Loonstein. Hij wijst er bovendien op dat de deskundigen gevaar voor herhaling zien.
Dat Saleh A. aankondigde dat dit de eerste stap was, en weigerde te zeggen wat de volgende stap zal zijn, bezorgde de mensen van #HaCarmel “kippenvel, angst en grote onzekerheid”, zegt Loonstein.
Loonstein vraagt een gebieds- en contactverbod voor de duur van 5 jaar. Saleh A. zou op een afstand van 500 meter moeten blijven van de 4 horecazaken van de familie Bar-On, zegt de advocaat. #HaCarmel
Belleman meldt dat er naderhand niets is gevonden bij A. dat wijst op terroristische activiteit. " Het verhoor door een terrorisme expert van de politie leverde vooral het beeld op van een verward persoon, zegt de OvJ."
De reden dat Saleh A. alleen voor vernieling en diefstal wordt vervolgd en niet voor discriminatie, terrorisme of anti-semitische is omdat anti-semitisme niet in het wetboek staat en omdat discriminatie alleen gericht kan zijn tegen mensen, volgens de OvJ. "Maar toch koos de verdachte bewust voor een kosjer restaurant als doelwit. De joodse eigenaren werden evident en doelgericht geschaad door zijn actie. Het discriminerend aspect aan zijn actie, werkt dus wel strafverzwarend," aldus de OvJ.
"Volgens de OvJ is  Saleh A. erg in beslag genomen door het lot van het Palestijnse volk en kampt hij met een complexe rouwstoornis door de dood van zijn vader, zijn broer en zijn vier maanden oude dochtertje Amira", schrijft Belleman. Daarbij komt nog dat hij een licht verstandelijke beperking heeft en lijdt aan “een waaier van psychische problemen”. Hij heeft de neiging met verbale agressie te proberen zijn zin te krijgen.
Wat Saleh A. heeft gedaan is “onacceptabel”, volgens de OvJ. De officier noemt wat A. deed “een politiek geïnspireerd misdrijf en een aantasting van de democratische rechtsstaat. Het debat moet worden gevoerd met woorden, niet met geweld, vertelde hij.
Saleh A. heeft volgens de OvJ zijn eigen frustraties tot het probleem van anderen gemaakt. "Dat is onacceptabel. Tegelijkertijd wil het OM de ogen niet sluiten voor het leed van Saleh A., zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid."
Wat de schadeclaim betreft, zegt Saleh A. “Jammergenoeg geen cent op zak te hebben.” Hij vindt eigenlijk dat Bar-On genoegen moet nemen met zijn belofte het niet nog eens te doen. “Zand erover. Klaar.” #HaCarmel

Klik hier voor meer misdaad & recht bij Pauw

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor